Motor

Automatic – cum să exploatezi potențialul smart al mașinii tale

scris pe 13 Mar 2013 de Constantin Barbu 12615 vizualizări
feat automatic

În general, nu ne gândim la mașinile noastre ca la computere pe roți. Totuși, aproape toate automobilele produse în ultimii zece ani au la bord un sistem de calcul la bord al cărui potențial nu este nici pe departe folosit.

Automatic este un ansamblu hardware + software care permite aproape oricărei mașini să devină mai inteligentă și mai economică. Sistemul este unul foarte simplu: un modul wireless se conectează la portul de diagnostic al mașinii (OBD), port care este prezent pe majoritatea mașinilor vândute în America și Uniunea Europeană, în diferite formate de conectare. Odată conectat micul dongle la mașină, o aplicație de smartphone începe să preia date și să le interpeteze. În acest fel, mașina devine “conștientă” de ce se întâmplă și poate oferi, prin interfața de pe telefon, sugestii privind modurile în care șoferul poate economisi combustibil, date privind eventualele probleme tehnice ale mașinii, dar și o monitorizare constantă a traseelor parcurse și a indicatorilor de consum și viteză pentru ele.

 

În cazul unui accident, Automatic poate contacta automat serviciile de urgență, comunicând starea și localizarea mașinii. O altă funcție extrem de utilă este cea de localizare a mașinii: problema locului unde a fost parcată mașina într-un oraș nou dispare, iar car-sharing-ul cu prieteni sau membri ai familiei devine mai ușor. În acest moment ansamblul Automatic este disponibil doar în Statele Unite, dar este destul de probabil ca producătorul să îl distribuie și în Europa în curând. Detalii pe automatic.com.

5 comentarii

 • alin pe 14 Mar 2013

  Pare util dar cred ca e mare gresala…sa conectezi la computerul masinii un smatphone conectat la internet…cu atatia hackeri care sunt….mare gresala.
  O sa ai cu siguranta o surpriza maxima la un momentdat…de genul ca virezi stanga si o iei la dreapta sau iti sar air-bag-urile in mers….

  Reply
 • bogdan ivan pe 14 Mar 2013

  Super sistem. Nu merge in Romania.!
  Am verificat cu producatorul ieri, deci la ce rost

  Reply
  • The Dude pe 14 Mar 2013

   “În acest moment ansamblul Automatic este disponibil doar în Statele Unite, dar este destul de probabil ca producătorul să îl distribuie și în Europa în curând.”

   Ai citit pana la final, macar?

   Reply
 • Radu pe 15 Mar 2013

  Salutare.

  Despre ce e vorba in articole e inca o varianta a cuplului cititor obd2 si soft care interpreteaza.

  Porturi obd2 sunt si pe Logan. Cititor obd2 care emite pe bluetooth gasim cu 10 dolari pe alibaba. La un astfel de cititor ne conectam cu orice smartphone si folosim unul din multele programe de vizualizare, de exemplu Torque.

  Mi se pare ca Laguna emite date de obd direct pe bluetooth-ul masinii. Torque pe o tableta, conectat la un astfel de senzor si avem un bord de avion.

  La mai mare

  Reply
 • Maneaua, tuningul şi tehnologia | Pentru perfectionisti pe 18 Nov 2013

  [...] Un mic dongle cititor de OBD2, o aplicaţie inteligentă care să afişeze şi eventual să interpreteze codurile de eroare, o legătură Bluetooth şi un smartphone sau o tabletă cu GPS. Să zicem că ar costa 1000 RON. Poate că te-ai descurca onorabil şi cu 500.  Şi dintr-o dată ai la îndemână navigaţia, multimedia, calculele rutei, consumului, puterii, cuplului motor, acceleraţiei şi multe alte fiţe, fără cabluri, fără mufe şi fără bătaie de cap. [...]

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului