Stil

Breitling Emergency II – Ceasul care salvează vieți

scris pe 15 Mai 2013 de Constantin Bacheș 7990 vizualizări
Stil Breitling exp

Breitling a ajuns la a doua versiune a modelului Emergency, un ceas capabil să alerteze prin satelit echipele de salvare în cazul unui accident, indiferent că acesta s-a petrecut în aer, pe apă sau la sol. Purtătorul trebuie să deșurubeze un căpăcel și să tragă afară o antenă pentru ca semnalul SOS să ajungă la autorități.

Emergency este un ceas și un instrument profesional de semnalare a poziție în caz de accident. Breitling a reușit încă din 1995 să îmbine cele două concepte într-un model care s-a dovedit util în primul rând pentru piloți și profesioniști din industria aviatică. Ulterior, în rândul celor peste 40.000 de clienți de până acum, s-au înscris și persoane cu alte meserii, mult mai puțin riscante, dar care și-au dorit să știe că, în cazul unui incident nedorit, pot să își semnaleze

poziția pe o frecvență specifică misiunilor de urgență din aviație, mai exact pe 121,5 MHz.

A doua generație a ceasului Emergency este echipat cu un transmițător pe două frecvențe care se înscrie în specificațiile sistemului de alertă internațional Cospas – Sarsat. Astfel, declanșarea sistemului de urgență din ceas servește atât ca semnal de alertă dar și ca reper de orientare pentru echipele de salvare. Sistemul Cospas – Sarsat se bazează pe o rețea de sateliți poziționați pe orbita de joasă altitudine a Pământului (LEOSAR) și pe orbita geostaționară (GEOSAR).

Din același sistem mai fac parte stații de recepție la nivelul solului și centre de control și coordonare. Misiunea Cospas – Sarsat este de a oferi avertizări exacte și reale privind urgențe dar și informații de ghidare către echipele de salvare. Aceste informații ajută autoritățile să ajungă cât mai repede la persoanele aflate în situații critice. De la implementarea sistemului, în 1985, Cospas – Sarsat a contribuit la salvarea a peste 26.000 de vieți.

Conceptul Emergency din 2013 se materializează sub forma unui ceas îmbunătățit radical. Ceasul păstrează capacitatea de a transmite semnale SOS pe frecvența analog de 121,5 MHz folosită intens și în prezent dar aduce ca principală noutate capacitatea de a semnala urgența și pe frecvența digitală de 406 MHz.

Necesitatea celei de a doua frecvențe vine o dată cu decizia Cospas – Sarsat din 2009 de a lua în considerare doar alertele care ajung pe cale digitală pentru a oferi o siguranță îmbunătățită, un pachet de informații mai amplu privind natura urgenței dar mai ales pentru a reduce număr alarmelor false.

Declanșarea sistemului se produce automat în momentul în care se deșurubează căpăcelul din partea dreaptă și se trage în afară antena de 18 cm lungime. Căpăcelul din partea stângă se desprinde singur și lasă loc celei de a doua antene care poate fi întinsă până la 50 cm lungime. Toate instrucțiunile de utilizare sunt inscripționate clar pe spatele ceasului.

În carcasa de titan cu diametrul de 51 mm, Breitling a înglobat un emițător în miniatură care avea nevoie de o baterie mult mai performantă decât orice soluție disponibilă în industria orologeră. Așa s-a ajuns la decizia de a dezvolta această baterie

special pentru a doua generație Emergency în colaborare cu un institut specializat. Rezultatul servește unei funcționări timp de 24 de ore în caz de urgență. Indiferent că sunt -20 sau 50 de grade Celsius, Emergency emite un semnal digital pe frecvența de 406 MHz pentru sateliți de 0,44 secunde la fiecare 50 de secunde și un semnal analog pe frecvența de 121,5 MHz de 0,75 secunde la fiecare 2,25 secunde. Acumulatorul trebuie încărcat o dată la șase luni, ceasul fiind livrat cu un sistem de încărcare și verificare a bateriei.

Viitorii clienți ai Emergency primesc un instrument de avertizare în caz de accident dar în restul timpului poartă la mână un cronograf electronic al cărui mecanism SuperQuartz este certificate COSC și descris ca de 10 ori mai precis comparativ cu un quartz standard. Funcțiile afișate pe ecranul disponibil în trei culori sunt: ora și minutele reprezentate analog și digital, cronometru până la sutime, al doilea fus orar și calendar în mai multe limbi.

Elementul transmițător și elementul ceas sunt complet separate atât în ceea ce privește funcționarea dar mai ales ca surse de energie ceea ce le garantează o funcționare independentă. Greutatea totală este de 140 g fără brățară.

2 comentarii

 • Zamfir pe 17 May 2013

  Este nevoie de un abonamnet la vreun serviciu de urgenta?
  Cine plateste pentru elicopterele care vin la Polul Nord sa te salveze?

  Reply
 • Miguel Sanders pe 25 May 2013

  When a user presses the “911″ button on a SPOT device an emergency message containing the unit’s identification and GPS location is transmitted to the GEOS International Emergency Response Center who then notifies the appropriate emergency agency for the region after first calling the user to ensure the transmission is not accidental.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului