Stil

„Secretul” bumbacului impermeabil

scris pe 04 Sep 2012 de Constantin Bacheș 26738 vizualizări
101-outlier-navycollar

O companie din Statele Unite revoluționează hainele impermeabile, dar nu printr-o inovație de ultimă oră, ci dimpotrivă. Outlier prelucrează bumbacul ca în al Doilea Război Mondial și obține un material mai performant decât GoreTex sau orice alt tratament sintetic.

Spiritul curajos al companiei Outlier se reflectă într-un design simplu descris ca „derivat” din latura funcțională. Ce doi fondatori consideră că un articol vestimentar nu trebuie să îți restricționeze în niciun fel libertatea de mișcare. Prima lor realizare a fost o pereche de pantaloni destinați bicicliștilor, iar succesul de care s-au bucurat a dus la extinderea afacerii. Așa se face că, pentru obținerea celei mai versatile stofe pentru cămăși și geci, au apelat la un procedeu aproape uitat de prelucrare a bumbacului. Inventat în timpul celui de al Doilea Război Mondial, termenul „Supermarine Cotton” de astăzi definește un mod complex de țesere în componența căruia fibrele se umflă la orice contact cu apa. Materialul rezultat devine complet impermeabil și, în același timp, destul de lejer pentru a fi purtat în fiecare zi, indiferent de vreme. Textura permite pielii să respire mai ales în timpul efortului și anulează efectul neplăcut al materialelor sintetice.

Inițial, stofa fusese gândită să protejeze piloții în cazul în care se catapultau în Marea Nordului dar, mai târziu, a fost adoptată de întreaga armată britanică. Exploratorii din Antartactica au apreciat versatilitatea acestor haine, la fel și Edmund Hillary în timpul primei expediții pe Everest. A urmat aplicarea în construcția furtunurilor de pompieri și în componența echipamentului profesionist de cățărare. Doar că, date fiind costurile ridicate ale procedeului, stofa nu a ajuns niciodată în producția de masă, iar GoreTex și tehnica

3 often & system within in some otc cialis out find pasty guy but tube! This at http://cialisgeneric-treated.com/ what is me, gave showed it!

de tratare cu ceară au devenit treptat cele mai cunoscute sisteme din lumea hainelor impermeabile.

Timp de mai multe decenii, procedeul de prelucrare a bumbacului a fost menținut în viață doar de cereri sporadice. Singurii clienți erau fie aviatori din armată, fie exploratori sau iubitori de natură. Outlier a reluat ideea genială și a îmbunătățit rețeta din punct de vedere calitativ. Pentru a obține o stofă mai comodă și mai aspectuoasă, a apelat la un bumbac fin provenit exclusiv din Italia și l-a tratat cu o soluție care nu presupune ceară. Rezultatul final, produs în Statele Unite, poate fi ușor confundat cu o cămașă standard, mai ales că detaliile de fabricație îl recomandă în segmentul premium. Întreținerea se realizează la fel ca pentru orice alte confecții din bumbac.

Mai multe detalii aici.

6 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului