Stil

Acei oameni minunați și ceasurile lor zburătoare

scris pe 06 Noi 2013 de Constantin Bacheș 11669 vizualizări
Stil Zenith baron

Ceasurile „Zenith Pilot Montre d’Aéronef Type 20” sunt un omagiu adus celor mai curajoși piloți de la începutul secolului trecut. Colecția de șase piese cu design retro reunește 150 de ani de pasiune pentru zbor și orologerie.

Pe 25 iulie 1909, la vârsta de 37 de ani, Louis Bleriot traversa în zbor Canalul Mânecii la bordul unui avion pe care îl construise singur. Performanța sa, o premieră mondială, avea să îi înscrie numele pentru totdeauna în istoria aviației. La nici un an de la acest eveniment, Leon Morane, în vârstă de 25 de ani, atingea la un miting aviatic din Reins, Franța, incredibila viteză maximă de 100 km/h. Avionul, grație căruia și el avea să marcheze începuturile aeronauticii, se numea Bleriot XI. Și asta pentru că era construit de bunul său prieten, Louis Bleriot. Cei doi piloți nu împărțeau doar pasiunea pentru zbor și curajul de a împige limitele industriei la cote nebănuite.

Amândoi urmau să își exprime admirația pentru un instrument precis fără de care nu se puteau orienta în aer: ceasul Zenith. Mărturie stau câteva rânduri făcute publice la acea vreme de Louis Bleriot: „Sunt foarte mulțumit cu ceasul meu Zenith pe care îl folosesc în general și nu pot decât să îl recomand tuturor celor preocupați de precizie.” Leon Morane nu a apucat să își exprime în scris admirația dar a rămas atestată declarația sa: „Zenith! Nu este acesta un nume predestinat pentru aviatori? Adăugați și faptul că toate aceste calități sunt găzduite în carcasa atractivă a acestui ceas și aveți un Zenith!”

 

Tocmai datorită acestor recomandări, Zenith a reușit să se facă remarcat în lumea aviației încă de la începuturi. Povestea asocierii cu unii dintre cei mai curajoși pionieri a continuat cu producția de instrumente de zbor. Altimetrele și ceasurile de bord denumite „montre d’aeronef” erau furnizate atât pentru aparatele de zbor militare cât și pentru uz civil. Termenul francez „montre d’aeronef” (ceas de bord) definea acele instrumente dezvoltate special pentru aviație, un domeniu în care condițiile de exploatare sunt considerabil mai severe decât în orice alt mediu. Mecanismele trebuiau să reziste, printre altele, la variații bruște de temperatură, la câmpuri magnetice intense și la schimbări radicale de presiune. Toate aceste cerințe tehnice au devenit cunoscute ca „Type 20” din 1938. Și tot din același an, cel mai faimos model Zenith, Type 20, a fost livrat ca parte din echipamentul de bord al mai multor avioane, inclusiv Caudron Simon C.635 folosit de Forțele aeriene franceze.


 În 2013, Zenith reia povestea ceasurilor profesionale de aviație și redă aerul autentic al începutului de secol XX sub forma colecției „Pilot Montre d’Aeronef Type 20”. Modelul Type 20 GMT este succesorul direct al primelor ceasuri Zenith pentru aviatori. Carcasa cu diametrul de 48 mm respectă standardele tehnice din trecut privind lizibilitatea și ușurința manevrării. Pe capac sunt gravate imaginea avionului Bleriot și numele colecției iar în interior se găsește un mecanism automatic Elite cu o rezervă de mers de 50 de ore. Funcțiile afișate pe cadran sunt orele, minutele, secundar periferic și indicator pentru funcția GMT.

Modelul GMT este oferit și într-o versiune aparte „Type 20 GMT Red Baron” dedicată unuia dintre cei mai talentați piloți din anii 1900. Albrecht von Richthofen s-a născut în Polonia în 1892 și este considerat drept primul acrobat al aerului. A rămas în istorie drept învingător în 80 de dispute directe și și-a câștigat „porecla” de Baronul Roșu dată fiind culoarea avionului său, un Fokker Triplane Dr. 1. Față de modelul GMT normal, ediția limitată de 500 de piese se distinge prin carcasa neagră, markerele de culoare roșie de pe cadran și prin capacul carcasei personalizat cu imaginea avionului Fokker Triplane.

 

În colecția Pilot, Zenith a mai inclus un model cu funcția calendar anual perpetuu, echipat cu mecanismul El Primero manufacturat in-house. Pe cadran sunt afișate orele, minutele, secundarul periferic, cronograful dar și calendarul anual cu dată, zi și lună. Ceasul este disponibil cu carcasă din oțel, titan sau aur roz. Dovadă a priceperii Zenith, Pilot este oferit și într-o versiune cu Tourbillon cu carcasă din titan sau aur roz. Pentru iubitorii poveștii care însă nu sunt pregătiți să poarte zilnic o piesă atât de voluminoasă (diametru 48 mm), modelul Type 20 poate fi cumpărat și cu o carcasă de 40 mm care afișează aceleași funcții vitale pentru piloți: ore, minute și secunde.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului