Motor

Alaiul automobilistic regal

scris pe 04 Mai 2011 de Constantin Bacheș 8865 vizualizări
nunta

Cea mai așteptată nuntă a anului a scos la parada câteva automobile deosebite din garajul regal. Festivitatea britanică a încercat să nu omită niciun motiv de mândrie motorizat, chiar dacă majoritatea mărcilor englezești sunt astăzi în proprietatea germanilor și a indienilor…

Vedeta zilei a fost în mod evident, decapotabila Aston Martin în care William și Kate au părăsit Palatul Buckingham după ceremonie. Modelul datează din 1969 și este un DB6 Volante pe care prințul Charles l-a primit cadou la împlinirea vârstei de 21 de ani. Are un motor de 4000 cmc și 282 CP. Asemeni celorlalte automobile regale, Aston Martin-ul în cauză a primit modificări la motor pentru a putea funcționa cu bio-ethanol, totul de dragul planetei noastre. Aston Martin este încă o marcă deținută de britanici.

Rolls-Royce a fost prezent cu două modele de colecție. Charles și Camilla au ajuns la biserică în cea mai veche mașină din garajul regal. Rolls-Royce Phantom IV datează din 1950 și face parte dintr-o serie limitată de numai 18 exemplare, manufacturate exclusiv pentru familii regale și șefi de state între 1950 și 1956. Fiecare a primit o caroserie diferită, executată de ateliere diferite. Dintre acestea numai 16 au supraviețuit până astăzi. Marca Rolls-Royce aparține astăzi grupului BMW.

Kate și tatăl său au parcurs drumul spre biserică într-un Rolls-Royce Phantom VI din 1977, aceeași mașină care anul trecut a fost victima unui grup de studenți care protestau la adresa familiei regale. La acel moment în interior se găseau Charles și Camilla. Modelul a fost refăcut complet. Phantom VI este unul dintre cele mai exclusiviste modele fabricate de Rolls-Royce între 1968 și 1991 într-o serie de 374 de unități. Are un motor V8 de 6,3 l și este ultimul Rolls cu șasiul separat de caroserie. Regina a primit-o în 1977 cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de domnie. Denumită Silver Jubilee Car, limuzina are o caroserie personalizată (plafon ridicat și suprafață vitrată extinsă) și a fost automobilul oficial al Reginei până la înlocuirea cu cele două Bentley-uri introduse în 2002. Asemeni celorlalte mașini de stat, Rolls-Royce-ul nu are plăcuțe de înmatriculare și se distinge prin emblema regală montată pe plafon.

Limuzina de stat Bentley, actuala opțiune pentru Regină, se află în funcție din 2002 și este o ediție ultra specială din care au fost produse doar două unități, ambele scoase la plimbare cu ocazia nunții. În prima au venit la biserică cei doi frați, William și Harry, iar în a doua Regina și soțul ei. Urmând tradiția din urmă cu 25 de ani, Bentley a primit onoarea să marcheze 50 de ani de domnie pentru Regina Elizabeth II. Modelul este inspirat din gama Arnage dar a fost modificat substanțial atât ca design dar și ca tehnică. Față de versiunea de serie, automobilul oficial al Casei Regale este mai lung cu 100 cm, mai înalt, mai lat și cântărește 4 tone. Suprafața vitrată a fost extinsă iar blindajele conferă un nivel ridicat de securitate. Motorizarea este un V8 de 400 CP, suficient cât să permită o viteză maximă de 210 km/h. Ușile masive din spate cu deschidere inversă sunt o altă particularitate, ca de altfel și tapițeria textilă realizată de Hield Brothers. Când Regina se află la bord, ornamentul specific Bentley de pe capotă este înlocuit cu simbolul personal al Majestății sale, Sfântul Gheorge în luptă cu balaurul. Bentley face parte din concernul Volkswagen.


Cea mai modernă apariție a aparținut lui Jaguar. Noul XJ în versiunea cu ampatament alungit a defilat în fața unei audiențe mondiale de peste 2 miliarde de oameni transportând familia lui Kate, mai exact pe mama și fratele său. Modelul complet reinventat a fost lansat anul trecut și conform tradiției Jaguar are o caroserie realizată integral din aluminiu. Mărcile Jaguar și Land Rover/Range Rover au fost achiziționate de grupul indian Tata Motors.

La capitolul și altele, s-au remarcat câteva modele Range Rover Autobiography, câteva microbuze Volkswagen și accidental alte câteva limuzine reprezentative pentru segmentul de lux aparținând invitaților. Privirile inițiate au identificat un Maybach, un Mercedes-Benz S-Klasse și un BMW Seria 7.

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului