Motor

Creatorul Porsche 911 a încetat din viață

scris pe 06 Apr 2012 de Constantin Bacheș 8039 vizualizări
Motor - FA Porsche

Născut la Sttutgart pe 11 decembrie 1935, nepotul fondatorului Porsche, Ferdinand Alexander, moare la 76 de ani lăsând în urmă designul celei mai râvnite mașini sport din lume. Legendarul 911, capodopera sa aflată astăzi la a 7a generație, păstrează intacte aceleași trăsături din 1963.

Ferdinand Alexander Porsche și-a dorit dintotdeauna să deseneze forme cu adevărat funcționale. Dorința a început din copilărie când bunicul său, fondatorul mărcii Porsche îl lua cu el la atelierele companiei. A urmat o educație minuțioasă și punctul culminant al formării sale: școala de design Ulm în anii 1950.

La numai 27 de ani, F.A. Porsche vine la conducerea departamentului de design și în scurt timp ajunge să-și pună amprenta asupra mărcii pentru totdeauna. Misiunea de a desena un succesor pentru deja învechitul model 356 îl determină să ducă ideea de supercar la un nivel nemaiîntâlnit la acea vreme. În viziunea lui, orice schiță trebuia justificată prin funcționalitate, iar modelul Porsche 911 prezentat în 1963 e considerat în continuare cea mai eficientă formă care răspunde nevoii de performanță. Alături de turisme, F.A. Porsche continuă să deseneze modelele de competiție cu ajutorul cărora Porsche devine cel mai de succes producător din segmentul sport al anilor ’60.

În 1972, Ferdinand Alexander renunță la conducerea directă a companiei și pune bazele unei afaceri menite să transpună filosofia Porsche în designul industrial. Porsche Design Studio ajunge în câțiva ani un nume de referință în universul accesoriilor bărbătești, ceasuri, ochelari sau instrumente de scris. Fondatorul se implică și în colaborări cu producători de electrocasnice și consumabile, alături de care lansează soluții funcționale originale. „Designul trebuie să fie funcțional iar funcționalitatea trebuie intuită vizual, fără neclarități care necesită explicații”.

Alături de viziunea sa ca designer, F.A. Porsche rămâne în istoria companiei Porsche AG și pentru modul în care gestionează perioada dificilă de la începutul anilor 1990. Ca președinte al consiliului de supervizare înțelege necesitatea aducerii unui manager din afara familiei și îl numește pe Wedelin Wiedeking în fruntea grupului. Decizia, extrem de importantă în istoria mărcii, marchează începutul erei de succes pe care Porsche o continuă și în prezent.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului