Hi-Tech

Sony RX1: cel mai mic aparat foto full-frame

scris pe 12 Sep 2012 de Constantin Barbu 16110 vizualizări
DSC-RX1_Right-2

Sony RX1 nu este primul aparat foto compact care folosește un senzor full-frame, cu o suprafață egală cu cea a unui clișeu standard de film, dar este primul care are un preț sub 8000 de euro.

Leica a introdus prin modelul M9 primul senzor full-frame pe un aparat foto de dimensiuni relativ mici. Până în acel moment, toate apratele cu acest tip de senzor erau dSLR-uri de dimensiuni mari, din clasa superioară, iar aparatele de dimensiuni reduse erau în general construite pe senzori cu suprafețe mai mici. Cu cât suprafața fizică a unui senzor este mai mare, cu atât pixelii individuali au la rândul lor dimensiuni mai mari și performanțe mult mai bune, mai ales în condiții de iluminare slabă. Aceasta este motivația pentru care un telefon cu o cameră foto de 12 megapixeli nu va fi niciodată egalul unui dSLR cu aceeași rezoluție. Mai jos puteți găsi o mică schemă care detaliază cele mai comune dimensiuni folosite pentru senzori în industria fotografică.

Sony RX1 este primul compact non-Leica bazat peun senzor de ~36x24mm, cu toate avantajele ce derivă din această tehnologie: zgomot de imagine redus, posibilitatea de a crea imagini cu profunzime de câmp foarte mică și o calitate generală a imaginii mult mai bine. Spre deosebire de seria NEX, care oferă obiective interschimbabile, RX1 este construit în jurul unui obiectiv Carl Zeiss de 35mm, cu diafragmă f2.

 

Designul aparatului se încadrează în linia designului retro spre care piața pare să se îndrepte în ultima perioadă: RX1 este construit integral din metal, iar obiectivul include un inel pentru setarea diafragmei ce amintește de aparatele deceniilor trecute.

Specificațiile tehnice includ un senzor de 24 de megapixeli cu o sensibilitate ISO de la 100 la 25.600, care poate înregistra clipuri video FullHD. Accentul este pus pe ergonomia operării manuale a camerei, cu o multitudine de butoane și comenzi destinate controlului personalizat asupra principalelor funcții fotografice. Vizarea se face fie prin intermediul ecranului de 3 inci, fie printr-un vizor optic sau electronic opțional.

Aparatul va fi disponibil în această toamnă, la un preț de aproximativ 2800 de euro, iar specificațiile complete pot fi găsite pe site-ul Sony.

3 comentarii

 • MCris pe 14 Sep 2012

  Cu cat senzorul e amplasat mai un spatele obiectivului, cu atat trebuie sa fie mai mare ca sa captureze imaginea. Dar cantitatea de lumina care a intrat in aparat prin obiectiv e aceeasi, doar zgomotul propriu senzorului e mai mare! Un senzor mai mic, amplasat mai aproape de obiectiv, are zgomot mai mic (!) singurul risc este sa “rateze” fotoni, dar a vazut cineva pete negre pe poze facute cu obiective mici (de telefon mobil)? Totul e reclama, folks!

  Reply
 • victor pe 14 Sep 2012

  hai ca esti pe langa… de ce la Leica chiar functioneaza sistemul ?? cauta pozele pe internet si o sa ramai prost..

  Reply
 • sony_tester pe 28 Sep 2012

  MCris : uite aici teste cu rx1 ca sa nu mai vorbesti prostii : http://www.flickr.com/photos/sonyelectronics/8028163415/in/photostream/

  unde naiba vezi tu aici senzor amplasat mult in slatele obiectivului.camera este extrem de subtire si la un asa senzor e normal sa scoata imagini frumoase.mai vezi si tu pe ici pe colo.ai invatat cativa termeni tehnici si esti deja “dottore” …

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului