Motor

Volkswagen Aqua – conceptul plutitor

scris pe 30 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 23792 vizualizări
featured

Un designer din China propune o abordare nouă asupra vehiculelor de teren. Accentul se mută de pe puterea de tracțiune a mașinii pe puterea de ridicare. Mașina de teren a viitorului preferă să plutească pe deasupra obstacolelor decât să le ia în plin.

Adio tracțiunii 4×4, adio suspensiilor, adio mersului legănat al jeep-urilor. La doar 21 de ani, Yuhan Zhang a înscris într-o competiție de design din China un vehicul care este capabil să treacă peste orice fel de obstacol pur și simplu plutind deasupra lui. Volkswagen Aqua a primit o mențiune specială la concursul „Car Design Awards 2011”, și este, fără dubiu. o mașină deosebită. Cu ajutorul a două elice îndreptate spre pământ, mașina se ridică peste orice fel de teren, de la apă la pământ denivelat și zăpadă.

Vehiculul plutitor funcționează cu ajutorul a trei propulsoare – unul bazat pe celule de hidrogen care crează perna de aer de dedesubt și două motoare electrice individuale care asigură controlul direcțional. Habitaclul deschide un spațiu îndeajuns de mare pentru două persoane, design-ul păstrându-se în linii minimaliste, bazate pe strictul necesar.

Yuhan este absolvent al Universității din Xihua cu o diplomă în design industrial. Proiectul a fost înscris în competiția de design Car Design Awards 2011 China în cadrul rubricii „Vehiculul de teren chinez“ sponsorizate de VW și răspunde unei cerințe de proiect pentru o mașină capabilă să meargă peste orice fel de relief.


11 comentarii

 • Ciprian pe 30 May 2011

  Hovercraft. Atat. Nici macar unul care sa propuna solutii pentru problemele actuale ale acestor vehicole superbe.

  Reply
  • ngi pe 30 May 2011

   hovercraft sub silgla VW, ceea ce s-ar putea sa-i ambitioneze pt solutionarea problemelor acestor vehicUle.. care sunt?

   Reply
 • ggg pe 30 May 2011

  perna de aer de dedesupt!!!! Limba romana!!!dedesuBt!!!

  Reply
 • laur pe 30 May 2011

  Ok, am doar cateva intrebari – Nu e spatiu pentru toate.
  Cine va avea curaj sa stea in spatele unei asemenea masini? As propune pe Lady Gaga.
  Din ce material superdurabil va fi facuta fusta? Sau la fiecare revizie dai un mic faliment.
  Din ce material superusor si superdurabil sunt facute elicile? Sau si pe ele le schimbi la fiecare revizie?

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 30 May 2011

   Există o diferență între un „concept“ și un „concept funcțional“. Ideea chinezului trebuie luată pur și simplu ca un model…poate un punct de plecare pentru un proiect în viitorul îndepărtat. Sigur ca sunt probleme tehnice, dar competiția de design nu pare să țină cont de ele…ceea ce până la urmă e îmbucurător. Gradul de inovație al ideilor ar fi cu siguranță mai mic dacă s-ar ține cont de legile fizicii sau ale economiei :)

   Reply
 • :) pe 30 May 2011

  stie cineva cat la suta consuma cand sta pe loc? :)

  Reply
  • alecu pe 30 May 2011

   Consuma la infinit tocmai fiindca sta pe loc :P 8matematica de scoala generala)
   Altfel sunt de acord cu comentatorul de mai sus: e un hovercraft cum exista deja de jde ani – cu costurile si problemele cunoscute deja.

   Reply
 • Spock pe 30 May 2011

  Poate fi o solutie la lipsa/calitatea drumurilor romanesti.

  Reply
 • Sakura pe 31 May 2011

  Un mare fâss. Chiar nu văd nimic nou faţă de nenumăratele concepte pe pernă de aer prezentate de-a lungul timpului. Poate sigla VW?

  În epoca trecută copii de la Casele Pionierilor construiau aeroglisoare cu motoare de Mobra. Le lipsea caroseria atât de arătoasă, dar în rest erau vehicule perfect funcţionale. Nu uitaţi ca acest gen de vehicule are pe pământ aceeaaşi manevrabilitate ca şi o barcă pe apă, deci…

  Un concept mai interesant prezentat acum ceva zeci de ani era o maşină de teren 4×4 dar la care o bună parte a greutăţii era susţinută de o elice, ca la aeroglisoare si astfel se reducea foarte mult presiunea la sol, mărind capacităţile de teren ale maşinii. Astea bazate integral pe pernă de aer nu prea sunt tot teren, pentru că dacă terenul acela are o pantă puţin mai mare de câteva grade, maşina are o reală problemă de a trece peste ea.

  Reply
 • mslliviu pe 31 May 2011

  Forme frumoase valabile doar in photoshop… pare ca ar fi de 2 ori cat un X6… Ma gandeam la un viitor in care masinile le vom folosi ca ceva practic, nu ca jucarii de weekend.
  In plus grila pare copiata de la Scirocco

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului