Motor

Volvo Concept You – o lecție de design scandinav

scris pe 13 Sep 2011 de Constantin Bacheș 10223 vizualizări
volvo

Concept You aduce în discuție silueta și tehnologia viitoarei limuzine de clasă mare din colecția Volvo. Designul exclusivist la care contribuie mai multe companii din afara industriei auto este dublat de display-uri cu funcție touch-screen care afișează informații diferite în funcție de cine și de cât timp sunt privite.

Volvo dezvăluie acum o evoluție a prototipului Universe pe care l-a prezentat la salonul auto de Shanghai la începutul anului. Concept You marchează o viziune globală asupra ideii de limuzină și o serie de detalii au fost modificate pentru a se potrivi cu așteptările clienților europeni. Interiorul finisat cu ajutorul celor mai luxoase materiale din segmentul premium înlocuiește orice fel de buton cu display-uri touch-screen, preluând astfel o tendință generală pornită de la introducerea tabletei iPad.

Concept You oferă patru zone de cotrol. Prima se numește Driver Information Monitor și este adresată șoferului, a doua este proiecția pe parbriz de tip „head-up display”, a treia se află în partea superioară a consolei centrale și poate fi accesată prin atingere iar ultima este la dispoziția pasagerilor din spate, poziționată între scaunele individuale. De asemenea, volanul finisat cu lemn și piele înglobează ecrane cu funcție tactilă.

Ca o inovație absolută, ecranul din partea superioară a consolei centrale se menține în modul „sleep” atunci când șoferul nu se uită la el. Informațiile se afișează numai atunci când este nevoie deoarece mașina dispune de o cameră cu raze infraroșii care înregistrează permanent mișcările ochilor. Un alt senzor este atent la mișcarea mâinilor și declanșează modul de control al sistemului Infotainment. Variantele de afișare variază în funcție de cine îl accesează, șoferul sau pasagerul din dreapta. Drept urmare, anumite funcții precum navigatul pe internet sunt disponibile numai pentru pasagerul din dreapta atunci când mașina se află în mișcare.

Urmând parcă scenariul unui film SF, șoferul poate „muta” informații de pe ecranul central pe display-ul proiectat pe parbriz sau poate face schimb de informații cu pasagerii din spate. Sistemul Infotainment integrează o soluție de sonorizare furnizată de Alpine care beneficiază de un subwoofer revoluționar „FreshAir”. Tehnologia încă neomologată folosește aerul exterior pentru a obține o experiență unică.

Pentru interiorul puternic marcat de curentul nordic, Volvo a apelat la câteva branduri din industria de lux. Cele 4 scaune individuale combină piele prelucrată ecologic de la Bridge of Wear cu piele ecologică furnizată de Dinamica. Au fost integrate și calități specifice unui costum pe comandă astfel că spătarele scaunelor din față și panourile portierelor sunt realizate din stofe italienești cu forme proiectate de casa de modă suedeză Oscar Jacobson.

Podeaua de lemn cu trimitere clară spre casele nordicilor este acoperită cu două carpete imaginate din materiale naturale de marca specializată Kasthall. Asemeni întregii scheme cromatice din interior, culorile carpetelor variază de la închis în partea din față spre nuanțe deschise pentru pasagerii din spate. La fel și textura, trece de la rigid la moale pe măsură ce culorile migrează spre alb.

La exterior, Concept You impresionează prin nuanța albastru deschis dezvoltată de DuPont și prin jantele de 21 de inci din aluminiu. Formele roților, a grilei dar și a farurilor sunt inspirate de studioul de design Georg Jensen, ales pentru modul în care surprind esența filosofiei suedeze. Farurile cu LED-uri apelează la tehnologia folosită în monturile bijuteriillor.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului