Stil

Albert Thurston, inventatorul bretelelor „la modă”

scris pe 19 Apr 2013 de Constantin Bacheș 11746 vizualizări
feat bretele

Chiar dacă au existat tot felul de variante pentru ceea ce numim astăzi bretele, modelul împământenit încă din 1820 îi aparține ca formă lui Albert Thurston, un londonez care a reușit să se inventeze și să se mențină drept „referința” domeniului chiar și două secole mai târziu.

„Moda” bretelelor a fost și este un subiect lăudat sau criticat deopotrivă în funcție de cum evoluează înclinația oamenilor spre hainele mai elegante sau relaxate. Dacă ne raportăm la moda zilelor noastre, în mod sigur bretelele se află într-un moment favorabil, fiind apreciate pentru ocaziile formale dar, mai nou, și pentru ținutele casual.

La început, acum mai bine de două secole, a fost vorba numai despre bretele din moment ce cureaua era o apariție rară și se regăsea exclusiv în cadrul uniformelor oficiale. Spre deosebire însă de prezent, bărbații priveau accesoriul de fixare al pantalonilor ca un articol intim și se grăbeau să îl acopere cu vesta, a treia piesă obligatorie pentru orice costum serios. În acele vremuri, mai exact în 1820, Albert Thurston își inaugura la Londra magazinul dedicat exclusiv bretelelor, primul de acest gen din capitala britanică.

Consacra astfel formula sa de interpretare pentru sistemul ingenios de fixare a pantalonilor și conferea o importanță nemaîntâlnită unei piese vestimentare menită să stea ascunsă de privirile celorlalți. Ca și opțiune, bretelele reprezentau singura opțiune de fixare a pantalonilor din acele vremuri, modelul cu talie ridicată și „coadă de rândunică la spate”, pe placul croitorilor de pe Savile Row.

Bretele din colecția Evening wear, purtată de Daniel Craig în ultimul film James Bond 

31 de ani mai târziu, în 1851, Expoziția internațională organizată la Londra, în Hyde Park, îi aducea vizionarului Albert Thurston o Mențiune de Onoare pentru excelența produselor sale. În cele trei decenii de afacere, lista clienților număra deja mai multe capete încoronate iar bretelele sale reușiseră se se afirme pentru totdeauna ca un articol necesar oricărui „gentleman”. Contextul istoric de început de secol urma să se împotrivească bretelelor. Primul război mondial urma să obișnuiască bărbații cu ideea de curea deoarece, ca militari, fuseseră obligați să îmbrace uniforme în care bretelele erau o apariție rară. Anii 1920 repară pe alocuri nedreptatea față de creația lui Albert Thurston dar curând dispariția vestei din „schema” costumului elegant recomandă iar cureaua ca un accesoriu mai elegant și în mod sigur mai discret. Deși moda este în plin proces de emancipare, bretelele sunt încadrate încă în categoria „lenjerie intimă” și drept urmare nu „se cade” să stea la vedere.

Englezii rămân cei mai atașați de ideea fixării pantalonilor cu benzi de mătase dar, ca și succes pe plan european, cureaua și-a câștigat un avantaj net. Istoria lui Albert Thurston menționează cu mândrie reacția actorului Sir Ralph Richardson la aflarea veștii că a izbucnit al doilea Război mondial, în 1939: „M-am dus direct la croitorul meu de pe Savile Row și mi-am cumpărat șase perechi de bretele Thurston ca să fiu sigur că nu rămân fără!”

Bretele din colecția Regimental Barathea

Chiar dacă ultimele decenii au pus eticheta „demodat” în dreptul bretelelor clasice, moda anilor 2000 a schimbat simțitor percepția publicului. Abandonarea curelei în favoarea unui accesoriu mult mai elegant i-a adus un plus de faimă lui Albert Thurston la nivel mondial. Popularizarea conceptului „smart casual” l-a determinat pe însuși inventatorul londonez să producă o gamă variată de texturi care uneori include chiar desene și imprimeuri „amuzante”. Rețeta rămâne însă neschimbată în ceea ce privește realizarea fiecărei piese. Fie că sunt din mătase, bumbac sau lână, modelele sunt finisate manual cu prinderi din piele naturală.

Bretelele în adevăratul sens al cuvântului se prind exclusiv de năsturei cusuți pe interiorul pantalonilor, năsturei care au fost atașați din producție sau care se adaugă ulterior. Pantalonii croiți special pentru bretele nu au găici pentru curea. Pentru versatilitate, majoritatea producătorilor oferă posibilitatea fixării în talie în ambele moduri dar nu se pun niciodată bretele și curea în același timp. În sfera unei ținute lejere, se practică și prinderea cu „cleștișori”.

Bretelele sunt recomandate în cazul ținutelor business și pot fi o „pată de culoare” pe cămașa albă alături de cravată. Bretelele înguste și cele din lână aparțin sferei „casual”. În cazul ținutelor „de gală”, bretelele trebuie să fie albe, din mătase, cu lățimea de 4 cm. Adică exact ținuta pe care a adoptat-o James Bond în ultima peliculă, atunci când poartă un model clasic Albert Thurston din mătase. Mai multe detalii pe site-ul oficial.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului