Motor

Mirajul vitezei de la Goodwood

scris pe 28 Iun 2012 de Constantin Bacheș 5984 vizualizări
Motor - Goodwood

Festivalul vitezei de la Goodwood a apărut ca o întrecere între mașini și motociclete de epocă. A devenit în timp cel mai important eveniment auto din Marea Britanie, adunând la start și modele de ultimă generație, monoposturi de F1 și concepte futuriste, toate la dispoziția unui public de 150.000 de persoane.

Aerul „vintage” al Festivalului vitezei de la Goodwood te-ar induce ușor în eroare privind istoria evenimentului. În fiecare an, pe proprietatea unei familii de nobili, se întrec mașini istorice, dar în realitate, ideea a prins contur în urmă cu doar 19 ani. Din pasiunea pentru cai putere a Ducelui Charles Henry Gordon-Lennox, a dus la înființarea unei etape de coastă menită să readucă în atenția publicului un circuit foarte important în dezvoltarea sportului cu motor.

Pentru început, la Goodwood s-au așezat pe grila de start câteva modele istorice invitate să participe la debut. S-au strâns 25.000 de persoane chiar dacă în același timp, pe 13 iunie, avea loc și mult mai cunoscuta cursă de la Le Mans. Popularitatea a crescut însă treptat, iar la Goodwood au început să participe și echipe de F1 și alte supercar-uri de ultimă generație pentru care s-au pus bazele unui etape dedicate. Date fiind normele de siguranță, cronometrarea monoposturilor a fost interzisă astfel că turele cu modele de F1 au astăzi doar un rol demonstrativ.

Acum, „Festivalul Vitezei“ ocupă un loc binemeritat în calendarul internațional al sporturilor cu motor și durează trei zile, de vineri până sâmbătă. Vizitatorii de a se amesteca printre mașini chiar și în standurile de concurs. Întotdeauna, piloții sunt aleși din rândul celebrităților care concurat sau încă o fac în cele mai tirate competiții. Calendarul anual cuprinde curse clasică, dar include și „Cartier Style et Luxe”, o expoziție auto cu aer de „Salon de eleganță“ în genul celor de la Villa dEste sau Pebble Beach. În fiecare an, cel puțin un producător mare din industria auto alege Goodwood pentru a-și marca vârsta sau pentru prezentarea unui model aparte prin intermediul unui display deosebit. În ultimii ani, în prim plan s-au aflat Ferrari, Porsche, Audi, Jaguar, Mercedes-Benz, Land Rover și chiar Renault. Pentru segmentul premium, din 2010 s-a lansat și etapa „Sunday Times Supercar Run” unde producătorii concurează cu modele performante de serie, dar și prototipuri funcționale la volanul cărora sunt piloți faimoși.

Ediția din 2012 începe astăzi, ziua de joi fiind adăugată încă de acum doi ani pentru a găzdui o expoziție auto dedicată cumpărătorilor de mașini noi, mai ales că Salonul auto britanic de la Londra a fost întrerupt din motive financiare. Lista premierelor atrage prin numărul de modele excepționale și prin numeroase premiere mondiale și naționale. Printre aceastea se numără:

Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase – mașina oficială a directorului cursei și mașina oficială de presă

McLaren MP4 – 12C GT3, versiunea de competiție a modelului MP4 a cărui premieră mondială a avut loc la Goodwood în 2010. Modelul care de anul acesta are un plus de putere (625 CP) va fi pilotat de Jenson Button și poartă culorile drapelului britanic ca semn al suportului oferit campaniei „GREAT”

Mazda MX-5 GT Concept – versiunea funcțională a unui prototip menit să testeze reacția publicului față de ideea unui MX-5 supersport cu motor de 205 CP. Mașina va fi condusă de un pilot de numai 19 ani provenit din karturi.

Porsche 918 Spyder – premiera națională a primului supercar hibrid de 770 CP

Ford Shelby GT500 – cel mai puternic Mustang din istorie construit în memoria lui Carroll Shelby

F-TYPE Jaguar Prototype – prezentarea oficială a prototipului care anunță viitorul model F-Type care se va lansa în toamnă

Infiniti EMERG-E sports car concept – prima ocazia în care conceptul EMERG-E va fi văzut în milșcare. Echipa Inifiniti va include și cel mai scump și performant model – FX Vettel Edition. Cei doi piloți care vor concura sunt Sebastian Vettel și Mark Webber.

Ferrari 458 Spider – premieră națională

Și, ultima, dar nu cea din urmă, Dacia – lansarea oficială a mărcii în Marea Britanie

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului