Stil

Ceasurile președinților – episodul I

scris pe 26 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 19903 vizualizări
vulcain

Cei mai buni ceasornicari elvețieni lucrau în slujba regilor pentru care produceau piese absolut spectaculoase. Prin analogie, oamenii politici moderni ar trebui să poarte la mână modele cel puțin la fel de uluitoare. Vă prezentăm în serial povestea ceasurilor prezidențiale. Primul model – Vulcain Cricket.

La mijlocul anilor ’50, Vulcain era o marcă serioasă, cu 92 de ani de istorie Swiss made în spate și o reputație destul de solidă în domeniul Haute Horlogerie. Piese impresionante părăseau atelierul fraților Ditisheim, mecanisme complicate, ticăind liniștite din spatele unor carcase prelucrate ireproșabil.

Chiar și așa, Vulcain nu putea spera la o publicitate mai bună decât cea pe care avea să i-o facă involuntar președintele Statelor Unite, Dwight E. Eisenhower. În timpul unei conferințe de presă foarte solemnă, ceasul Vulcain cu alarmă pe care îl purta la mână a început să sune în întreaga încăpere. Zgomotul era atât de puternic încât jurnaliștii remarcau cu amuzament accesoriul și, din acel moment, Vulcain Cricket ajungea pe prima pagină a ziarelor ca „ceasul președintelui“. Sloganul electoral al lui Eisenhower avea să fie folosit până la saturație și de marca elvețiană, „Do like Ike“ devenind un îndemn de cumpărare al ceasurilor provenite de la „Fabrique de Montres Vulcain“.

Cricket fusese primul model de mână cu alarmă creat vreodată. Exista din 1947 și însuși Eisenhower, o persoană foarte practică, îl purta de dinainte de a deveni președinte. Complicații sonore (funcție de alarmă, repetiție la minut) existau de mult în carcasa ceasurilor mecanice. Tehnic vorbind, soluția pentru ceasornicele de buzunar se putea mândri cu o vârstă de cel puțin 500 de ani. Perioada ceasurilor de mână rămăsese însă „mută“ la complicația alarmei, până în anii ‘40.

Un ceas care să sune la o oră de dinainte programată este mai dificil de realizat decât ar putea părea. În primul rând pentru că mecanismul alarmei are nevoie de o sursă de energie suplimentară. Folosirea unui al doilea barilet (sursa de energie a unui ceas mecanic) dedicat exclusiv alarmei era o problemă oarecum complicată, având în vedere că suprafața carcasei se micșorase considerabil în cazul unui ceas purtat la încheietura mâinii. Secundo, alarma trebuia să de facă auzită!

Nimeni până la Vulcain nu reușise să producă un ceas îndeajuns de zgomotos pentru a trezi din somn o persoană, de exemplu. De aceea în urma eforturilor lui Robert Ditisheim, succesorul fondatorilor și președinte al companiei, primul ceas de mână cu alarmă prindea viață abia după cinci ani de eforturi. Sunetul alarmei unui ceas este produs prin mișcarea unor ciocănele, în interiorul carcasei. Aceasta, la rândul ei trebuie să fie constuită astfel încât să rezoneze și să emită un număr mulțumitor de decibeli. Vibrația ascuțită și foarte persistent îi atrăgea modelului porecla „greierașul“, iar momentul lansării sale avea să schimbe decisiv parcursul firmei de atunci și până în prezent.

După Ike, Lyndon Johnson, al 36-lea președinte al SUA, devenea probabil cel mai mare fan din istorie al ceasului. În timpul mandatului său a făcut cadou mai mult de 200 de modele Cricket. Într-una dintre conferințele ONU la care a participat în Geneva, președintele a dat ordin să fie cumpărate toate ceasurile Vulcain dintr-un magazin. Înaintea celor doi, Harry S. Truman primea din partea asociației fotografilor de la Casa Albă un Cricket de care, conform producătorului, s-a îndrăgostit imediat. Purta ceasul cu mare plăcere, spre disperarea Serviciilor Secrete care, din precauție maximă, confundau soneria cu una a unei bombe. Mult mai recent Barack Obama însuși a primit un ceas din partea Vulcain, o ediție limitată gravată cu numele său. Lucrurile s-au mai schimbat pentru Vulcain. Chiar dacă poartă același nume, micuțul greieraș nu mai are mare legătură cu ceasul care deschidea moda

Citiți și celelalte episoade ale seriei:

Ceasurile președinților – episodul 2, timpul de la JFK la Barack Obama

Ceasurile președinților – episodul 3, obsesia dictatorilor pentru Rolex

1 comentariu

  • Lucian* pe 03 Jun 2011

    m-am uitat la film si mi-am adus aminte de ceasul meu din liceu si facultate :) .
    Poljot cu sonerie. Gros ca naiba dar un ceas excelent si avea un sunet identic cu Cricket cand suna.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului