Stil

Ceasurile președinților – episodul 3, obsesia dictatorilor pentru Rolex

scris pe 09 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 31085 vizualizări
featured

Spre deosebire de localuri, o marcă de ceasuri nu-și poate alege clientela. Pe lista posesorilor de Rolex există numeroși șefi de stat care nu au adus neapărat glorie postului. Îi trecem în revistă în episodul al treilea al serialului despre ceasurile prezidențiale.

Vulcain se mândrește cu președinții americani care s-au bucurat de micul Cricket cu alarmă, la fel cum Jorg Gray recunoaște fără ezitări că unul dintre modelele pe care îl produce îi aparține lui Barack Obama. Ceasul Omega purtat de Kennedy la ceremonia de învestire apare expus la mare preț în muzeul din Bienne. Pentru o marcă precum Rolex, selecția personalităților care s-au afișat cu celebra coroană e considerabil mai dificilă.

În regimurile comuniste din toată lumea a avea un Rolex la mână pare a fi o cerință la fel de importantă precum carnetul cu coperte roșii din buzunar. N-am putea spune de ce un icon elitist al lumii capitaliste fascinează în asemenea măsură mințile unor personalități preocupate de instaurarea principiilor socialiste, dar numărul ceasurilor provenite din Geneva depășește cu mult prezența oricărei alte mărci pe încheieturile „bravilor conducători“.


Fidel Castro în timpul unui discurs, purtând un Rolex GMT Master (foto: Rolex Blog)

Poate Fidel Castro să fi dat tonul. Președintele cubanez se însoțea de ceasuri Rolex la fel de des precum apărea pufăindu-și trabucurile. Ținea la amândouă la fel și rareori apărea în imaginile jurnaliștilor fără măcar unul dintre ceasurile care l-a consacrat. În multe ipostaze este înfățișat chiar cu două modele Rolex pe aceeași mână, un Submariner și „ceasul Pepsi“, Master GMT.

Imaginea președintelui cubanez era folosită chiar într-o reclamă a unui distribuitor local - „Hombres que dirigen los destinos del mundo llevan relojes Rolex“ – Bărbații care decid destinul lumii, poartă ceasuri Rolex… Perfect adevărat, Che Guevara însuși, eternul revoluționar și omul care a devenit simbolul revoltei cubaneze purta de asemenea un Submariner. La fel ca și bunul său prieten îl alterna la încheietura mâinii cu un exemplar GMT și, tot precum Fidel, îl purta în timpul luptelor pentru răsturnarea regimului Batista.


Imaginile documentare cu Che Guevara îl prezintă purtând ceasuri Rolex Submariner sau GMT Master, ca în poza de mai jos (foto: Rolex Blog)

A spune că Submariner este un model important pentru Rolex ar fi o subapreciere gravă a rolului pe care l-a jucat în istoria mărcii. Ca și cum am zice că Războiul Rece a reprezentat doar o serie de mici neînțelegeri între ruși și americani sau că piramidele sunt un simplu punct turistic în Egipt. Din 1954, anul prezentării sale la Baselworld, Oyster Perpetual Submariner este de departe cel mai important ceas din colecția Rolex. Reprezintă unul dintre cele mai copiate modele din istorie, începând cu forma bezelului negru, continuând cu carcasa și sfârșind adeseori cu celebrele indicatoare „Mercedes“. Iar când spunem „copiat“ nu ne referim doar la industria de falsuri chinezești, pentru care marca din Geneva ocupă un nedorit loc 1, dar și la nenumărate alte branduri reale care au considerat designul ceasului de scufundări o resursă deschisă publicului. Submariner apare la încheietura primului film James Bond și 10 producții ale francizei de mai târziu, înglobând visurile oricărui producător de a atinge două categorii de public distincte în același timp – cumpărătorii de lux și aventurierii. Tradus, numele Oyster înseamnă stridie, o scoică impenetrabilă și extrem de greu de desfăcut, o moluscă rezistentă și dură, dar mai ales, un animal acvatic. Pentru Rolex, Oyster este numele unei întregi familii de modele, Submariner fiind doar ceasul de scufundări din colecție.


Rolex Submariner și Rolex Master GMT

Numit și ceasul Pepsi pentru asemănarea bezelului cu logo-ul băuturii răcoritoare, Oyster Perpetual Date GMT Master a fost dezvoltat de Rolex în colaborare cu liniile aeriene Pan Am. În 1954, compania se afla în căutarea unui ceas pentru piloți cu două fusuri orare, funcție care le este extrem de folositoare piloților pentru efectuarea rapidă a unor calcule în timpul zborului, iar elvețienii au fost furnizorii ideali.


Kim Jong Il la întâlnirea cu fostul președinte sud-corean (foto: Global Security)

Dar relația de mare iubire a dictatorilor comuniști față de Rolex nu se încheie aici. Dincolo de ochelarii săi preferați Ray Ban și numeroase mașini Mercedes aflate în parcarea prezidențială, coniacuri scumpe și produse Apple, Kim Jong-Il adaugă pe lista bucuriilor capitaliste și prin nenumărate ceasuri pe care le păstrează în colecție. În urma paradei fastuoase, ziua de naștere a liderului nord-corean strânge în fiecare an un adevărat morman de cadouri venite din partea „supușilor“. De multe ori, printre ele strălucește și ceasul cu coroană regală. S-ar putea ca Kim Jong-Il să nu își poarte niciodată cadoul, la fel de bine cum e posibil ca acesta să fie un fals chinezesc. Cert este că din 2006, SUA au interzis astfel de manifestări opulente printr-un embargo de lux aplicat cu strictețe și adoptat de-a lungul timpului și de alte țări. Oficial, bunurile de lux ajung mai greu în birourile de la Fenian. Neoficial, granița directă cu aliatul China, noul El Dorado al luxului, furnizează îndeajuns de multe produse încât Marele Conducător să nu se plictisească. În afara acestei politici, dar cu o poveste interesantă este un alt ceas pe care președintele de la acea vreme al Coreei de sud i l-a făcut cadou lui Kim. În 2007, Roh Moo-Hyun i-a oferit o serie de nouă ceasuri „Korean Made“ Romanson care simbolizau colaborarea dintre cele două state înrudite, dar aflate într-un conflict vechi, la nivelul unui parc industrial comun. Prețul unui model nu depășea 198.000 de woni sau, mai pe înțeles, 217$.


Mao Zedong (foto: Wikipedia)

Pentru a fixa clar ideea că Rolex este ceasul „bărbaților care schimbă lumea“, Mao Zedong, fondatorul partidului comunist și liderul revoluției chineze, a deținut de asemenea (cel puțin) unul. Cu o carcasă din aur, modelul Date Just era deosebit doar prin afișarea datei în sistemul de scriere chinez. Mao Zedong primise cadou ceasul din partea unor oameni de afaceri din Kuweit.


Ceasul lui Nicolae Ceaușescu (Foto: Jurnalul.ro)

Lista liderilor comuniști se încheie cu un om de stat autohton. Merită amintit măcar în treacăt că ultimul ceas purtat de Nicolae Ceaușescu a fost un Rolex Oyster Perpetual Day-Date. În timpul procesului de la Târgoviște, faptul că președintele se uita insistent la ceas le-a dat comentatorilor ideea că modelul – unul simplu de altfel – ar fi fost o stație de emisie recepție în miniatură pe care ar fi putut să o folosească pentru a fi salvat. Nu a fost așa. Confiscat ulterior, ceasul era cum nu se putea mai obișnuit.


Saddam Hussein purtând ceasul Rolex bătut cu diamante (foto: Daily Mail)

Într-un clasament al opulenței, Saddam Hussein ar ocupa lejer primul loc alături de un model Day-Date făcut pe comandă. Bătut cu zeci de diamante, ceasul este o ofensă scumpă adusă bunului gust și oricărei norme despre folosirea pietrelor prețioase. În 2007, la un an după execuția dictatorului, exemplarul a fost scos la licitație de către șeful său de protocol Haitham Wihaib. După o vizită la una dintre multele sale amante, Saddam și-a uitat ceasul pe noptieră. Haitham a alergat după el până la mașină și a vrut să-i returneze piesa, dar dictatorul l-a lăsat să o păstreze. Plecat în exil cu ajutorul serviciilor secrete britanice după ce a căzut în dizgrație, fostul ministru s-a întors după căderea dictatorului pentru a participa la reconstrucția Irak-ului. Punerea modelului spre vânzare la un preț de pornire de 100.000 de lire a reprezentat încercarea adjunctului de a strânge bani pentru școlile irakiene.


Gerald Ford într-o discuție cu Ronald Reagan (foto: Rolex Blog)

Desigur că în portofoliul de clienți Rolex nu există numai șefi de stat nedoriți. Compania oferă fiecărui președinte american un model Day-Date din aur supranumit și President. Dintr-un motiv sau altul, Gerald Ford, al 38-lea președinte al SUA, a refuzat să primească modelul la momentul potrivit. A contactat însă reprezentanța americană a companiei orologere ca să ceară exemplarul după terminarea mandatului. Rolex este însă un brand cu multă mândrie, iar Gerald, conform poveștii, a trebuit să și-l cumpere singur din magazin. Dwight Eisenhower, Ronald Reagan și mulți alții își leagă numele de ceasuri Rolex. Mihail Gorbaciov și Elțîn de partea rusă a baricadei, iar Martin Luther King și Arnold Scharzenegger ca americani care n-au ajuns în Biroul Oval sunt de asemenea purtători ai ceasului care în 106 de ani de istorie a reușit să sucească mințile atâtor politicieni.

Citiți și primele două episoade ale serialului „Ceasurile președinților“

Ceasurile președinților – episodul 2, timpul de la JFK la Barack Obama

Ceasurile președinților – episodul 1

Foto: Global SecurityJurnalul.ro

3 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului