Stil

Ceasurile președinților – episodul 2, timpul de la JFK la Barack Obama

scris pe 31 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 34218 vizualizări
featured

Mărcile de ceasuri din Biroul Oval s-au schimbat la fel de des precum mandatele prezidențiale. Unele dintre ele au fost venite de peste Ocean, din Țara Cantoanelor, altele, branduri pur americane, au fost purtate pentru a sublinia ideea „Made in USA“.

Pasiunea lui Bill Clinton pentru ceasuri a mers puțin mai departe decât a multora dintre predecesorii său și, pe lângă un Timex digital cu care a fost văzut frecvent în timpul mandatului, fostul om de stat deține în colecție și un Panerai Luminor, un Cartier Santos-Dumont, dar și un Roger Dubuis, piese destul de scumpe. În afara mandatului, mai precis, în 2007, Audemars Piguet a devenit un partener al fundației Clinton pentru care a și lansat o serie limitată de câte 42 de ceasuri construite din platină, aur roz și alb. Cu un mecanism automatic, ceasul are câteva funcții complexe precum ecuația timpului, fazele lunii sau un calendar perpetuu. Capacul este semnat de fostul președinte, iar banii obținuți de pe urma vânzării lor au fost folosiți în scopuri caritabile.

Ediția limitată emisă de Audemars Piguet pentru Fundația Clinton

În timpul unei vizite în Albania, presa a speculat că ceasul lui George W. Bush a fost furat în timpul unei băi de mulțime. A fost doar o eroare a jurnaliștilor, dar Timex-ul de 50$ al cărui cadran era marcat cu steagul american a intrat în atenția publicului. În mod neobișnuit, imaginile cu ceasul propriu-zis sunt extrem de greu de găsit. Cert este că modelul este unul fără pretenții, fără funcții dincolo de ore, minute și secunde, dar cu un cadran luminat prin tehnologia brevetată de Timex – Indiglo.

Vulcain Anniversary, ceasul trimis de casa elvețiană președintelui Obama

Învestirea lui Barack Obama s-a suprapus cu perioada în care marca Vulcain, brand despre care am scris în episodul I al seriei, încerca să-și facă revenirea pe piața internațională. Pentru a continua o tradiție începută de președintele Truman, compania a realizat un model personalizat pentru Obama, pe care i l-a și trimis. Modelul Cricket Anniversary Heart trecea prin numeroase schimbări de design, beneficiind acum de spectaculozitatea unui cadran skeletonizat și un capac transparent, ambele gândite pentru a da vizibilitate asupra mecanismului cu sonerie. Era o oportunitate bună pentru a-și sublinia povestea istorică și pentru a se asocia cu cel mai celebru om al momentului – președintele „Yes we can!“.

Obama purtând ceasul făcut cadou de serviciile secrete, Jorg Gray 6500

Suprinzător sau nu, Barack a preferat să-și poarte în continuare ceasul quartz, primit, la fel ca și Vulcain, cadou. Jorg Gray este un brand „corect“, un producător american de ceasuri quartz cu mecanisme japoneze. Se bucură de o oarecare popularitate în State, accentul fiind pus mai mult pe modul în care arată decât pe mecanism – specific american, am putea spune. Povestea spune că aceeași marcă se găsește în magazinul angajaților din clădirea serviciilor secrete. Agenții care se ocupau de paza lui Obama în timpul campaniei prezidențiale i-au cumpărat unul dintre ceasurile expuse la vânzare și i l-au făcut cadou pentru cea de a 46-a aniversare, în 2007. JG 6500 l-a însoțit pe candidat pe parcursul întregii campanii și mai apoi pe președinte în momente cheie. Obama s-a afișat cu el inclusiv la semnarea proclamării sale ca președintele Statelor Unite, în ianuarie 2009. Modelul are o funcție cronograf și o fereastră pentru indicarea datei. Vine într-o carcasă din oțel inoxidabil și a contribuit decisiv la creșterea notorietății mărcii Jorg Gray, care ulterior a lansat și o ediție cu carcasa din aur roz. Înainte de cadoul serviciilor secrete, candidatul Obama purta un Tag Heuer 1500 series, un model Swiss made de scufundări cu mecanism quartz.

Obama, înainte de a fi ales ca președinte SUA, purtând un ceas Tag Heuer 1500

În final, ne îndreptăm atenția spre trecutul superputerii de peste Oceanul Atlantic. Într-un fel sau altul, John F. Kennedy a rămas o legendă a istoriei recente. Debutul programului spațial care a condus la ajungerea primului om pe Lună, invazia din „Golful Porcilor“ sau criza rachetelor au făcut toate parte dintr-un mandat de doar 2 ani. O persoană foarte elegantă, Kennedy a avut probabil mai multe ceasuri în colecție, dar niciunul nu a fost atât de bine documentat precum modelul Omega cu care a fost pozat în 1960. Ceasul lui Kennedy era un model cu carcasă realizată din aur de 18 carate, care îi fusese oferit cadou de către un amic, Grant Stockdale, fost veteran și om politic. Numele său se găsește pe capacul ceasului într-o inscripție care spune „Președintelui Statelor Unite, John F. Kennedy, din partea prietenului său, Grant.“ Gravura era mai mult o urare, pentru că în momentul primirii ceasului, Kennedy era încă departe de Biroul Oval. Adora însă modelul supranumit și Stockdale watch și, de altfel, cea mai cunoscută imagine cu el purtându-l a fost surprinsă în timpul ceremoniei de învestire.

John Fitzgerald Kennedy purtând un ceas Omega la învestirea sa ca președinte, în 1960

În 2005, ceasul a revenit la producătorul său de drept. În urma unei licitații destul de strânse, Omega a cumpărat ticăitorul de la cel mai mare colecționar de obiecte care i-au aparținut lui JFK, Robert White pentru suma de 350.000 de dolari. Se găsește acum în muzeul orologeriei din Bienne, alături de multe alte exponate desprinse dintr-o istorie de 163 de ani.


5 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului