Stil

Ceasuri de inspirație spațială – MB&F

scris pe 11 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 13031 vizualizări
feat mbf

MB&F e un brand care a pornit cu proiecte pe care nimeni până atunci nu a avut curajul de a le gândi, fără a-și mai pune problema punerii în producție. Star Wars sau Star Trek sunt la fel de îndreptățite să-și asume meritul ca surse de inspirație pentru design în timp ce mecanic vorbind ceasurile pun accent pe rezolvări noi la probleme vechi de când orologeria însăși.

Max Busser e un antreprenor a cărui ucenicie s-a desfășurat în birourile unor mărci cu greutate din Elveția. Parte a echipei de management pentru Jaeger-LeCoultre timp de șapte ani, apoi director executiv în cadrul proiectului de ceasuri fantastice Opus la Harry Winston, Max a adunat îndeajuns de multă experiență încât să-și încerce norocul și pe cont propriu.

Din 2005, fără prea mulți bani, dar cu multă încredere, a început construcția mărcii de ceasuri care îi poartă numele. Cu ajutorul unor prieteni, toți profesioniști în orologerie sau în domenii conexe – componenta „F“ (friends) din acronimul MB&F – a desenat și pus în construcție HM1, un ceas al cărui design e greu de asemănat cu altceva din orologerie până la el.

Horological Machine 1 – ore și minute afișate în cadrane separate, tourbillon, funcție de rezervă de mers

Separarea informațiilor afișate în două cadrane diferite a devenit semnătura de design a producătorului. HM1 despărțea cele două zone printr-un tourbillon de 1 minut, HM2 suprapunea orele peste minute și funcția de fazele lunii peste dată. De la Horological Machine 3, designul s-a îndreptat clar pe panta filmelor SF, inspirația fiind oarecum dificil de atribuit între o navă spațială din Star Trek sau un Millenium Falcon stilizat, provenit din universul Star Wars.

Horological Machine 3 – ore, minute, funcție AM/PM (zi/noapte), afișare retrogradă a datei

Dar mai aproape de ideea zborului este HM4, cel mai recent model din colecția producătorului. În ciuda funcționalității simple: ore, minute și rezervă de mers, mecanismul ceasului numără 311 componente, iar puntea lui are forma unui „H“, lucru neobișnuit pentu un design de calibru în lumea ceasurilor. Carcasa îi urmează forma și pare a fi una dintre cele mai complicate construite până acum. Atracția stă în jurul celor două „torpile“ care se termină fiecare cu un cadran într-o parte și două coroane diferite, pentru armare și potrivire, în cealaltă. Valoarea ceasului e cu atât mai mare cu cât atât conceptul cât și producția au fost realizate de la 0 de către MB&F.

Horological Machine 4 – ore, minute afișate în interiorul unor torpile, funcție rezervă de mers, mecanism 311 componente în forma literei „H“, design „aerospațial“


2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului