Hi-Tech

Windows 8 – Dr. Jekyll și Mr. Hyde

scris pe 30 Oct 2012 de Constantin Barbu 36029 vizualizări
Screenshot (87)

Pe 26 octombrie, Microsoft a lansat Windows 8, sistemul de operare cu cele mai radicale schimbări de la Windows 95 încoace. În ziua lansării, am primit la teste unul dintre primele calculatoare care promit să exploateze toate noile funcții ale OS-ului, un ultrabook Sony Vaio T cu ecran tactil și procesor Intel Core i5 de ultimă generație. Cum funcționează ansamblul, unul care va deveni destul de tipic în următoarea perioadă? Aflați în review.

Software

Să începem cu partea cea mai nouă, cea de mediu software. Windows 8 înseamnă practic două sisteme de operare într-unul singur: unul cu o interfață modernă, adaptată perfect la control tactil, cu un aspect futurist și o utilizare destul de intuitivă și unul care este practic un Windows 7 mai puțin ergonomic. Am ales să numim această combinația Dr. Jekyll și Mr. Hyde, pentru că este o comparație mai mult decât binevenită.

 Dr. Jekyll

Părțile bune ale noului Windows 8 sunt evidente: noua interață este extrem de frumoasă (cel puțin din punctul nostru de vedere), iar operarea este atât de fluidă încât poate să concureze cu orice alt sistem de operare existent, mobil sau desktop. În plus, noua interfață, aduce un suflu nou într-un segment al pieței care stagnează de ani buni. OS X, Windows, iOS, Android, Chrome OS, practic toate sistemele de operare actuale sunt bazate pe pictograme și sisteme de organizare pe care deja le considerăm “normale”.

Nu și Windows 8, cel puțin partea numită până de curând Metro. La fel ca Windows Phone, sistemul renunță la iconițe în favoarea unui grid de dreptunghiuri interactive, care pot afișa informații utile din interiorul aplicației. Inițial, senzația este ciudată, dar logica devine evidentă după câteva ore de utilizare. Meniul de start a dispărut complet din Windows 8, iar interfața bazată pe tile-uri interactive i-a luat integral locul. O listă de programe este în continuare disponibilă și poate fi invocată prin tastarea în meniu a numelui oricărui program instalat sau printr-unul din noile gesturi, pe care le vom descrie mai jos în detaliu.

Ecranul principal și noile “charm-uri” în partea dreaptă

În Metro (ne vom referi în continuare sub acest nume la noua interfață, deși Microsoft l-a abandonat), aplicațiile rulează în mod full-screen permanent, fără nici o opțiune de a le minimiza la nivelul unei ferestre. În plus, după câteva decenii de derulare verticală a informației, Microsoft schimbă încă un macaz: sistemul este construit eminamente pe orizontală, mai ales în aplicațiile orientate pe conținut. Paginile unui ziar precum New York Times nu se vor mai derula sus-jos, ci stânga-dreapta. Senzația este, din nou, bizară, dar devine obișnuință într-un timp foarte scurt.

Lista completa a aplicațiilor instalate

Navigarea sistemului se face printr-un set nou de gesturi (și câteva combinații noi de taste), care aduc în centrul atenției noile sisteme de control ale OS-ului. Un swipe în partea dreaptă a ecranului invocă un set de “charm-uri”, practic scurtături interactive pentru setări, căutare, aparate conectate și meniul de start. Un swipe în partea superioară sau inferioară a ecranului invocă un meniu contextual al fiecărei aplicații, practic ehivalentul vechii bare de meniu.

Aplicațiile pot fi “trase” din partea de sus a ecranului pentru a fi închise, dar combinația Alt+F4 funcționează în continuare (și continuă să fie mai eficientă). Un swipe în partea stângă a ecranului va comuta între aplicațiile pornite, iar un semicerc desenat pe marginea ecranului va invoca o listă a aplicațiilor folosite recent.

Noile aplicații Metro, atât cele produse de Microsoft, cât și cele descărcate din Market, noul magazin de programe construit de Microsoft, funcționează în mare foarte bine, iar pe o tabletă experiența este cu atât mai bună.

Echivalentul Metro pentru Control Panel

Dacă ne referim doar la aplicațiile integrate în sistem, trebuie menționate mai ales câteva noi versiuni: Internet Explorer 10, noul client de Mail și programele de organizare tip calendar. Dacă Outlook Express nu a fost niciodată un exemplu de ergonomie și design, noua aplicație de email de la Microsoft este exact opusul: frumoasă, intuitivă și rapidă. Într-o epocă a webmail-ului, Microsoft dovedește că există loc și pentru programele clasice de email.

Noua interfață a Internet Explorer Metro

Internet Explorer 10 este poate cea mai plăcută (și în același timp neplăcută) surpriză a Windows 8. “Browserul pe care îl folosești ca să instalezi alt browser”, cum mai era numit IE în ultimii ani, a devenit o alternativă demnă de luat în considerare: rapid, ergonomic, cu o nouă interfață care chiar funcționează și cu un nivel înalt de compatibilitate cu noile standarde web, varianta Metro a Internet Explorer este un upgrade enorm față de vechile versiuni.

Interfața principală a Store

Dacă vorbim de aplicații, în Windows 8 vorbim și despre Store, un nou sistem centralizat de distribuție a programelor. Similar cu Android Market, Mac App store sau iOS App Store, noul Microsoft Store este proiectat ca un catalog din care utilizatorii își pot alege programele de care au nevoie. Deși încă nu este populat cu foarte multe aplicații, potențialul există și cel mai probabil sistemul va fi un succes. Aplicațiile se instalează și dezinstalează cu un singur click, iar acest lucru este un progres semnificativ față de edițiile precedente de Windows.

Interfața de cumpărare a unei noi aplicații

Per ansamblu, putem spune că Windows 8 Metro este o revoluție pozitivă, chiar dacă una incompletă, după cum vom vedea mai jos.

Mr. Hyde

Deși ne-a plăcut extrem de mult, Metro nu este încă interfața dominantă în Windows 8. Pentru cele câteva miliarde de utilizatori de Windows de pe glob, Microsoft a păstrat și vechea interfață, mult, mult mai bine adaptată la operarea cu mouse și tastatură decât printr-un ecran tactil.

Aici intervin problemele, pentru că Metro este la fel de operabil cu mouse-ul pe cât este Windows Clasic cu degetul. Utilizatorii nu au opțiunea de a alege o singură interfață, iar combinația continuă de Metro și Clasic poate deveni extrem de confuză, extrem de repede.

Interfața clasică

De exemplu, nu există o modalitate de a manageria fișiere în interfața Metro: Explorer este în continuare același din Windows 7, chiar dacă integrează o nouă bară de unelete tip Ribbon. Operarea tactilă este neergonomică, iar rezultatul este o stare de confuzie din partea utilizatorului. Teoretic, un touch-pad de laptop ar trebui să poată suplini lipsa unui ecran tactil, dar în realitate acest lucru nu prea este valabil.

Interfața clasică este cu atât mai generatoare de confuzii cu cât o parte din aplicații rulează doar în mod Metro, iar altele au două versiuni, câte una pentru fiecare interfață. De exemplu, programul Music nu funcționează decât în mod Metro. Dublu-click pe o melodie în Explorer va deschide o aplicație full-screen, iar revenirea la interfața clasică se face fie prin comutare tactilă, fie prin Alt-Tab, fie prin revenirea la ecranul de start și selectarea “Desktop”. Deci, din nou, într-un mod nu foarte ergonomic.

Interfața ribbon în Windows Explorer

Confuză este și experiența cu Internet Explorer, care vine preinstalat în două versiuni. Cea Metro, despre care am vorbit și mai sus, nu suportă Adobe Flash și rulează ca un program total separat de mediul Clasic. În același timp, utilizatorul poate deshide o fereastră convențională pentru acces la pagini ce includ Flash și pentru un rezultat cu atât mai confuz.

Setările din Control Panel sunt extrem de limitate în mod Metro, iar comutarea la modul clasic este aproape obligatorie pentru orice setare mai complexă decât luminozitatea și volumul sunetului. În plus, dispariția meniului Start clasic este, din nou, foarte ineficientă pentru utilizatorii care vor doar o versiune nouă a Windows-ului clasic. Nici faptul că nu este întotdeauna clar ce aplicații sunt pornite în mod Metro și faptul că ceasul nu este afișat în mod permanent nu ajută senzația de ansamblu a Windows 8.

Windows Explorer și meniul Charms

Nu am avut decât 3 zile la dispoziție cu noul Windows, deci experiența poate să se îmbunătățească în timp, dar, la prima vedere, Microsoft a reușit să fragmenteze experiența chiar și pe un singur aparat, încercând să împace toate formatele posibile de computer.

Hardware

Nu putem vorbi despre Windows 8 fără să vorbim și despre noua geneație de aparate care îl vor folosi, la un potențial cât mai apropiat de maximum. Ultrabook-ul Sony pe care l-am testat este un exemplu perfect: susținut de un procesor Core i5, 4GB de memorie RAM și un SSD ultra-rapid de 128 GB, Windows 8 a dovedit un nivel excepțional al performanței. Sitemul a pornit de fiecare dată în mai puțin de 7 secunde, iar responsivitatea generală a fost per ansamblu impresionantă.

Problemele intervin nu la performanță, ci la ergonomie și utilizabilitate: laptopul testat folosește un display tactil de 13 inci, care s-a comportat impecabil în toate situațiile. Problema vine, din punctul nostru de vedere, la format: un laptop cu un ecran tactil nu este foarte ușor de folosit. După ani de zile de utilizat combinația mouse/touchpad+tastatură, ideea de a ridica mâinile de pe birou pentru a executa o comandă pe ecran este puțin ciudată. Atașat permanent unui corp solid, display-ul tactil își pierde din farmecul pe care îl are pe tabletă; urmele de degete sunt vizibile după fiecare utilizare, iar în modul clasic, unde are loc aproape orice activitate productivă, nu are nici un sens utilizarea panoului tactil.

Acest format este unul dintre cele mai populare în acest moment, majoritatea producătorilor optând pentru un format similar în oferta de notebook-uri. Peisajul formatului atipic (dar care are toate șansele să devină norma) este completat și de un touchpad multi-touch are, practic, nu funcționează. Gesturile care pe ecran nu implică nici o dificultate sunt adesea imposibil de executat pe touchpad, iar comportamentul general al acestuia este imprevizibil: scroll-ul cu două degete rămâne uneori blocat la ridicarea unuia dintre ele, iar reacția sistemului de operare nu este întotdeauna previzibilă – de exemplu, în regiuni unde scroll-ul lateral ar fi trebuit să fie opțiunea logică, OS-ul a refuzat să recunoască input-ul de la touchpad. La fel, după cum spuneam mai sus, și utilizarea în mod Clasic este imperfectă, în absența meniului de start și prin comutarea continuă între aplicații Metro și non-Metro.

Un alt minus care ar putea avea consecințe asupra viitorului Windows 8 și al producătorilor de echipamente este instalarea de software inutil și nesolicitat de utilizatori. În ciuda faptului că Windows 8 nu are nici o dificultate în a-și evalua starea de funcționare, în a-și face update-uri sau în a accesa o rețea WiFi, producătorul a integrat o suită vastă de programe inutile și aplicații demo care nu doar că sunt agasante, ci influențează negativ experiența utilizatorului. Exemplu: laptopul a venit preinstalat cu un software antivirus cu o licență pe termen foarte scurt.

Eroare la updatarea aplicațiilor furnizate de producător și a unei aplicații Microsoft

În primele ore de testare, am remarcat că sistemul devenea instabil în unele situații și am încercat să identificăm cauza. Dat fiind că vorbeam despre o instalare proaspătă, pe un OS practic nou-nouț, am început să dezactivăm din programele non-implicite. Odată cu dezactivarea versiunii instalate de antivirus, crash-urile au încetat iar sistemul a funcționat fără nici o problemă.

Din fericire, dezinstalarea sau dezactivarea bloatware-ului este suficient de facilă pentru a lăsa hardware-ul foarte bun să exceleze, în ciuda eforturilor producătorului.

Concluzie

Windows 8 are încă aspectul unui produs în stadiul de testare. Experiența nu este impecabilă nici în modul Metro, nici în modul Clasic, deși ambele au un potențial enorm. Poate că Windows 9 sau un update al versiunii 8 va permite izolarea celor două moduri unul de altul, dar pentru moment rămânem la părerea că Microsoft mai are mult de muncă pentru a ajunge la o soluție completă, care să acopere toate formatele posibile de PC, de la tablete la computere desktop.

41 comentarii

 • ginel pe 30 Oct 2012

  Eee, se chinuie si ei sa tina pasul cu toata lumea.
  E evident ca laptop nu e un tablet si nici nu mi-as dori sa fie un tablet.
  Sunt foarte fericit cu interfata mea de Windows ’95 like pe desktop. Cei drept, folosesc Linux asa ca am 4 desktop-uri disponibile care imi permit sa folosesc fiecare desktop pentru un alt proiect.
  Imi ador iPad-ul desi nu sunt fan Apple ca pot sa il folosesc pentru chestii de consumer de genul citit carti, jucat jocuri, uitat la TV si alte prosti placute. It’s my fun toy.

  Reply
 • Dan pe 30 Oct 2012

  Faptul a Sony a ales sa instaleze bloatware pe laptopurile lor nu are nici o legatura cu Windows 8.

  In alta ordine de idei, revolutia e incompleta, dar este totusi o revolutie in materie de OS.
  Sa vedem daca softurile pentru Metro apar suficient de repede pentru a face uitata intrefata clasica.

  Reply
  • cris pe 30 Oct 2012

   Nici eu nu inteleg ce legatura are acel antivirus preinstalat de Sony cu prezentarea, cat timp Windows 8 vine deja cu antivirus si antispyware Microsoft deja inclus in sistemul de operare!

   Reply
 • vlad pe 30 Oct 2012

  L-am incercat intr-o masina virtuala. M-am simtit ca atunci cand a venit tata acum 15 ani de la piata cu un 486 cumparat din regie. Ne uitam amandoi la ecranul negru si nu stiam ce sa facem (baiatul din regie nu pusese si un sistem de operare si nu intelegeam la ce e bun mouse-ul – evident nu misca nimic). Dupa vreo doua ore de uitat la ecranul negru si umblat in bios (nu aveam ce sa facem mai mult) a pus mama un mileu pe el si ne-am culcat furiosi . A doua zi am fost la baiat inapoi sa-l batem. Omul ne-a explicat ca nu e chiar asa si dupa 500 de mii si vreo 2 ore de schimbat diskete ne-a pus Windows 3.1.

  revenind in 2012 :
  Nu am reusit sa ma conectez la wireless, sa gasesc control panel sau sa…fac ceva. Avem o retea mica de vreo 10 insi si nu cred ca in urmatorii doi ani o sa punem asa ceva pe statiile de lucru. La prima vedere ar insemna vreo doua ore de stat langa fiecare om(care mai si produce ceva in timpul asta) sa-i explicam cum…isi pune Thunderbird. E o brambureala totala deocamdata

  Reply
  • bogdan pe 30 Oct 2012

   Ubuntu 12.04 LTS a mers din prima. Tot. Si merge in continuare. Rapid. Bun. Eficace. Eficienta.

   Reply
  • proWin8 pe 30 Oct 2012

   Windows 8 e o evolutie din toate punctele de vedere. Evident, ca orice lucru nou, are mici probleme . Nu cred ca isi au rostul aici comparatiile cu Liunx sau OSX. Linux nu a fost si nici nu va fi “user friendly”, degeaba se chinuie cu Ubuntul etc. La fel cum Android este pentru telefoane, iti trebuie niste cunostinte minime ca sa poti sa le folosesti.
   Zic unii ca nu gasesc nimic in Windows 8 dar nu cred ca au citit 1 pagina despre modificarile aduse. Nu poti evolua daca pastrezi totul identic ca si inainte. BTW, ati incercat sa folositi un OSX? Acolo chiar nu gasesti nimic daca nu te pui sa citesti un manual inainte :)

   Reply
   • Anonymous Coward pe 30 Oct 2012

    Matale in mod cert esti amator si habar n-ai ce vorbesti.

    Kubuntu (incarnarea de Ubuntu cu KDE pe post de default desktop manager) iti ofera tot ce iti ofera un Windows clasic, gen ’95 sau 7, plus multe alte chestii. Mai mult, gasesti toate chestiile acolo unde te-ai astepta sa fie daca vii de pe Windows. Doar ca nu ai probleme cu virusi, reboot-uri cand nu mai merge cate ceva, bloat pe disc pe masura ce trece timpul, si in plus nu mai tre’ sa cauti aplicatii pe web – in repository la Canonical sunt cateva zeci de mii de pachete gratis, care acopera cam tot ce-ar putea avea nevoie un home user, de la instrumente de administrare pana la jucarii.

    Dupa parerea mea merita mentionat Linux cu ale sale varii desktop managere in contextul acestui articol. O chestie intrucatva asemanatoare (da’ doar pe foarte departe) cu interfata metro a incercat sa introduca Gnome cu ceva vreme in urma. De unde Gnome era desktop environment-ul preferat de majoritatea utilizatorilor de Linux, a ajuns sa nu mai fie folosit decat de cei mai inraiti fani.

    Reply
 • oy pe 30 Oct 2012

  Interesant articolul.
  Mie mi-a placut foarte mult la noul Windows faptul ca “leaga” setarile de un cont Microsoft si le salveaza in cloud. Nu am apucat sa il intorc insa pe toate partile, inca.
  Pentru cei interesati de upgrade-ul sistemului de operare fara achizitia unui alt hardware/calc. merita precizate si urmatoarele:
  - windows 8 este mai rapid decat windows 7 pe acelasi hardware
  - timp de instalare incredibil de mic
  - politica de preturi foarte interesanta. Cred ca este cel mai ieftin OS al Microsoft.

  Reply
 • Nae pe 30 Oct 2012

  Instalat, testat, apoi pe 26 l-am cumparat :) . De ce?

  Pentru ca Microsoft a facut in sfarsit ceva inteligent. A oferit licente de upgrade cu 30euro. La pretul asta pentru mine pur si simplu nu mai merita sa piratezi un OS. Era hilar cum Apple ofera OSX la 29,99usd iar MS ofera win la 150e + tva :) . In final, o alegere inteligenta.

  Legat de schimbari… mi se pare fix Win7 cu o interfata noua de start gandita 100% pentru touch. Tile-urile sunt dragute, arata simpatic la boot, cand imi arata vremea, stirile si pozele. Cat de des dau click pe ele? Foarte rar, si doar daca ma plictisesc :)

  Per total, partea clasica are acelasi feeling de win, cu ocazionale mici blocaje, si senzatia aia generala cum ca nu ai instalat pe sistemul tau cel mai bun OS din lume :)

  Reply
  • Reader pe 30 Oct 2012

   Exista cel mai bun OS din lume?

   Reply
  • Marius pe 30 Oct 2012

   E simplu raspunsul la intrebarea de ce costa mai mult o licenta windows in comparatie cu o licenta osx. Apple iti vinde si unitatea hardware la un pret nesimtit si umflat de minim 2 ori fata de un pret normal (vezi si marfa de profit nesimtita care o au an de an). Iar Microsoft, iti vand doar OS-ul nu si hardware, pe care oricum il poti cumpara la un pret mult mai normal decat orice mac.

   Reply
   • Torax pe 30 Oct 2012

    Comparatia Win OSX nu are relevanta. Sunt produse diferite. Apple iti vinde un upgrade, MS iti vinde un produs stand-alone. Lasand distinctia asta la o parte, windows este superior lui OSX din multe perspective care fac ca cel din urma sa isi merite pretul inferior. Vorba vine, “you get what you pay for”.

    Reply
    • Silviu pe 30 Oct 2012

     Pretul de 30 de euro este pentru upgrade.

     Reply
    • Anonymous Coward pe 30 Oct 2012

     De curiozitate, la ce e inferior OSX? Am folosit si OSX si Windows, obligat de serviciu, desi OS-ul meu preferat e Linux, si experienta mea e ca pt. un home user care doar se da pe web, pe mail, asculta muzica si ocazional face cate-un document sau o tabela Excel OSX e superior dpv al stabilitatii, aspectului si ergonomiei. Problemele cu OSX incep cand ai ambitia sa folosesti 15 aplicatii deodata, fiecare cu 4-5 ferestre deschise. Da’ asta e un scenariu atipic pt. un home user normal.

     Reply
 • Tavi pe 30 Oct 2012

  Am luat si eu un laptop Sony Vaio cu Win 8 chiar in ziua lansarii. Impresia initiala a fost excelenta, aplicatia de market in sfarsit face fata concurentei iar interactiunea prin intermediul gesturilor e la un nivel superior fata de Android. Noile aplicatii standard de windows, pinuri interactive nu sunt decat bonusuri fata de ce ofera concurenta.

  Totusi, in scurt timp, a aparut si prima buba: sistemul devine foarte instabil dupa ce Windowsul isi face update. Initial am crezut ca am facut eu o greseala si am reinstalat, dar problema s-a repetat. Totusi, astfel de situatii sunt inevitabile si probabil vor fi rezolvate cu un update mai nou.

  Reply
 • mihai pe 30 Oct 2012

  Din pacate Windows 8 inseamna moartea PC-ului (sau ma rog, o sa se ridice linuxul).. si cred ca asa si trebuie, microsoft nu au facut decat sa incetineasca progresul itc pentru niste ani buni (pana au scos capu’ niste baieti mai inteligenti). Sper sa fie la fel de ratat ca si celelalte versiuni (si din ce citesc aici asa o sa fie; instabil dupa primul update?! inca imi vine sa rad, dupa 15 ani de batjocura marca steve jobs).

  Reply
  • mihai pe 30 Oct 2012

   Am vrut sa zic Bill Gates in loc de Jobs.

   Reply
   • eu pe 30 Oct 2012

    win8 va fi ceva interesant, dar cum zice si articolul, trebuie sa faca BINE diferenta dintre interfata metro si cea clasica

    eventual la instalare sa te puna sa alegi (metro sau clasic?) cu posibilitati de a alege precum o tema, pentru ca sa fim realisti, nu vor inlocui ecranele tactile niciodata mausu sau tastatura… nu e inca eficient si nici ergonomic sa faci proiecte powerpoint sau calcule excel cu degetul :D

    [editat de StyleReport.ro]

    Reply
  • io pe 30 Oct 2012

   Uiti un lucru…nu toti lucram in IT. Pentru multi calculatorul inseamna doar filme, muzica, jocuri si poate ceva office. Cu ce i-ar ajuta Linuxul sau de ce Windows e batjocura? Singurul lucru care ma nemultumeste e pretul, in rest de la Win 7 nu am avut ce sa le mai reprosez.

   Reply
   • Anonymous Coward pe 30 Oct 2012

    Pe linux ai playere de video si audio mai multe si mai bogate in facilitati, care ruleaza mai bine si mai economic pe hardware mai slab.

    Ai o interfata grafica bestiala, daca vrei sa ti-o customizezi, atat de adaptabila incat nici OSX nici W7 nu se compara. Cu putin efort cre’ ca poti face Gnome sa arate chiar ca W8 (desi nu stiu cine-si poate dori asa ceva), fara sa ai problema ca aplicatii facute pt. WinRT nu merg cu interfata clasica si invers.

    Pt. toate activitatile enumerate de tine, mai putin jocuri, ai toate aplicatiile de care ai nevoie in repository-ul distributiei pe care ai instalat-o – o sa ai un serviciu similar in W8 datorita market-ului, dar pt. aplicatii care vor interfata clasica o sa ai de parcurs acelasi proces enervant de download si install ca pana acuma.

    In plus n-ai nevoie de vreun antivirus si facilitatea de update (echivalentul lu’ Windows Update) actualizeaza automat tot, de la al mai tare joc ce l-ai instalat pana la ultimul driver.

    E greu de explicat, si evident necesita ceva invatare, dar ca home user, odata migrat pe Linux e de-a dreptul dureros sa te intorci pe Windows. Am fost pus sa fac asta la lucru. Dupa trei zile am pus Linux – nu pt. ca sunt eu fan Windows, ci pt. ca efectiv tot ce aveam de facut dura dublu pe Windows.

    Reply
 • alin pe 30 Oct 2012

  acuma e doar parerea mea, insa sa ocupi 10% din ecran cu un buton ce te trimite la messenger imi pare foarte eficient. din perspectiva filmului “Idiocracy” –> care l-ati vazut, tineti minte faza cu ala de se chinuia sa bage un triunghi ptrintr-un patrat?

  e doar o opinie a unuia obisnuit cu sh

  Reply
  • trilulilu pe 30 Oct 2012

   Ai dreptate. Exista tendinta sa se mearga spre sistemele de operare asemanatoare celor care sunt pe tablete si telefoane acum. Apesi pe buton si cumperi app-ul. Sistem de operare tocmai bun pentru americani. Daca o sa scoata si Google un sistem de operare pentru computere, Microsoft are toate sansele sa piarda mult din piata, daca nu pastreaza sistemul clasic.

   Reply
  • io pe 30 Oct 2012

   Exista si avantaje, de exemplu pentru HTPC-uri. Eu unul de-abia asteptam sa apara ca sa il instalez pe HTPC. E mult mai usor de folosit cand display-ul este un TV sau proiector. In rest, pentru utilizare normala sau job, metro e cam inutil.

   Reply
 • ice4you pe 30 Oct 2012

  Salut!

  Foarte bun review, felicitari! ;)

  L’am testat si eu in variantele prelansare din care am ajuns rapid la concluzia ca Windows 8 nu este nimic altceva decat un bridge de trecere intre o platforma si alta. Nu este ceva nou la MS, WinME a fost o alta platforma hibrid care incerca sa treaca de la 9X inspre NT, WinXP fiind in sfarsit un sistem de operare cu adevarat functional. Avem apoi cazul Vista … urmat de Seven ce din punctul meu de vedere a fost un Vista terminat.
  Windows 8 ii va atrage pe entuziasti si cei care au ecrane tactile. Restul vor ramane cu Seven pana la Windows 9 (?) care va da timp si pentru maturizarea platformelor hardware pe care va rula precum si timp utilizatorilor sa se obisnuiasca cu noua interfata.

  Reply
 • bogdan pe 30 Oct 2012

  Incercati si Ubuntu :D http://www.ubuntu.com/tour/en/

  Si veti observa cum va creste productivitatea.

  Reply
  • rg pe 30 Oct 2012

   eu am instalat win 8 pe un x220t, convertible. am instalat si un buton start clasic de la start8, ceea ce permite rularea complet separata a celor doua interfete daca se doreste. dar odata ce iti intra in deprindere modul de utilizare nici nu ti mai doresti acest lucru. e rapid si culmea, dupa o vreme a extrem de logic – ceea ce la inceput nu pare intotdeuna. in rest si eu cred ca win 9 pobabil va definitiva niste evolutii incepute aici.

   Reply
  • Marius pe 30 Oct 2012

   Glumesti, nu sunt mare fan linux, dar primul lucru cand pui mana pe o distributie e sa deschizi un comand promt. Nu am reusit sa o gasesc, a trebuie sa dau un goolgle sa aflu ca se cheama terminal!!!!

   In fine, ce vreau sa spun e ca Ubuntu vrea sa fie asa user friendly, ca uita sa fie o distributie de linux.

   Reply
  • cris pe 30 Oct 2012

   De peste zece ani aud de revolutia Linux dar o sa mai dureze inca 30 de ani dupa cum arata noul OS de la Microsoft!

   Reply
  • Cristi pe 30 Oct 2012

   Cand o sa mearga Visual Studio in Ubuntu poate. (editat de StyleReport.ro)

   Reply
  • Florin pe 30 Oct 2012

   da.. visual studio, lightroom, photoshop, etc pe Ubuntu…
   ce de-a productivitate…

   Reply
  • io pe 30 Oct 2012

   Sa fim seriosi, mai degraba OS X decat Linux. In momentul in care va fi mai user friendly iar softurile vor fi disponibile in aceeasi masura ca pe PC, cu siguranta piata se va orienta catre linux sau alternative.

   Reply
   • Anonymous Coward pe 30 Oct 2012

    Visual Studio si MS Office nu merg, dar Adobe Creative Suite merge fara probleme in Wine, si CDT-ul merge foarte bine daca nu vrei sa scrii cod pt. .Net. Singura chestie care chiar e in continuare problema pe Linux sunt jocurile.

    Unde sufar eu cand tre’ sa folosesc Windows e tocmai la chestii marunte, gen explorer, command prompt, tipurile de elemente ce le poti pune pe desktop etc. Din cauza flexibilitatii si a modului in care se combina intre ele, cand sunt pe Linux imi iese orice chestie de doua ori mai rapid.

    Plus ca daca folosesti KDE poti sa adaugi la eye candy de nici OSX nici W7 nu pot sa tina pasul – si asta fara sa ai cine stie ce placa grafica.

    Experienta mea e ca odata trecut la Linux, daca stai pe Linux macar 2-3 luni, cat sa inveti sa-l folosesti, te doare rau cand tre’ sa treci inapoi pe Windows.

    Reply
 • Torax pe 30 Oct 2012

  “Utilizatorii nu au opțiunea de a alege o singură interfață”
  Utilizatorii au de ales intre doua interfete; win7 si metro. Cum sa nu aiba optiunea sa aleaga una din doua? Nu are sens.

  Windows8 are o faciltiate numita Reset care curata tot de pe el. Un fel de reset to factory settings ca la smartphone-uri. Rade tot ce e bloatware.

  “Windows 8 are încă aspectul unui produs în stadiul de testare. Experiența nu este impecabilă nici în modul Metro, nici în modul Clasic, deși ambele au un potențial enorm.” Nu inteleg cum de experienta in modul Clasic nu este impecabila. Este chiar imbunatatita fata de Windows7.
  De asemenea nu sunt de acord cu ideea ca MS mai are mult de munca sau ca ar trebui izolate interfetele mai mult decat deja sunt. Poate pentru un utilizator de OSX, Win7/8 induce confuzie.

  Reply
 • bipbip pe 30 Oct 2012

  “scroll-ul cu doua degete ramane blocat la ridicarea unuia dintre ele ” PEBKAC – Problem exists between keyboard and chair…Adica schimbi gestul pe care il faci pe touchpad si te miri ca se prinde…

  Reply
 • Fane pe 30 Oct 2012

  Aud de ani de mizeria cu “Linux rules Windows….”. Problema e simpla si la obiect: companiile de software comercial investesc sume consistente in cercetare dezvoltare. Daca dispare Windows maine ce vor mai incerca fanii Linux sa mai copieze/depaseasca? Vor intra in criza de imaginatie pentru ca disparand leaderul followerul va avea o mare problema: sunt leder da’ ce mai facem cu inovatia? Cine ma finanteaza pentru a investi in R&D? Naspa sa ajungi leader, nu?
  O alta tampenie: nu sunt virusi pentru Linux. De ce oare? Pentru ca un virus nu ar infecta (aproape) pe nimeni? Daca maine ar fi 100 mil de calculatoare care ruleaza Linux pana la 12 noaptea ar aparea100 de virusi care sa le afecteze/infecteze…
  Bune, rele companiile de soft comercial au miscat industria IT inainte. Freeware-ul nu. Sau gresesc?

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului