Motor

Holden: imaginație australiană din 1969

scris pe 01 Noi 2011 de Constantin Bacheș 7831 vizualizări
Restored Holden Hurricane

Holden, marca auto din Australia, simțea încă din 1969 că mașinile vor avea nevoie de echipări „îndrăznețe” precum radio care caută automat posturile, aer condiționat care menține constantă temperatura din interior și un sistem care te ajută să găsești drumul spre destinația dorită. În traducere modernă – radio cu memorie, climatizare și sistem de navigație.

Hurricane, primul prototip al mărcii australiene Holden, a fost produs într-un singur exemplar și prezentat în 1969 ca propunere pentru mașina sport a viitorului. Caroseria aerodinamică ascundea un motor amplasat central V8 de 4,2 l cu 4 carburatoare și 261 CP. Bolidul avea o înălțimea de 990 mm iar, în locul portierelor clasice, fusese imaginat un sistem de decapotare electro-mecanic a parbrizului alungit în lateral.

Pe lista de echipări prezentată acum 42 de ani, Holden presupunea că un model sport are nevoie de afișaj digital, de radio care își caută singur posturile, de un sistem de aer condiționat „Comfortron” care menține automat temperatura din interior și de o cameră de luat vederi amplasată în partea din spate care transmite imaginile pe un display montat în consola centrală. Cea mai avangardistă inovație se numea „Pathfinder” și  anunța importanța viitorului sistem de navigație prin GPS. Doar că Holden vorbea atunci despre un sistem ajutat de semnale magnetice înglobate în șosea. Șoferul primea indicațiile prin luminarea unui sistem de săgeți din bord alături de avertizări acustice.

Pare că Hurricane ar avea șanse de succes în 2011? În orice caz, Holden, marcă a grupului General Motors, trădează gânduri serioase și experimentează din nou reacția publicului. Astfel că, la expoziția Motorclassica din luna octombrie a acestui an, a fost readus un Hurricane fabricat după planurile din 1969. La momentul prezentării, producătorul australian anunțase clar că este doar un concept experimental. Astăzi, totul pare pregătit pentru un model de serie.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului