Honda pregătește livrarea primul său avion cu reacție

Cunoscut în special pentru motociclete și mașini, producătorul Honda se apropie de lansarea primei sale aeronave. Un avion de mici dimensiuni construit pentru utilizarea în regim taxi sau ca avion privat, Hondajet aduce un design nou în clasa lui și soluții pentru rezolvarea unui set de probleme precum zgomotul, consumul de carburant sau emisiile poluante.
Honda este unul dintre cei mai mari producători de motociclete din întreaga lume, la fel cum cu 14 milioane de unități pe an, trece pe locul întâi la numărul de motoare cu combustie internă. Produce mașini, ambarcațiuni, biciclete și, începând cu E0 în 1986 și ajungând la ASIMO, roboțelul capabil să urce și să coboare scări neajutat, are un cuvânt greu de spus în industria roboticii.
Cerul era singura frontieră care lipsea din portofoliul japonezilor, dar odată cu primul zbor al avionului Hondajet HA-420 în 2003, lucrurile s-au schimbat. Un avion de 12.71 m lungime, cu o anvergură a aripilor de 12,15m, Hondajet aduce o serie de schimbări interesante în clasa aeronavelor mici. Cea mai evidentă modificare este plasarea motoarelor deasupra aripilor, detaliu despre care se credea că produce interferențe aerodinamice nefavorabile. Calculele, dar mai târziu și testele au arătat că la o viteză maximă de 778 km/h avionul nu are probleme, dar mai mult, au permis mărirea spațiului din habitaclul pasagerilor.
Forma avionului, denumită de Honda Natural Laminar Flow (NFL), permite construcția aeronavei cu mai puține componente și într-un timp mai scurt. Acest detaliu, alături de fuselajul din materiale compozite face din Hondajet un avion mai rezistent, conform producătorului. Mai ușor și considerabil mai puțin poluant, motoarele pot funcționa peste 2000 km fără realimentare și susține în aer un număr de maxim 8 persoane în regim taxi.
În prezent, avionul este testat de autoritățile de reglementare din domeniu și, după două amânări consecutive, primele livrări vor începe începând cu anul 2012. Mai multe detalii puteți obține pe site-ul oficial, HondaJet.
Dupa cum vedeti pe site-ul oficial Honda
http://hondajet.honda.com/pdf/HondaJet_Brochure.pdf, la pagina 8 a documentului de prezentare HondaJet scrie ca avionul se afla la vanzare din 2006…
Aveți dreptate, livrările vor începe în 2012, vânzarea propriu-zisă a fost deschisă în 2006. Mulțumim pentru precizare.
Au deja peste 100 de precomenzi si au luat in calcul producerea unui model mai mre !!!
Subscriu la cele spuse de HondaFan.
1. Durata de viaţă a unui avion comercial este de 30-35 de ani. Din acest motiv, avionul nu se cumpără de azi pe mâine de la un dealer, aşa cum se face cu o maşină (şi chiar pentru o maşină obişnuită se pot sta 2-6 luni de la semnarea contractului).
2. De la primul zbor al unui prototip şi până când sunt obţinute toate omologările posibile şi avionul ajunge la primul client pot trece câţiva ani buni.
3. Începând de prin 2003, “very light jets” (înţelegând prin asta avioane private de mici dimensiuni, cu 1-2 turboreactoare, mai rar 1-2 turbopropulsoare şi elice, omologate pentru un singur pilot, capabile să transporte 2-10 pasageri şi cu echipamentul interior foarte asemănător unei maşini de lux) s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, în ciuda tuturor crizelor şi a umflării preţului la petrol. Şi doar o mică parte din ele sunt cumpărate de companii de “taxi aerian”, majoritatea sunt deţinute de persoane private.
4. Datorită aplicării regulilor producţiei de masă în domeniul aviaţiei, această proliferare a VLJurilor este benefică pentru public, deoarece de la un număr de exemplare fabricate preţurile pot scădea. Dacă automobilul “a fost cândva” un lux inaccesibil, poate în viitorul apropiat se va spune acelaşi lucru despre avion
~Nautilus
Heeey, de ce mi-ati sters comentariul?
Nu am fost nici vulgar, nu am facut spam, nu am fost neadecvat, criminal sau postat de mai multe ori
Nu prea a fost frumos, si nu cred ca o sa mai fac postari pe site-ul vostru!
O zi buna!
Eugen S.
De acord, pur și simplu încercăm să ne ținem departe de orice înseamnă politică sau domenii „murdare“. Sperăm să înțelegeți. Mulțumesc.
:O Politica nu am facut
Nah bine, atunci cred ca e adevcat sa imi cer scuze pentru un lucrurile “murdare” care le-as fi scris. :O
stie cineva cat ar costa ?
După Honda, 3 650 000 USD la primirea comenzii, începând cu 2006. Probabil producţia de masă va duce preţul în timpul producţiei avionului ceva mai jos.
Fiindcă avionul nu e maşină şi nici televizor, preţul de achiziţie e mai puţin relevant. Contraexemplu: un mic iaht Antares 6.80 costă cât un VW Golf VI mai bine echipat, ~22 000 EUR. Numai că bărcii îi mai trebuie ceva, un lucru pe care nu îl poţi cumpăra nici dacă ai fi Ţiriac: îi trebuie APĂ. Dacă stai la apartament în Bucureşti, îţi este inutilă, mai bine dai banii la săraci. Sau te mulţumeşti cu Golful.
Avionului îi trebuie spaţiu în hangar, revizii periodice pe care nu le poţi sări, combustibil, asigurare, licenţă de pilot care nu se obţine uşor şi nici ieftin.
~Nautilus
Scrieti CORECT titlul articolului!
Sa-i fereasca sfantul pe bogatanii care si-l achizitioneaza sa pateasca vreo avarie ca nu o sa se poata salva nici cu parasuta intrucat amplasarea motoarelor pe aripi, exact in spatele usilor de acces, face imposibila parasutarea de urgenta….