Motor

Barcă de viteză cu suflet Ferrari – Arno XI

scris pe 22 Feb 2012 de Constantin Bacheș 8999 vizualizări
Motor - Barca Ferrari

Ambiția unui antreprenor italian de a deveni cel mai rapid om pe apă a dus la un parteneriat de referință pentru istoria ambarcațiunilor de mare viteză. „Bolidul” plutitor Arno XI fabricat în 1953 rămâne cea mai rapidă barcă în categoria ei de greutate și are la bază un motor de peste 600 CP proiectat de celebrul Enzo Ferrari.

Întrecerea recordurilior de viteză din Italia anilor 1950 a adus celebritatea singurei ambarcațiuni „onorată” cu un motor superperformant proiectat de fondatorul scuderiei Ferrari. Proiectul botezat ulterior „Arno XI” a fost dezvoltat de antreprenorul Achille Castoldi, alături de un inginer de hidroavioane între 1952 și 1953. Ambiția lor de a surclasa bărcile de mare viteză ale familiei Guidotti care foloseau motoare Maserati, i-a determinat să ajungă la Enzo Ferrari și să-l convingă să contribuie la obținerea unor performanțe nemaintâlnite pentru acea vreme.

Pe 15 octombrie 1953, pe lacul Iseo, ambarcațiunea cu suflet de Ferrari stabilea recordul mondial de viteză pe apă cu 241,708 km/h, referință cu atât mai impresionantă cu cât a rămas nedepășită până în ziua de astăzi în categoria 800 kg. Arno XI a fost ulterior vândută și a continuat să concureze cu succes în competițiile de profil pentru următorii 10 ani.

Soluția lui Enzo fusese împrumutată din Formula 1, un domeniu în care Ferrari nu mai avea nevoie de nici o prezentare. Motorul care a stat la baza proiectului dezvoltat pentru barcă, un V12 Type 375, adusese deja scuderiei un titlu pe circuitul de la Silverstone, cu Jose Florian Gonzales la volan. Datorită modificărilor, Arno XI beneficia de o putere mai mare de 600 cp.

Barca, restaurată impecabil în 1993, a fost  păstrată ani la rândul în colecții private ca o piesă unicat reprezentativă pentru istoria Ferrari. Anul acesta, proprietarul a hotărât să o vândă la licitația pe care RM Auctions, una dintre cele mai cunoscute case de licitații auto, o va organiza la Monte Carlo în luna mai. Prețul așteptat este de 1,5 milioane dolari.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului