Stil

40 dintre cele mai impresionante ceasuri mecanice ale prezentului (Partea a II-a)

scris pe 09 Sep 2011 de Dragoș Aliciu 53834 vizualizări
Stil only watch2

Pe 23 septembrie, în Principatul Monaco, 40 de produse ale orologeriei de elită vor fi licitate pentru o cauză nobilă. Prin participarea Antiquorum, cea mai mare casă de licitații de ceasuri din lume, Only Watch se prezintă ca cea mai importantă vânzare în scopuri caritabile din domeniu. Citiți a doua parte a prezentării celor mai impresionante ceasuri din lume.

Citiți partea I a articolului aici

Only Watch este o licitație la care participă 40 dintre cei mai importanți producători de ceasuri. Nume mari precum Patek Phillippe, Breguet, Zenith, Hublot, Corum, Girard Perregaux sau Franck Muller donează câte un ceas fabricat special pentru eveniment. Fiecare piesă este considerată unică datorită decorațiunilor speciale, a unor gravaje pe capac sau carcasă sau ca urmare a folosirii unei palete de culori deosebite. Banii strânși vor fi donați instituțiilor medicale care cercetează modalități de vindecare și tratare a distrofiei musculare Duchenne, o boală degenerativă care atacă 1 din 3000 de persoane, în special băieți.

Cu un cadran albastru ornat prin ghioșare, Hermes Arceau Le Temps Suspendu are o funcție mecanică extrem de interesantă. Cele două indicatoare, ore și minute stau nemișcate tot timpul în apropierea numărului 12 de pe cadran, în zona demarcată. Indicarea timpului se face prin apăsarea unui buton, moment în care ambele limbi sar pentru a arăta ora exactă. În plus, data se afișează printr-un indicator retrograd poziționat în dreptul numeralelor 4, 5 și 6. În traducere, acul indicator se mișcă în arcul de cerc de la 1 la 31, pentru ca apoi să sară înapoi în prima poziție.

Hublot vine cu ediția specială a unui ceas care urmează în mod evident tematica acvatică. Oceanographic a fost prezentat în luna iunie în cadrul Institutului Oceanografic din Monaco și este un ceas care poate suporta presiunea statică a 4.000m de apă. Producătorul susține totuși că testele s-au făcut până la o adâncime de 5.000m. Carcasa masivă (diametrul de 48 mm) e produsă din fibră de carbon, o raritate în lumea ceasurilor elvețiene. Pentru a rezista forțelor din adâncuri, Oceanographic are un geam din safir sintetic, gros de 6,5mm. Coroanei i se adaugă o supapă de heliu, folositoare în cazul scufundărilor în incinte speciale, care oferă un compus de oxigen și heliu. Adâncimea până la care poate coborî modelul Oceanographic este simbolică, un record prin care Hublot își arată susținerea pentru institutul monegasc.

Este important să spunem câteva cuvinte despre ceasul Louis Vuitton, mai ales că nu multă lume a auzit despre implicarea producătorului de accesorii de lux în orologerie. LV renunță la ansamblul de simboluri și litere pe care le repetă cu obstinație pe gențile sale și alege un design simplu de ceas de scufundare. Tambour Diving II Chronograph este un ceas masiv cu 45,5mm în diametru, mecanism automatic cu funcție cronograf și secundar periferic. Se remarcă la capitolul finisaje, punând Louis Vuitton pe o poziție bună în lista celor 40 de producători.

Maurice Lacroix folosește foarte des roata pătrată, un poligon zimțat care funcționează ca secundar periferic pe cadranul modelului “Masterpiece Roue Carrée Seconde”. La fel de interesantă este și roata zimțată formată din trei cercuri alăturate, în partea stângă a cadranului, pe care producătorul o numește cloverleaf – trifoi.

Despre MBF HM4 Thunderbolt am mai scris, asemănându-l cu o navă spațială dintr-un film SF. Ei bine, în cadrul licitației Only watch, MBF ia în serios vocația aviatică a modelului și îl dotează și cu un…pilot. Un ursuleț panda în miniatură modelat de artistul chinez Huang Hankang din aur de 18 K, „strunește“ ceasul prin hățurile atașate carcasei.

Patek Philippe este considerat unul dintre producătorii de ceasuri din vârful piramidei, dacă nu chiar vârful însuși. Un model cuminte ca aspect, Ref 3939 vine cu un cadran emailat negru, un mecanism cu armare manuală înnobilat de un tourbillon vizibil doar pe spatele modelului și o funcție de repetiție la minut. Complicația sonoră este folositoare atunci când purtătorul vrea să afle timpul fără a se uita la cadran.

Rafael Nadal este un jucător ale cărui performanțe sportive l-au adus în fruntea clasamentului ATP de mai multe ori. Producătorul de ceasuri Richard Mille i-a dedicat modelul RM027, un ceas care cântărește doar 20grame, incluzând cureaua și care a fost proiectat special pentru a fi purtat în timpul jocurilor de tenis. Mecanismul cântărește 3,83 grame, materialul folosit pentru fabricarea lui fiind un amestec între aluminiu și LITAL, un aliaj brevetat de Richard Mille. Conform producătorului, ceasul poate rezista la forțe gravitaționale de până la 800G, ceea ce îl face mai mult decât pregătit pentru participarea activă în cadrul unui meci de tenis. Rafael Nadal a purtat exact acest model în cadrul turneului Monte Carlo, pe care l-a câștigat anul acesta pentru a șaptea oară consecutiv. Prețul este unul pe măsura performanțelor. Organizatorii Only Watch își propun să obțină o sumă între între 400.000 și 600.000 de euro.

Romain Jerome și-a făcut un nume producând ceasuri din materiale ciudate. Oțelul de pe Titanic, praf lunar, fragmente din nava spațială Soyuz. Acum, pentru că evenimentul are loc în Monaco cadranul a fost realizat dintr-o piatră preluată de pe o stâncă din partea de vest a statului. Un secundar periferic a fost montat în dreptul orei 9, la intersecția a două dungi roșii, marcate cu coordonatele principatului.

TAG Heuer are ocazia de a-și etala capodopera Mikrograph, ceasul mecanic capabil să măsoare a suta parte dintr-o secundă cu ajutorul unui mecanism plasat în carcasa unui cronograf celebru TAG – Monaco. Acul central indică sutimile de secundă pentru o citire clară. Totalizatorul de minute al cronografului se află la ora 3 și afișează trecerea timpului prin rotirea unui disc marcat. În partea stângă, secundarul periferic funcționează după același principiu – indicatorul roșu stă pe loc, în timp ce valorile glisează sub el. Secundarul cronografului se află în dreptul orei șase, iar rezerva de mers este poziționată diametral opus, în dreptul orei 12.

Una dintre legendele moderne ale Ulysse Nardin, ceasul Freak se alătură colecției cu un model albastru Freak Diavolo. Particularitatea acestui ceas este plasarea mecanismului în componența indicatoarelor. Cu alte cuvinte, calibrul face o rotație completă a cadranului o dată pe oră. La capătul opus indicatorului se află un eșapament tourbillon care îndeplinește și rolul de secundar.

Întotdeauna o bucurie de văzut, complicațiile poetice ale producătorului Van Cleef ocupă locul 38 în lista celor mai interesante 40 de ceasuri ale prezentului. Asemănător cu celelalte modele apărute în colecție, „From Earth to Moon“ afișează timpul prin cursa a două indicatoare plasate de-a dreapta și stânga cadranului. La fel ca în cazul lui Hermes Temps suspendu, ele glisează de-a lungul liniei trecând prin dreptul valorilor marcate pe lateral. În momentul în care ajung la final, sar înapoi în locul de plecare.

Pentru un preț anticipat între 25.000-30.000 de euro, Zenith oferă două ceasuri Captain Chronograph, modele rupte din istoria producătorului. Unul dintre ele prin excelență un model aviatic, celălalt, un zburător căruia i s-au luat aripile, cele două provin ca inspirație din perioada anilor ’60. Pe lista de caracteristici se află două mecanisme de frecvență înaltă, coroana montată atipic pe partea stângă a ceasului și un cronograf care a făcut istorie – El Primero.

Urwerk UR 103

În lista ceasurilor care vor mai concura pentru aprecierea publicului doritor de piese unicat intră și clepsidra de 10 minute IKEPOD, creată de Mark Newson; Jaquet Droz Petite Heure Minute Monaco, un ceas al cărui cadran a fost pictat manual cu imaginea portului și stâncii din statul monegasc; Laurent Ferrier, ceas armat suplimentar de un micro-rotor; Montblanc participă cu Collection Villeret 1858, ceas proiectat în stil retro cu cronograf mono-poussoir (un singur buton pentru start/stop/reset); Piaget Altiplano cu cadran scheltonizat, posesor al unui mecanism ultra-subțire; UR103 este un ceas care a ieșit din colecția producătorului Urwerk, dar care a fost readus sub talentul gravorului Jean-Vincent Huguenin care a „desenat“ o pasăre Phoenix pe carcasa metalică; Vacheron Constantin a participat printr-un model simplu, cu mecanism automatic și o decorare ieșită din comun a cadranului, cu porumbei albi și roșii; ultimul, dar nu cel din urmă este ceasul președinților, Vulcain Cricket, într-o versiune superb decupată.

Foto: Antiquorum

6 comentarii

 • ovidiu pe 10 Sep 2011

  Superbe exponate. Adevarate bijuterii! Mai mult decat remarcabila functionalitate a ceasurilor japoneze. Fireste, toate aceste exponate se pot gasi pe site-urile producatorilor, dar parca este cu totul altceva o comparatie directa. In afara de marca mea preferata (Zenith) am remarcat si modelul Patek-tourbillion. Clasic, superb.

 • Tony pe 10 Sep 2011

  Multumesc ptr articol, foarte interesant. Ceasurile mecanice sunt fascinante, unicatele cu atit mai mult.

 • resita31 pe 11 Sep 2011

  Superb!

 • Petre pe 11 Sep 2011

  Mie imi plac foarte mult ceasurile rusesti. De ce nu publicati un articol si despre acestea – Vostok, Volmax sunt producatori care pot rivaliza cu succes orice firma elvetiana – si sunt si mult mai accesibile.

  • ovidiu pe 11 Sep 2011

   Nu cred ca mai poate fi vorba de rivalitate intre companiile elvetiene si cele rusesti, germane sau americane. Rand pe rand, au intrat sub imperiul companiilor elvetiene. Sturmanskie, Junkers, Hamliton, s.a.m.d, au introdus mecanismele ETA sau Valjoux. Fireste, se mai pot gasi inca, in magazine, ceasuri rusesti cu mecanisme Poljot (de ex.) dar, din cate stiu, productia acestora a fost suprimata. Vostok, nu este firma ruseasca. Singurii care au reusit cu adevarat, in plan competitiv, sa faca fata firmelor elvetiene, sunt japonezii. Intrebarea referitoare la publicarea articolelor despre alte companii producatoare de ceasuri, mi se pare retorica:)

   • Dragos Aliciu pe 12 Sep 2011

    Nu prea se mai poate vorbi de companii de ceasornicarie americana. Desigur, exista Bulova, un brand interesant pe nume RGM si un Hamilton care si-a gasit succesul global sub inscriptia swiss made si, asa cum spuneti, cu mecanisme ETA inauntru. Orologeria ruseasca e sublima, dar lipseste cu desavarsire. Marcile poljot, raketa si altele asemenea sunt detinute de catre un rus care a mutat productia in Germania. In cazul ceasurilor rusesti, interesant este ca primele, facute la fabrica de ceasuri din Moscova, au fost produse cu aparatura si probabil ebose americane, de la o fabrica dezafectata din Brooklyn. Articolul de fata vorbeste despre orologerie de cel mai inalt nivel or in acest capitol nu poate concura decat Germania, cu Lange si Glashutte original. Japonia are modelele seiko credor si ananta, deosebite ca productie, atentie la detalii samd, dar seiko e singura sa marca de top, deci iarasi nu se poate vorbi de concurenta prea acerba…