Motor

Biciclete cu suflet de mașină

scris pe 16 Mai 2011 de Constantin Bacheș 24919 vizualizări
featured

În goana după expunere și produse aspiraționale, producătorii de automobile se mândresc cu bicicletele de ultimă generație prin care își imprimă imaginea de marcă. Rezultatele impresionează întotdeauna dar, de cele mai multe ori, contribuția auto se oprește la nivelul logo-ului. Scurt studiu despre mărcile care dau bine și pe două roți fără motor.

Carrol Shelby, cel mai entuziast dezvoltator de modele sport pe platforme Ford, și Felt Bicycles s-au aliat pentru a lansa o ediție limitată de biciclete cu spirit și imagine Shelby. Asemeni Mustangurilor care făceau furori în anii trecuți, schema cromatică a bicicletei cuprinde culorile Wimbledon White și Guardsman Blue. Structura este din aluminiu, iar schimbătorul de viteze Shimano oferă trei viteze. Fiecare exemplar poartă numărul unic de serie și urmează să poarte și un preț pentru Statele Unite de 999 dolari.

Mini Folding Bike reprezintă declinarea mărcii britanice în domeniul bicicletelor, iar sistemul de pliere este menit a-i reduce dimensiunile la transport. Mai ales că spațiul necesar depozitării nu trebuie să depășească capacitatea unwui portbagaj de… mini Cooper. Mini Folding Bike vine echipată cu un cadru foarte ușor din aluminiu și cu un mecanism de pliere proiectat într-un mod unic. Efectul este reducerea timpului necesar montării și demontării agregatului, operațiune care ajunge să nu dureze mai mult de câteva secunde. Mini Folding Bike are 8 viteze, este echipată cu roți de 20 de inci iar greutatea totală nu depășește 11 kg! Prețul anunțat pentru America este de 730 dolari.

Bicicleta Range Rover Evoque este dedicată celui mai nou model al mărcii și a fost creată de departamentul de proiectare Range Rover. Toate materialele folosite sunt extrem de ușoare, în special fibră de carbon. Cadrul a fost realizat de Karbona folosind o tehnologie derivată din F1. Asemeni SUV-ului, bicicleta a fost gândită să arate cel puțin la fel de bine pe cât este de performantă. Grafica este împrumutată direct de la modelul 4×4 iar pentru transmisie s-a apelat la un sistem Shimano Ultegra cu 20 de viteze. Șaua este din piele de aceeași calitate cu cea de la tapițeria lui Evoque. Nu a fost anunțat un preț.

Audi s-a aliat cu producătorul de biciclete din lemn din Oregon Renovo. Astfel a rezultat Audi duoCity care, pe lângă spirit ecologic, oferă și o greutate redusă, rigiditate și un nivel foarte bun de absorbție a șocurilor. Sau cel puțin așa declară Audi. Designul modern este realizat dintr-un lemn al cărui calitate face trimitere spre ornamentele găsite în interiorul modelelor Audi. Bicicletele sunt proiectate pentru plimbări și au prețuri începând de la 6.350 dolari.

Un atelier deosebit ca McLaren își demonstrează carcterul unic și dacă provocarea vine din partea bicicletelor. Alături de partenerul Specialized, departamentul de tehnologii McLaren a ales să se implice mult mai mult decât alți producători. Expertiza în materiale superușoare a contribuit la crearea unui cadru al bicicletei cu greutatea de 948 g, o performanță cu cel puțin 15% mai bună comparativ cu orice alt cadru din fibră de carbon regăsit la alte biciclete profesioniste. Modelul de competiție S-Specialized – McLaren Venge și-a făcut debutul într-o cursă clasică din Italia fiind condusă de ciclistul Mark Cavendish, câștigător al mai multor etape în Turului Franței în 2009.

Pentru Mercedes-Benz și BMW, bicicletele sunt deja o afacere în sine, cu modele variate potrivite pentru toți pasionații care își doresc o demonstrație de imagine. Bicicletele branduite Mercedes-Benz au apărut încă din 2005 și sunt produse de marca premium Rotwild. Există opțiunea pentru un model mountain-bike, unul de fitness și o versiune pentru oraș cu suport de bagaje inclus. Alegerea profesioniștilor este o bicicletă de curse cu schimbător de viteze și frâne SRAM. S-au construit numai 100 de unități, dintre care două sunt alocate deja pentru antrenamentele lui Michael Schumacher și Nico Rosberg, piloții Mercedes F1.

La BMW, experiența în materie de biciclete high-end se întinde pe o perioadă de 60 de ani. Doar că 2011 a extins performanța și cu un model inspirat de divizia M. Oferta de biciclete ajunge astfel să includă două modele de plimbare, două alternative pentru trasee montane și bijuteria BMW M Bike Carbon Racer. La propunerea de curse greutatea a fost redusă la 7,4 kg iar pachetul cromatic este direct inspirat de la rudele cu 4 roți. Ca prețuri, BMW aplică o grilă de nivel ridicat, în spiritul concurenților. Ofertele încep de la 1.000 dolari și pot trece de 4.000 pentru modelele foarte performante.

Tot pentru pasionații de automobile care își doresc pe ghidon același logo de pe capotă, lista ofertelor mai include biciclete Tonino Lamborghini, Ferrari, Jeep și chiar Hummer. Toate sunt gândite după aceleași principii. Calitate ridicată garantată de cei mai buni producători de biciclete și prețuri ridicate, justificate de branduirea auto și uneori de implicarea departamentului de design.

Foto: Mercedes-Benz, Mini, Range Rover

6 comentarii

 • Far Eastern pe 16 May 2011

  V-a scapat din vedere cea de la Lexus…
  http://0-100.hotnews.ro/2010/04/28/lexus-a-lansat-o-bicicleta-hibrida-cu-motor-electric/#more-12952

  Reply
 • Cristian MAN pe 16 May 2011

  Mark Cavendish nu a cistigat niciodata Turul Frantei, nici macar in 2009. Articolul in sine nu are absolut nici un substrat. Daca in domeniul aerodinamicitatii McLaren, de exemplu poate ajuta la obtinerea unei biciclete mai performante nu vad unde ar fi problema sa-si asocieze si numele cu Specialized.
  Nu va de asemenea de ce daca bicicleta este de lemn atunci implicit este si ecologica? Bicicleta in sine este definita ca ecologica indiferent de materialul din care este produsa: lemn, metal, fibra de carbon sau chiar plastic.
  De ce nu un articol pe tema marcilor auto puse pe parfumuri. Asta ar fi un articol interesant.

  Reply
 • eu pe 16 May 2011

  Si care mai e legatura intre Mini si Marea Britanie, de este folosita exprimarea: “declinarea mărcii britanice în domeniul bicicletelor”?

  Mini apartine de BMW, iar daca va uitati mai atent la poza o sa vedeti si alte elemente ce aduc spre spiritul nemtesc: caucicuri Schwalbe.

  Reply
 • E-1 pe 16 May 2011

  Bicicleta de la Hummer este de fapt un Montague Paratrooper / Swissbike ce poarta doar culoarea si logo-ul Hummer.
  De asemeni, cea de la Mini Cooper pare sa fie o bicicleta Dahon tratata asemanator (sau Brompton, nu-s 100% sigur, desi dupa clema de la imbinarea cadrului as zice ca mai degraba e vorba despre Dahon).

  Reply
 • Florin pe 01 Mar 2012

  Si Maserati are una fixed gear.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului