Stil

Alegerea redactorului: ceasurile deosebite ale SIHH 2013 (partea I)

scris pe 26 Ian 2013 de Dragoș Aliciu 12150 vizualizări
Stil - ISHH

SIHH 2013 înseamnă a 23-a ediție a târgului elitist al orologeriei elvețiene. Metodic, în ordine alfabetică, am ales modelele notabile ale fiecărui producător, oscilând între Grand Complication al Lange & Soehne și Gyrotourbillon-ul Jaeger-LeCoultre ca cele mai spectaculoase modele ale salonului.

A. Lange & Soehne Grand Complication

Suntem abia în luna ianuarie la primul târg important al anului dar fără dubiu Grand Complication se clasează de pe acum în top 5 „ceasuri extraordinare“ ale lui 2013. Orologeria germană e recunoscută pentru calitatea fantastică a pieselor pe care le manufacturează și numărul limitat de producție, iar GC va fi disponibil în doar 6 exemplare. Este unul dintre cele mai complicate ceasuri produse vreodată de Lange & Soehne, cu șase funcții haute horlogerie: grande și petite sonnerie, calendar perpetuu cu fazele lunii, cronograf cu timpi intermediari, funcție de repetiție la minut.

Special

Are nevoie de trei barileți pentru a acumula energia necesara funcționării, o rezervă de mers de 30 de ore, precizie de măsurare a cronografului de până la 1/5 dintr-o secundă. Calendarul perpetuu va funcționa corect până în anul 2100, când va avea nevoie de o corecție de o zi. Sub cadranul emailat pictat manual bate un mecanism cu armare manuală.

Audemars Piguet Tradition Tourbillon Minute Repeater Chronograph

Ca în fiecare an, AP mizează pe vârful de lance al companiei. Linia Royal Oak Offshore s-a extins prin patru noi modele cu carcase din ceramică, ceea ce nu reprezintă neapărat o surpriză. Adevărata noutate este însă Tradition, o gamă de ceasuri al căror design face trimitere la anii 1920 din istoria companiei. Calibrul cu armare manuală AP 2874, care a primit păreri extrem de entuziaste referitoare la nivelul de finisare, este compus din 504 componente și pune în funcțiune trei complicații: cronograf, tourbillon poziționat în dreptul orei șase și funcția de repetiție la minut.

Special

Tradition Tourbillon Minute Repeater este un ceas mare, cu 47mm în diametru și un capac transparent pentru a putea observa mișcarea componentelor. Carcasa supradimensionată din titan funcționează ca o cutie de rezonanță pentru gongurile care anunță ora.

Baume & Mercier Clifton Complete Calendar Moonphase

După o perioadă de timp în care a părut o marcă în derivă, Baume & Mercier pare să-și regăsească tempo-ul, iar curentul retro-vintage i se potrivește din ce în ce mai bine. Clifton e un ceas cu un nume și o poziționare internațională, probabil foarte potrivit pentru a face intrarea brandului pe piața chineză. Modelul înoată împotriva curentului cu o carcasă din aur de doar 42mm în diametru, mai mică decât media dimensiunilor din ultimii ani și caută cât mai multe asemănări de design cu perioada anilor ‘50.

Special

Clifton iese în evidență în primul rând ca execuție estetică. Mecanismul său cu armare manuală poate funcționa 90 de ore fără întoarcere, carcasa îmbină suprafețele satinate cu cele polișate, iar geamul ușor bombat îl apropie și mai mult de tema de design a anilor ’50. Capacul spate este transparent pentru a permite observarea mecanismului decorat cu liniile „Cotes de Geneve“.

Cartier Tortue Multi Time Zone

Primele ceasuri cu fusuri orare multiple au fost prezentate la începutul anilor ’50 spre bucuria persoanelor care călătoresc mult. Designul cu orașele marcate în marginea cadranului a devenit între timp reprezentativ pentru complicație și adoptat de mărci precum Girard Perregaux, Patek Philippe sau Breitling. Cartier schimbă modelul, iar Tortue Multifuseaux nu e doar un ceas foarte bine executat, dar și extrem de interesant tehnic. Modelul indică în permanență două fusuri orare: localitatea de origine se află în mijloc, în timp ce timpul din locul de călătorie poate fi citit prin apertura din jumătatea inferioară a cadranului.

Special

Funcția „world time“ poate fi controlată extrem de ușor prin butonul poziționat în dreptul orei 2. Mai mult, carcasa este decupată în partea stângă pentru a permite purtătorului să potrivească orașul destinație. Mecanismul automat 1904 MC dezvoltat de Cartier este capabil să țină cont inclusiv de schimbările de oră de vară sau iarnă.

Greubel Forsey Art Piece 1

Faptul că nu indică timpul face destul de dificilă includerea Art Piece 1 în lista ceasurilor care merită notate la SIHH 2013. Dar, așa cum i-o spune și numele, Art Piece e mai aproape de o lucrare de artă decât de un ceas clasic. În plus, el marchează începutul colaborării ceasornicarilor Robert Greubel și Stephen Forsey cu sculptorul miniaturist Willard Wigan. Wigan este recunoscut pentru sculpturile extrem de mici pe care le realizează, iar la 0,005 mm pe care îi măsoară, masca aurie integrată în cadranul ceasului GF, nu face excepție.

Special

Chiar dacă nu măsoară timpul, Art Piece 1 încorporează totuși un mecanism de ceas. Mai mult, are

un regulator tourbillon înclinat la 30 de grade care să asigure precizia degajării energiei. Cel mai interesant aspect al piesei elvețiene nu este un element mecanic ci unul optic. Pentru ca sculptura să poată fi observată constructorii ceasului au integrat în coroană o lentilă capabilă să mărească de 23 de ori imaginea acesteia.

IWC Ingenieur Perpetual Calendar Digital Date-Month

În fiecare an IWC se concentrează pe una dintre gamele sale de modele, iar după „Portofino“, „Portuguese“ și „Pilot“, 2013 aparține modelelor Ingenieur. „Inginerul“ IWC a fost văzut încă din 1955, anul lansării, ca un ceas al profesioniștilor proiectat în jurul ideii de protecție împotriva câmpurilor magnetice.

57 de ani mai târziu Perpetual Calendar Digital Date-Month nu mai are aproape nimic în comun cu simplitatea modelelor precedente. Este un ceas modern, probabil întruchiparea a ce înseamnă orologerie în prezent. Carcasa de 45mm este lucrată din aluminură, un aliaj folosit în turbinele avioanelor, mai ușor și mai durabil decât titanul, iar complicația principală, dincolo de cronograful flyback, este un calendar perpetuu „updatat“. Calendarul perpetuu afișează informațiile în mod digital, similar cu indicatoarele de la bordul unui avion sau unei mașini de F1. Data apare în dreptul orei 9, ziua în dreptul orei 3, iar în partea de jos a cadranului există un indicator al anilor bisecți.

Special

Cadranul semi-transparent face mișcarea celor cinci discuri extrem de intereant de privit. În fiecare noapte, la schimbarea datei, mecanismul ceasului stochează o fracțiune din energia folosită și o folosește la finalul lunii pentru rotirea discurilor. De Anul Nou, cadranul ceasului se trezește la viață datorită celor 5 discuri care se rotesc în același timp.

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee

Au trecut 180 de ani de la înființarea mărcii Jaeger-LeCoultre, iar Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee marchează momentul. Ceasul inspirat de piesele de buzunar din secolul al XIX-lea va fi produs într-o serie limitată de doar 75 de piese și este pus în valoare de trei complicații. Mecanismul cu armare manuală calibrul 176 este montat într-o carcasă de platină și pune în funcțiune un cronograf monopoussoir cu afișaj digital precum și un gyrotourbillon montat în dreptul orei șase.

Special

Master Grand Complication este al treilea ceas produs de JLC cu regulator giroscopic, dar primul care îl prezintă în varianta „flying“ (suspendat). O altă noutate absolută este folosirea unui arc al balansierului de formă sferică, detaliu care transformă modelul într-o realizare tehnică impresionantă.

Montblanc Collection Villeret 1858 ExoTourbillon Chronograph

Un ceas excentric din toate punctele de vedere, Villeret ExoTourbillon are nevoie de câteva explicații vizavi de modul de citire. În centrul cadranului se regăsesc indicatorul de secunde al cronografului și limba pentru minute. Ora pentru două fusuri poate fi citită în partea de jos, cu indicatorul auriu pentru timpul de „acasă“, iar cel albastru pentru cea de a doua localitate. La ora 9 se găsește un secundar periferic iar în dreptul orei 3 sunt două totalizatoare concentrice ale cronografului. Tourbillonul ocupă aproape jumătate din cadranul ceasului.

Special

Montblanc are o abordare puțin diferită asupra regulatorului, numindu-și modelul o „emancipare a tourbillonului“. Întreaga proiectare a ansamblului este dificil de explicat, dar în esență producătorul a separat arcul balansierului de roata de balans pentru a elimina problemele cauzate de inerție.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului