Motor

Esență de X

scris pe 20 Feb 2013 de Constantin Bacheș 6418 vizualizări
deschidere_BMW

BMW X1 pornește de la filosofia că un break cu tracțiune integrală nu este de ajuns dacă îți dorești versatilitatea unui SUV. Numele de X ar trebui să fie justificat de un plus de spațiu, de versatilitate și de lejeritate în teren accidentat. După 500 km prin Alpii Austriei, X1 își dezvăluie adevărata identitate.

La o primă vedere, X1 este chiar mai mic decât multe alte break-uri comercializate fără nici o trimitere spre lumea SUV-urilor. Un ochi neinițiat în complicata lume a automobilelor chiar ar putea spune că este un BMW Seria 3 cu o siluetă mai robustă. Dar apoi avem numele. Iar aici ideea de „X” te duce imediat cu gândul la X5, acel SUV care a reușit să

dubleze cifra de afaceri a BMW, și la X3, un produs „înalt” la fel de faimos și curajos.

Așa se explică de ce, indiferent de spălătorie, vei plăti pentru X1 ca pentru orice „autovehicul de teren”. Nimeni nu se va obosi să te asculte că un BMW Seria 5 break, de exemplu, este cu 40 de cm mai lung și cu aproximativ 8 cm mai „scund” față de X1. Ce contează? Succesul lui BMW în lumea SUV-urilor este atât de răsunător încât simpla rostire a literei X echivalează cu siguranța că niciun drum accidentat și nicio zăpadă nu va reuși vreodată să te întârzie din drum.

BMW a lansat X1 în 2009, după mai bine de 5 ani de proiectare și studii, tocmai pentru a se asigura că oferă un model cu adevărat diferit față de Seria 3 pe a cărui platformă tehnică este construit. Astăzi, aproape 4 ani mai târziu, X1 a făcut peste 500.000 de clienți fericiți și a primit un facelift pentru a-și păstra imaginea „la modă”. În linii mari, însă, avem aceeași caroserie cu spoilere proeminente și o gardă la sol de 20 de cm, indicii ale apartenenței în lumea SUV-urilor.

La condus, X1 oferă comportamentul dinamic al unei limuzine BMW. În nicio situație nu te lasă să simți că ai fi „în vărful” unui SUV ridicat de la sol, acea mașină în care preferi să mergi liniștit, fără gânduri curoajoase și depășiri. Primești exact puterea de care ai nevoie pentru a conduce repede iar consumul mediu nu depășește 8 l/100 km nici măcar dacă alegi motorizarea pe benzină de 2,0 l.

În interior, lumea robustă a „mașinilor de teren” nu este decât o amintire din vremuri uitate. În X1 ești practic într-un Seria 3 de unde nu lipsește niciun echipament de confort și siguranță specific oricărui automobil premium modern. Dacă se optează pentru sistemul de navigație, cu atât mai mult, pasagerii au la dispoziție inclusiv opțiunea conectării la rețele de socializare. Finisările impresionează prin calitate, modificările aduse de faceliftul recent fiind regăsite în primul rând la nivelul materialelor folosite.

Ideea de „X” începe să se simtă atunci când ajungi pe drumurile înzăpezite ale stațiunii de schi. Tracțiunea integrală xDrive și garda la sol fac ca drumul să fie relaxat chiar dacă mașinile din față dau semne că sunt un pic nesigure. În plus, te simți în stare să parchezi și pe locurile înzăpezite pentru că ești sigur că vei pleca la fel de ușor cum ai venit. Caroseria înaltă sporește confortul pasagerilor și devine „un deliciu”, mai ales, atunci când intri sau ieși din mașină. Acolo unde într-un X5 și chiar într-un X3 poți spune că „te urci”, înălțimea lui X1 este ideală pentru a aunge pe scaune fără nici cel mai mic efort. Iar dacă ne comparăm cu o limuzină, mai ales una BMW, atunci în niciun caz nu mai este nevoie să te apleci pentru a-ți feri capul de linia plonjată a geamurilor.

După 500 de km înțelegi că, o dată descoperit, X1 devine în mod clar o alternativă break mult mai versatilă compartiv cu un Seria 3. Doar că, numele X, vine și cu un preț mai ridicat.

Modelul condus:

BMW X1 xDrive20i, motor 2,0 l benzină, 184 CP, cutie de viteze automată cu 8 trepte, tracțiune integrală, viteza maximă – 215 km/h, accelerație 0-100 km/h în 7,8 secunde, preț de la 28.334 euro. Consum mediu înregistrat în test (preponderant extraurban) – 8 l/100 km.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului