Stil

Ceasul recordurilor – Richard Mille RM027

scris pe 24 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 14373 vizualizări
Stil- Richard Mille

Cu o greutate de doar 20g, RM 027 este fără îndoială cel mai ușor ceas mecanic produs vreodată. Asocierea producătorului Richard Mille cu Rafael Nadal a adăugat pe lista recordurilor și numeroase turnee de mare șlem câștigate cu modelul prins pe încheietura mâinii.

Parteneriatul dintre Rolex și Roger Federer în calitate de ambasador al mărcii e deja bine cunoscut atât în lumea tenisului cât și pentru domeniul orologer. Elvețianul poartă modelele uneia dintre cele mai prestigioase case de ceasuri în cadrul tuturor aparițiilor publice. Pe teren însă, încheietura lui Roger nu este acoperită decât de bande elastice. Nici un ceas din gama Rolex nu se pretează la a fi purtat în cadrul unui meci oficial.

Chiar dacă și-ar dori, la 200 km/h, viteza unui serviciu relativ obișnuit din topul ATP, Roger nu ar avea prea multe alternative. Aproape fără discriminare, ceasurile mecanice, elvețiene, japoneze sau germane nu pot funcționa în condiții normale pe terenul de tenis. Cu excepția lui RM027.

Richard Mille 027 a fost conceput special pentru a fi purtat în cadrul meciurilor de tenis. Rafael Nadal, adversarul clasic al lui Roger Federer, a contribuit la construcție în mod decisiv, după cum declară producătorul. Tot el a asigurat recordul de 10 campionate de tenis câștigate cu un ceas la mână și testele de rezistență conduse pe teren.

Din punctul de vedere al funcționalității, RM027 nu se deosebește radical de nici un alt ceas din segmentul superior. Este pus în funcțiune de un mecanism cu armare manuală, cu o rezervă de putere de 48 de ore, indică orele, minutele și are un regulator tourbillon pentru precizie în măsurare, dar mai ales pentru spectaculozitate. Adevăratul punct de diferență se face în cazul materialelor. Mecanismul este fabricat din titan și LITAL, un aliaj care amestecă aluminiu, cupru, magneziu, zircon și litiu, cel mai ușor dintre metale, responsabil cu structura de rezistență. Folosit intens în industria aerospațială, LITAL menține greutatea totală a mecanismului la doar 3,83g.

Pentru a rezista forțelor din cadrul unui meci de tenis, carcasa are ca element de bază carbonul. Forma ei „tonneau“ măsoară 48mm x 39,7mm, iar greutatea nu adaugă mai mult de 10g la masa totală a ceasului. Safirul a fost înlocuit de un material transparent mai flexibil și mai ușor, iar cureaua, un material policarbonat flexibil închid proba de cântar a ceasului la 20g.

La un preț de 525.000 de dolari, RM027 Nadal costă probabil cât o întreagă linie de modele Rolex și a fost produs într-o serie de doar 50 de exemplare. Este însă un ceas de excepție – cel mai ușor produs până acum și primul purtat la nivel profesionist pe terenul de tenis.

3 comentarii

 • House pe 25 Oct 2011

  Am facut un biblioraft intreg cu toate articolele voastre despre ceasuri. Va multumesc ca va preocupa acest domeniu si va doresc la cat mai multe publicatii!

  Reply
 • Radu pe 26 Oct 2011

  oribil ceas, nici nu stii la ce “limbi” sa te uiti, cat iti arata, ce iti arata… îhhh…

  Reply
 • zeltera pe 27 Oct 2011

  Ceasul de mana o sa devina in scurt timp un accesoriu asemanator ceasului de buzunar…

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului