Motor

Definiția unui superyacht – Adastra

scris pe 28 Mai 2013 de Dragoș Aliciu 8810 vizualizări
Motor - Adastra

La prima vedere, Adastra pare un yacht care nu a părăsit încă stadiul de randare computerizată, un vis îndrăzneț, greu de pus în practică după toate rigorile unei ambarcațiuni de lux. Cu o lungime de 42,5m trimaranul există în realitate, a fost construit, lansat la apă și livrat primilor clienți. Acum, nu face decât să adune premii internaționale.

Un trimaran este o ambarcațiune cu trei corpuri conectate printr-o punte. Adastra se potrivește definiției, chiar dacă prin dimensiunile impresionante, yachtul este cel mai probabil primul de acest gen din lume. Măsoară 42,5 m în lungime și 16 m în lățime și poate găzdui fără probleme de spațiu până la 15 persoane (9 invitați și un echipaj de 5-6 marinari).

Forma desprinsă dintr-un film SF nu e doar o obsesie estetică a designerului John Shuttleworth. Designul alungit, cu puntea care conectează cele trei încăperi îi permite trimaranului să ajungă la viteze de 10,5 noduri (aprox 19,4 km/h) cu un consum declarat de 25 litri de combustibil pe oră la încărcare maximă și 17 l/h pentru încărcare 10%. Pentru 17 noduri, consumul ajunge la 130 l/h cu o încărcare de 20 de tone.

Încă de la început, proiectantul și-a propus să obțină o ambarcațiune ușoară, care să consume puțin, astfel încât puntea și structurile superioare sunt construite din fibră de carbon, carena este realizată dintr-o suprapunere de kevlar și fibră de sticlă, totul montat în forma fagurelui de miere pentru o rezistență sporită.

John Shuttleworth directorul companiei care s-a ocupat de proiectarea impresionantei Adastra a construit prima sa barcă la 12 ani. Încă de la începutul carierei s-a remarcat prin designul extrem de îndrăzneț și rezultatele impresionante atinse de ambarcațiunile construite. S-a ajutat de sesiuni lungi de navigare la bordul vaselor multicocă.

 

După 4 ani de construcție petrecuți în șantierul naval Zhuhai din China, Adastra a realizat voiajul inaugural în 2012. Proiectul prezentat de atelierul de design John Shuttleworth a fost denumit „cel mai uimitor yacht al planetei“ și a câștigat premiul pentru design în cadrul „World Superyachts Awards“ doar un an mai târziu.

1 comentariu

 • Nautilus pe 28 May 2013

  Adastra e yacht, nu super-yacht.

  “Definiţia unui super-yacht” este un “vapor” de la 45-50 m lungime în sus, cu 3 sau mai multe punţi, prevăzut cu bărci de salvare la bord. În zilele noastre, categoria lui M/Y Eclipse, al lui Abramovici. În epocile trecute, M/V Savarona al lui Mustafa Kemal Atatürk, sau Angelita al lui Rafael Trujillo.

  În condiţiile din prezent, Adastra, prin consumul redus de carburant, comparabil cu al unui TIR, prin utilizarea eficientă a spaţiului, prin folosirea materialelor uşoare în construcţia sa, este opusul risipei pe care o reprezintă un super-yacht. E un exemplu de moderaţie, ecologie şi eficienţă.

  ~Nautilus

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului