Motor

Bluebird Electric – eco-mașina care va depăși pragul de 800 km/h

scris pe 14 Iun 2011 de Constantin Bacheș 9575 vizualizări
bluebird

Încercarea de a obține cea mai ridicată viteză pe sol pentru un autovehicul electric se leagă de o mașină cu nume legendar și de o familie care de trei generații stabilește cele mai curajoase recorduri. Ambiția pilotului Don Wales este să treacă de pragul de 800 km/h fără niciun gram de benzină.

Numele familiei Campbell are o lungă povestea în materie de recorduri de viteză pe sol și pe apă. Inițiatorul tradiției se numește Sir Malcolm Campbell iar prima sa victorie notabilă datează din 1924. În acel an, Sir Malcolm stabilește recordul de viteză pe sol la 235,22 km/h, o performanță pe care avea să o doboare de nouă ori. De fiecare dată, mașinile sale poartă numele Bluebird, obicei pe care îl vor prelua și urmașii săi. Bluebird este o idee din 1911 când, după ce urmărește piesa cu același nume scrisă de Maurice Maeterlinck, tânărul pilot ajunge acasă și își vopsește în albastru mașina la volanul căruia avea să câștige cursa de a doua zi. Deși cele mai multe recorduri sunt înregistrate pe plaja de la Pendine Sands din Wales, performanța maximă a lui Sir Campbell datează din 1935 când ajunge la 484,6 km/h pe lacul de sare de la Bonneville din Utah, Statele Unite.

Fiul său, Donald, preia ștafeta și se remarcă prin repetate încercări și recorduri de viteză pe sol și pe apă. Atinge apogeul în 1964 când reușește performanța unică de a fi singura persoană capabilă să depășească atât recordul de viteză pe sol cât și pe apă în același an, în Australia. Donald Campell atinge 648,7 km/h pe sol într-un Bluebird propulsat de un motor cu reacție și 444,6 km/h pe apă. Pe 4 ianuarie 1967 moare în timpul tentativei de a depăși bariera de 300 mph (482,8 km/h) pe apă.

Don Wales continuă tradiția unchiului său, Donald Campbell, și are deja la activ recordul de viteză britanic pentru o mașină electrică încă din 1998. Din 2009, tot el deține recordul mondial de viteză pe sol cu o mașină propulasată cu aburi, care a ajuns la o viteză de 238 km/h. Palmaresul său mai include două recorduri naționale americane și opt recorduri britanice. Chiar și mama sa, Gina Campbell, sora lui Donald, este în istorie ca cea mai rapidă femeie pe apă, record obținut inițial în 1984 și îmbunătățit în 1990.

Actualul Bluebird Electric este folosit drept vehicul de teste și dezvoltare pentru diferite tehnologii privind medii de stocare a energiei, dar și motorizări variate. Toate cercetările trebuie să îl ajute pe Wales să fixeze recordul de viteză la sol pentru un vehicul electric la peste 800 km/h până în 2013. Pentru noua încercare, mașina va fi construită de Delta Motorsport din Silverstone. Compania britanică are o experiență considerabilă în motorsport și produce în același timp modelul de stradă E-4 Coupé propulsat electric care atinge 241 km/h.

Probele de viteză de pe 2 și 3 iulie 2011 de la Pendine Sands fac parte din programul de dezvoltare. Cu toate acestea, vor fi prezenți și oficiali ai organizațiilor specializate în autentificarea recordurilor pentru că echipa speră să stabilească un nou record național de viteză pe sol cu un autovehicul electric. Wales și-a propus să întreacă recordul bunicului său obținut în 1924 cu un motor convențional.

Obsesia familiei pentru recorduri îl include și pe fiul lui Wales, Joseph, care reprezintă cea de a patra generație Campbell. Tânărul familei va încerca să se impună în Marea Britanie drept cel mai rapid pilot pe un sfert de milă și pe 500 m. Mai multe informații pe bluebirdspeedrecords.com.

Autor: Costi Bacheș Foto: Bluebird Speed Records

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului