Motor

Semi-submarinul – Ego Raonhaje

scris pe 09 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 13660 vizualizări
featured

Cu excepția spațiului cosmic, mediul subacvatic este singurul care mai așteaptă liberalizarea transportului motorizat. Până la permisul de conducere pentru submarine, o companie din Coreea propune o soluție alternativă de explorare a apelor.

Ego este nici mai mult nici mai puțin decât o șalupă cu un modul de explorare atașat sub carenă. Pasagerii intră în cabina scufundată, construită sub forma unui cilindru cu geamuri enorme, și se bucură de o lume ascunsă, fără a se uda sau a excela în cunoștințe despre navigație. Sigur, nu se poate vorbi despre explorări „de mare adâncime“ și nimeni nu se așteaptă ca barca să fie echivalentul unui batiscaf, dar semi-submarinul este o evoluție față de vehiculele care oferă un spectacol al lumii de dedesubt doar prin carena transparentă.

Ambarcațiunea este un instrument bun pentru o „plimbare“ romantică sau pentru cercetări fără mari pretenții ale vieții marine, într-o apă limpede. Navigarea efectivă se face doar din cabină, vizibilitatea deasupra apei fiind păstrată prin intermediul unei camere video de înaltă rezoluție care transmite imagini către un monitor aflat în interior.

Controlul bărcii nu cere cunoștințe suplimentare din partea „căpitanului“, altele decât aprecierea apelor prea agitate pentru a ieși în larg. Dirijarea este la fel de simplă precum condusul unei mașinuțe electrice într-un parc de distracții. Un buton de comutare față-spate schimbă sensul de mers, în timp ce direcția și accelerația lui EGO se comandă cu ajutorul unui volan și al unei pedale. Coreenii pun mare accent pe caracterul ecologic al ambarcațiunii astfel că motorul este pus în mișcare în mod electric de un set de 12 baterii Trojan. Alimentarea în sine seamănă cu viitorul pe care firmele auto îl prevăd industriei în anii următori – simpla conectare a unui fir la o sursă de electricitate și la mufa specială este descrisă ca „Easy charging“.

Propulsia celor două elice amplasate în laterale dezvoltă o putere de 4 kw, care deplasează vehiculul de 3,5 tone cu o viteză de 5 noduri. Nici cumpărarea nu ar trebui să difere prea mult de cea a unei mașini – producătorul pune la dispoziție numeroase variante de culoare precum și posibilitatea accesorizării suplimentare. Din păcate, compania coreană producătoare, Raonhaje, nu a oferit detalii despre prețul ambarcațiunii.


3 comentarii

 • navi pe 09 Jun 2011

  Mi se pare ca forma de salupa confera ambarca-sumbarino-plutei in primul rand o siguranta in plus?

  - forma de pluta, in ape involburate ma gandesc ca-i confera avantaje, desi nu stiu daca partea submersibila de jos(nu se pune ca e deja “submersata”?) ajuta sau incurca? intr-o prima faza este clar ca ajuta.. dar o mai intorci ulterior la forma initiala?

  - cat de etansa trebuie sa fie cabina, pentru a face fata unei curse de hamsteri pe o banda specifica lor.. hamsterilor?

  - pe de alta parte, avand in vedere ca motorasul este impins de baterii, nu vad de ce nu ar inlocui, cateva baterii, cu una din benzile portocalii, macar cu un panou fotovoltaic.

  - despre o statie si un fel de telefon linkedin prin satelit? iar mai nou am auzit ca au avansat mult si in procesele de desalinizare..

  la urma, ai nevoie de un card gold si/sau cash si poate niste aur pentru civilizatii noi :) )

  mai e mult?

  Reply
  • navi pe 10 Jun 2011

   revin dupa mai multa meditatie.. totusi propulsoarele par cam firave, incat la o coada de mamifer marin sau altele s-ar cam putea dezintegra.. solutia mai practica ar fi o turbina – elice.. (thrust) intr-un fel de ochi al lui sauron (control), pozitionat (sistemul) intre puntea spate si cabina, perfect integrat in “caroserie”.

   o alta idee, zic eu interesanta, este sa dezvolte scaunele in primul rand mai mici, iar in al doilea rand sa fie pe un sistem (giroscop, accelerometru, etc..) astfel oricat s-ar invarti ambarcatiunea, scaunele sa ramana stabile, intr-o pozitie. vizualizez, dar din insuficiente cunostinte, nu pot explica..

   iar o alta idee, ar fi niste ultrasunete .. sonare puternice, gps’uri, sistem de black-out la geamuri.. mai sunt multe de facut.. dar am incredere in coreeni.

   Reply
 • sibiu pe 10 Jun 2011

  interesant design

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului