Motor

Pasiunea moto în Templul Entuziasmului – Deus

scris pe 21 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 12864 vizualizări
Untitled-1

Motocicliștii se adună în baruri cu muzică la volum înalt, ciocnesc sticle de bere și râd zgomotos. Sau poate că nu. În Australia, câțiva pasionați ai fenomenului motociclistic au creat Deus, o companie care se ocupă în primul rând de restaurări ale motoarelor provenite din epoci trecute. Au 1600 mp de atelier pentru asta, dar dincolo de service își primesc clienții într-o cafenea foarte chic dedicată fenomenului moto.

Deus este o companie de motociclete complet diferită de ce s-a mai văzut până acum. Dincolo de „motoare“ făcute pe comandă, marca funcționează și ca o școală de cultură motociclistică, promovând intens fenomenul printre locuitorii orașului Sydney în primul rând, dar și pentru fani de pe alte continente prin magazinele on-line de suveniruri sau prin rețeaua de distribuție mondială.

În interiorul unei fabrici dezafectate din Camperdown patru mecanici se ocupă zilnic de readus vechi glorii ale motociclismului pe linia de plutire. De la Kawasaki la Harley, toate mașinile pe două roți considerate iconice primesc o renovare completă și riguroasă până în momentul în care arată ca proaspăt ieșite pe poarta fabricii, în 1979, precum Honda CBX 1000, în ’77 la fel ca Harley Davidson Sportster sau în ’75, ca în cazul Norton 850 Commando Mk III. Modificările care li se aduc sunt păstrate la un minimum și în general, dacă o parte componentă nu a fost măcinată complet de rugină sau distrusă într-un fel sau altul, ea face parte și din motocicleta restaurată.

Un departament diferit este ocupat de linia de motociclete pe comandă, „custom“ în denumirea lor originală. Construite de la 0, motocicletele Deus sunt cu atât mai interesante cu cât păstrează indiferent de exemplar un aer vintage pur. Piesele, proporțiile, designul general al vehiculelor par coborâte de pe planșeta unui designer al anilor ’60, iar exact asta e și ideea. Motocicletele sunt o lecție de istorie aplicată în timpuri mai moderne. Restul liniei custom e ocupat de motoare vechi renovate în condiții ceva mai permisive cu piesele noi și la standarde actuale de funcționare și confort.

Dincolo de „Templul Entuziasmului“, denumirea dată atelierului de reparații, Deus a deschis și o cafenea amenjată în stilul culturii motociclistice. E o ocazie bună pentru întâlnirea altor pasionați ai domeniului, dar și pentru a gusta din câteva produse de patiserie pregătite de un patiser francez. Puțin cam ciudat pentru o gașcă de mototcicliști, cafeneaua Deus nu servește alcool și, mai mult, e locul în care poate fi admirată în liniște colecția de biciclete „custom made“ ale australienilor.

Tricourile și accesoriile motociclistice ale Deus pot fi cumpărate din magazinul on-line sau de la distribuitorii lor europeni din Roma și Milano, listă disponibilă aici

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului