Stil

Scurte sfaturi de stil: Tricoul polo

scris pe 21 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 26265 vizualizări
Stil - Polo shirt

Designul tricourilor polo nu a apărut peste noapte datorită imaginației unui creator de modă ci din frustrarea sinceră a unui jucător de tenis. Eleganța specifică sportului alb a trecut de mult de tușa terenului și de aceea, sunt necesare câteva sfaturi legate de purtarea tricoului polo pe zgură, iarbă sau…asfalt.

Prin comparație cu îmbrăcămintea sport ultraperformantă purtată de Nadal și Federer în prezent, un meci de tenis la începutul secolului al XX-lea arăta ca o vânătoare de fluturi foarte elegantă. Cravata, vesta și cămașa erau parte din vestimentația de teren a jucătorilor, „echipament“ care a rezistat până în 1926, la Open-ul american.

Pentru prima dată, francezul René Lacoste intra pe terenul din New York purtând un tricou alb din bumbac, cu mâneci scurte și un guler moale prins cu nasturi, împrumutat de la bluza jucătorilor de polo hipic. Jean René Lacoste era primul clasat în topul mondial al tenismenilor, iar tricoul creat de el oferea un ajutor real în timpul jocului, fiind gândit astfel încât să permită mobilitate maximă și, evident, o performanță superioară.

René Lacoste (1904-1996) a fost unul dintre cei mai bine cotați jucători de tenis în perioada 1920-1930. În afară de tricoul de tenis a inovat inventând și prima rachetă metalică tubulară. (Foto: Lacoste, Wikimedia Commons)

Mânecile nu mai cădeau inconfortabil pe încheietură, gulerul flexibil putea fi slăbit prin deschiderea nasturilor și, în plus, putea fi ridicat peste ceafă pentru a apăra pielea de razele unui soare prea puternic. Bucata de material mai lungă în spate, detaliu care s-a păstrat în timp, era gândită astfel încât tricoul să nu iasă din pantaloni, iar țesătura specială a bumbacului îl făcea prin comparație mult mai confortabil la purtat, fără a sacrifica eleganța tradițională a sportului alb.


Foto: Ralph Lauren

Din 1933, Lacoste începea să producă tricoul pe scară largă, iar porecla sa din tinerețe – crocodilul sau aligatorul, după unele surse – devenea simbolul mărcii. Celelalte sporturi nobile precum polo sau golful au adoptat cu mare viteză noul design și, printr-o nedreptate istorică, numele de „polo shirt“ a fost asociat cu o piesă vestimentară plecată de fapt de pe terenul de tenis. 40 de ani mai târziu, Ralph Lauren contribuia la susținerea modei tricoului polo nu fără a se inspira însă de la „contracandidatul“ francez. Crocodilul era înlocuit în versiunea sa de imaginea brodată a unui jucător de polo călare.

Foto: Lacoste

Sfaturi de stil:

Pentru moment, tricoul polo se așază într-o zonă de stil definită destul de vag ca „smart casual“, un amestec de vestimentație serioasă și piese relaxate. Îi este superior ca eleganță unui tricou simplu, dar se plasează categoric sub majoritatea cămașilor.

- În funcție de eveniment poate fi purtat cu aproape orice fel de pantaloni casual, de la chino la blugi. Dacă circumstanțele o cer, tricoul poate fi băgat în pantaloni și strâns cu o curea, mai puțin în cazul pantalonilor din denim, imagine complet nerecomandată;

- Cât mai simplu cu atât mai bine. Sfatul se aplică pentru orice ține de tricoul polo, începând cu nuanța bumbacului și terminând cu un eventual model. Desenele complicate nu se potrivesc cu liniile simple ale tricoului inventat de Lacoste, lucru valabil și pentru culorile prea aprinse. În cazul dungilor, un maximum de două nuanțe ar trebui să fie de ajuns, deși toate mărcile renumite pentru producția tricourilor și-au pus amprenta personală, iar modelele care ies din zona de acoperire a prezentului sfat nu sunt întotdeauna exagerate;

- Gulerul se ridică doar în cazuri de necesitate maximă și, cel mai adesea, în contextul sportiv pentru care a fost gândit. René Lacoste a folosit un material moale astfel încât să se poată feri ușor de soare și să scape de scrobeala hainelor nesportive. A purta un guler rigid contravine ideii pentru care a apărut tricoul polo. Același lucru poate fi spus și despre purtarea lui cu cravată;

- Tricoul trebuie ales pe măsură, nici mai mare și nici mai mic. Imaginea unui model care stă să pleznească pe silueta purtătorului nu este în nici un fel un avantaj stilistic;

- Cu toate că nu poate fi formulată ca o regulă, nu se recomandă purtarea unui polo pe dedesubtul unui blazer/sacou ci mai degrabă în combinație cu o vestă, pulover cu anchior sau un cardigan.

5 comentarii

 • cao pe 22 Mar 2012

  fain, multumesc pentru sfaturi.

  Reply
 • adi pe 22 Mar 2012

  Ei dah. Si de ce sa nu pot purta un tricou polo cu maneci lungi, de la Massimo Duti sau Tony Hilfiger pe sub un sacou de piele? Mie mi se pare chiar mai stilat decat daca pun o simpla camasa.

  Reply
 • Laci pe 23 Mar 2012

  Foarte bun articolul. Totusi, eu recomand purtarea cravatei la tricoul polo pentru ca este un element versatil. In plus, un tricou polo arata bine sub un sacou. Sunt de parere ca nu trebuie sa ne limitam si sa ne extindem orizonturile vestimentare.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului