Hi-Tech

Sony, Panasonic și Samsung vor folosi aceeași tehnologie pentru ochelarii 3D

scris pe 09 Aug 2011 de Constantin Barbu 11067 vizualizări
ochelari

Dacă plănuiți achiziționarea unui nou televizor capabil să afișeze imagini tridimensionale, ar putea fi o idee înțeleaptă să mai amânați puțin: trei dintre cei mai mari producători de televizoare din lume, Sony, Panasonic și Samsung, au anunțat că vor dezvolta un standard intercompatibil în ceea ce privește ochelarii necesari vizionării imaginilor stereoscopice.

Până în prezent, fiecare marcă folosea o tehnologie proprietară, incompatibilă cu alte mărci și uneori chiar și cu generații mai vechi ale produselor proprii. În cazul majorității televizoarelor compatibile 3D, o pereche de ochelari stereoscopici activi este necesară. Principiul de funcționare este simplu: un televizor afișează alternativ aceeași imagine pentru ochiul stâng și ochiul drept, la o frecvență de 120 de cadre pe secundă  (frecvența poate varia), ochelarii se conectează la ecran prin unde radio, iar televizorul trimite comenzi unui receptor care face alternativ lentilele să fie opace, rezultând astfel o senzație de spațialitate tridimensională a imaginilor. Fiecare ochi vede doar imaginile destinate lui, iar iluzia este credibilă. Puteți vedea o explicație mai detaliată a principiului de funcționare în clipul de mai jos.

Până în prezent, frecvențele radio și modul în care lentilele alternează de la transparent la opac nu erau aceleași la toate mărcile, dar noul standard va folosi fie BlueTooth, fie unde infraroșii pentru a se conecta și va fi compatibil cu produsele tuturor celor trei mărci. Conform comunicatului oficial de lansare, primele produse care vor folosi noul standard vor fi disponibile pe piață la începutul anului viitor.

2 comentarii

  • jean pe 09 Aug 2011

    Tehnologie pe care Nvidia o foloseste de ceva timp…cred ca de 10 ani ….

    Reply
  • nmn pe 10 Aug 2011

    Daca tot simtiti nevoia sa inventati cuvinte noi, puneti si o nota de subsol cu definitia sa. Ce inseamna intercompatibil? Exista interoperabil sau compatibil.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului