Motor

Primele teste cu pilot pentru jetpack-ul personal Martin

scris pe 16 Aug 2013 de Dragoș Aliciu 8116 vizualizări
Motor Martin

Martin Jetpack, primul aparat de zbor personal care are potențialul de a intra în producție de masă a primit aprobarea de a efectua primele teste cu pilot. Compania neozeelandeză Martin intenționează să lanseze versiunea finală anul viitor, iar anunțul confirmă că dezvoltarea prototipului P12 evoluează conform planului.

Martin Jetpack este primul aparat de zbor personal care ar putea fi folosit și în aplicații civile. Dispozitive asemănătoare au fost dezvoltate până acum în special pentru domeniul militar, dar niciunul nu a trecut și în producția de masă. Povestea lui începe în imaginația inventatorului Glenn Martin care a început să lucreze la primele versiuni în propriul garaj acum mai bine de 30 de ani. L-au inspirat seriale precum „Thunderbirds“ sau „Lost in space“ și dorința de a da omenirii capacitatea de zbor fără antrenamente anterioare.

În 2013, la mai puțin de un an de la lansarea oficială a variantei utilitare, fantezia lui Glenn Martin este extrem de aproape de a deveni realitate. Aparatul face parte din clasa de zbor micro ușoară și cântărește 180 kg cu tot cu pilotul care îl controlează. Este pus în funcțiune de un motor pe benzină și două elice montate orizontal, care îi permit să se ridice până la o înălțime recomandată de 152 m. Compania care îl dezvoltă, Martin Aircraft, este originară din Christchurch, Noua Zeelandă și se află la prototipul P12, un salt uriaș de calitate prin comparație cu versiunile dezvoltate anterior.

În mai 2011 un jetpack Martin a urcat până la o înălțime impresionantă de 1.500 m fiind controlat prin telecomandă și având la bord un manechin cu greutatea unui adult. A venit momentul ca firma neozeelandeză să inițieze testele cu piloți umani, iar permisiunea acordată de Autoritatea de Zbor Civilă locală e un indiciu bun că dezvoltarea aparatului respectă calendarul înainte de prezentarea lui pe piața civilă, programată în 2015. Conform AFP, testele se vor desfășura la maxim 6m distanță de sol și vor trebui efectuate în zone nelocuite.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului