Stil

Ceasul zeului Soare – Eterna KonTiki

scris pe 07 Mar 2013 de Dragoș Aliciu 7335 vizualizări
Stil - Kontiki

Un ceas produs de o companie elvețiană l-a urmat pe norvegianul Thor Heyerdahl în una dintre cele mai frumoase povești ale antropologiei moderne. La 66 de ani de la drumul pe ape al temerarului Eterna KonTiki continuă să ticăie.

Spre finalul anilor ’30, un cercetător norvegian a venit cu o ipoteză surprinzătoare. Thor Heyerdahl, pe atunci în vârstă de doar 23 de ani, suspecta că populațiile antice din insulele polineziene și cele aflate în America de Sud ar fi putut lua contact în ciuda distanței enorme care le despărțea. Mai mult, Thor susținea că Polinezia fusese colonizată de oameni proveniți din Peru, Imperiul Incaș, mai degrabă decât de asiatici.

Călătoria lui Heyerdahl a însumat 8.000 de kilometri realizați la bordul ambarcațiunii din lemn de balsa Kontiki

10 ani mai târziu temerarul se îmbraca în propria lui aventură. În încercarea de a-și demonstra teoria, Thor Heyerdahl construia o „pae-pae“ din lemn de balsa, plută identică cu cea pe care ar fi folosit-o navigatorii incași înainte de cucerirea spaniolă. Întreaga expediție purta numele „Kon-Tiki“ după zeul-soare pe care norvegianul îl descoperise în miturile ambelor populații.

Ceasul lansat de Eterna in 1958, la aproape 10 ani de la expediția norvegianului

 

Eterna Kontiki Date – 2012

În momentul începerii călătoriei, exploratorul purta la mână un ceas mecanic produs de compania elvețiană Eterna. Urmau 8.000 de kilometri traversați în apele Oceanului Pacific, din Callao – coasta Peru – și până în atolul Raroia – insulele Tuamotu -, iar măsurarea corectă a timpului era vitală pentru orientare. Un model simplu, dotat doar cu ore, minute, secunde și o fereastră de dată, ceasul lui Heyerdahl a rezistat eroic de-a lungul celor 100 de zile de călătorie.

 

Reproducere după pluta KonTiki expusă la Muzeul dedicat expediției din Oslo, Norvegia

La un deceniu de la călătorie, Eterna a oficializat relația cu Heyerdahl lansând un model inspirat din expediția norvegianului. Linia Eterna KonTiki continuă să existe și astăzi, cu un design intrat deja în ADN-ul mărcii și un capac gravat cu imaginea plutei folosite de norvegian. Compania elvețiană a aprofundat tema maritimă a ceasului adăugând în colecție și modele dotate cu cronograf sau indicare centrală a datei.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului