Motor

SSC Tuatara- Mândrie americană de 1350 CP

scris pe 11 Oct 2011 de Constantin Bacheș 14243 vizualizări
Motor - Tuatara

Cu ambiția clară de a recâștiga titlul de cea mai rapidă mașină din lume, producătorul american Shelby Supercars pregătește pentru 2013 un model cu o viteză maximă de peste 440 km/h. Iar totul, conform tradiției, urmează a fi „Made in USA”.

Deși amatorii de supermașini ar putea face confuzia cu afacerea lui Carol Shelby, o legendă în lumea auto – astăzi alături de Ford, Shelby Super Cars, SCC, definește o marcă mult mai ambițioasă. La originea SCC stă pasiunea lui Jerod Shelby, un american care a decis în 1999 să demareze construcția celei mai rapide mașini din lume și se pare că a reușit, înainte ca Bugatti sa pluseze cu versiunea specială Veyron Super Sport.

Crescut în lumea karturilor alături de fratele său și fost pilot de curse, Jerod este direct implicat ca designer și coordonator în tot ce se întâmplă. Prima sa experiență reușită, în care a investit șapte ani, poartă numele Ultimate Aero și a fost lansată oficial în 2007. Ultimate Aero, realizat și gândit integral în America, și-a confirmat calitățile sportive încă din stadiul de proiect în tunelul aerodinamic al NASA. Performanțele se ridică la cel mai înalt nivel, acolo unde Bugatti Veyron a avut toate motivele să se simtă amenințat. Modelul SSC ajunge de la 0 la 100 km/h în 2,78 secunde și a atins în teste o viteză maximă de 414 km/h! Până acum s-au fabricat 15 unități.

Tuatara pare să reprezinte însă o evoluției a „nebuniei” lui Jerod Shelby la toate capitolele. În primul rând numele are o sonoritate aparte și este împrumutat de la o specie de șopârle emblematice pentru Noua Zeelandă. Apoi designul este evident mult mai atent studiat, rod al implicării lui Jason Castriota, un nume cu experiență în industria auto, bine înțeles tot american. Jason, a cărui carieră în cadrul Pininfarina și Bertone include modele precum Ferrari 599GTB și Maserati GranTurismo, s-a specializat pe versiuni unicat pe care le-a dezvoltat pentru anumiți clienți de Ferrari.

Tuatara oferă și un nivel tehnic greu de egalat. Totul este realizat din carbon și aluminiu, inclusiv jantele al căror structură din carbon reprezintă o premieră mondială în industrie. Tot una americană, desigur. Pentru motorizare s-a apelat la un V8 bi-turbo de 7 litri capabil să livreze 1350 CP iar cutia de viteze poate fi manuală cu 7 trepte sau secvențială (SMG) tot cu 7 rapoarte! Performanțele urmează să fie comunicate ulterior dar viteza maximă este anunțată de acum la peste 440 km/h! Producția de serie va debuta în 2013 iar prețul vehiculat se situează în jurul sumei de 1 milion de dolari.

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului