Motor

Designerul american Carroll Shelby s-a stins din viață la 89 de ani

scris pe 14 Mai 2012 de Constantin Bacheș 6530 vizualizări
Motor - Shelby

Pilotul și designerul auto Carroll Shelby rămâne un nume de referință pentru pasionații de mașini din toată lumea. Dintre modelele de performanță pe care le-a proiectat și testat personal, cele mai importante sunt Shelby Cobra și Mustang Shelby.

Viața lui Carroll Shelby a fost întotdeauna legată de motorsport. Născut în Texas pe 11 ianuarie 1923, Carroll se remarcă de la început ca pilot, dominând numeroase competiții în anii 1950. Cea mai importantă victorie o obține în 1959 la Le Mans, unde termină pe prima poziție la volanul unui Aston Martin. Fiind  diagnosticat cu o sensibilitate cardiacă încă din copilărie, Carroll încearcă să se menajeze și astfel incepe si o cariera ca designer si proiectant.

În 1962 atrage atenție după ce el însuși testează un șasiu britanic, AC 260 Roadster, pe care montase un motor V8 de origine Ford. Creația sa, care ulterior îi va împrumuta numele, Shelby Cobra, devine cel mai rapid model de serie la momentul premierei în cadrul Salonului auto de la New York din același an. În 2007, o Cobra din 1966 care aparținuse chiar inventatorului și care furniza 800 CP a fost vândută pentru 5,5 milioane de dolari. Mașina în cauză accelerează de la 0 la 100 km/h în 3 secunde și este până la această oră cea mai scumpă mașină americană vândută vreodată la o licitație.

Urmare a performanței legată de Cobra, Carroll este cooptat în anii 1960 de Ford unde începe o serie de modele de performanță pe baza coupe-ului și roadster-ului Mustang. Deși colaborarea este întreruptă pentru o perioadă, timp in care alaturi de General Motors se implica in dezvoltarea lui Dodge Viper, Shelby rămâne asociat cu Ford până la momentul morții. Cea mai recentă realizare se numește Mustang Shelby GT500 si dispune de 650 CP.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului