Hi-Tech

Sony HX850 – este “cel mai bun Bravia” cel mai bun LED TV?

scris pe 23 Aug 2012 de Constantin Barbu 26065 vizualizări
Tv5

Mult timp, Sony a fost una dintre mărcile care au definit ideea de calitate și dotări de vârf pe piața electronicelor. În ultimii ani, compania a intrat într-un con de umbră, dar noul X850 promite să fie nu doar “cel mai bun televizor Bravia”, ci și una dintre cele mai bune alegeri de pe piață. Reușește? Aflați în review.

Design

Din punct de vedere estetic, Bravia HX850 adoptă un design minimalist, în care elementele decorative lipsesc, iar funcționalitatea primează. Ecranul este acoperit de un panou de sticlă ultra-rezistentă Gorilla Glass, similară cu cea folosită pentru ecranele telefoanelor mobile, iar rama este invizibilă cât timp ecranul nu este pornit. Logo-urile Sony și Bravia sunt singurele detalii care ies în evidență pe fața televizorului, iar cele câteva leduri care arată parametrii de funcționare sunt camuflate sub sticlă în partea stângă a televizorului. Grosimea aparatului nu este foarte mare, iar standul contrastant din aluminiu are un dublu rol: dincolo de susținere, el funcționează și ca difuzor pentru televizor. Un element de design (și funcționalitate, de altfel) dezamăgitor de la Bravia HX850 este telecomanda, care nu reușește să facă față tuturor nevoilor televizorului.

Funcții, dotări și calitatea imaginii

HX850 ne-a fost prezentat de către Sony România drept “cel mai bun Bravia de până acum”, cu o mențiune foarte importantă: “în ceea ce privește calitatea imaginii”. Panoul LCD iluminat LED al televizorului permite vizionarea de conținut 2D și 3D și are o rezoluție FullHD 1080P, cu o rată de refresh de 240 de herzi. Sony a implementat în noul Bravia un sistem care promite să ofere aceleași beneficii cu cele ale unui panou cu o rată de reîmprospătare de 960 de herzi. Dincolo de cifre, această rată influențează afișarea imaginilor în mișcare foarte rapidă. Dat fiind că aproape fiecare producător implementează câte un sistem diferit de îmbunătățire a ratei de refresh, nu putem face comparații, dar putem spune că HX850 nu a avut nici o problemă în afișarea corectă, fără distorsiuni sau artefacte vizuale a clipurilor video cu mișcări foarte rapide, fie că a fost vorba de sport sau de filme de acțiune.

Unghiurile de vizualizare ale ecranului au fost de asemenea foarte bune, imaginea încadrându-se în parametrii corecți din toate direcțiile. Compatibilitatea 3D se face prin intermediul unei perechi de ochelari 3D activi, iar calitatea afișării a fost excelentă, în limitele tehnologiilor existente. Utilizarea ochelarilor pe termen mai lung este în continuare obositoare, dar este disponibilă și funcțională dacă vă doriți acest lucru.

Calitatea afișării a fost excelentă în toate situațiile pe care le-am testat, cu niveluri foarte bune ale contrastului, culori naturale și niveluri foarte bune ale tonurilor închise. Strict în ceea ce privește calitatea imaginii, HX850 este un televizor excelent și poate concura cu succes cu orice alt model de pe piață.

Acum că am terminat cu funcțiile standard ale noului Bravia, de care se achită cu brio, să trecem la elementele care ar trebui să îl diferențieze și să ofere o valoare superioară utilizatorilor. Deși nu este promovat ca un Smart TV, HX850 include o serie de funcții multimedia, unele funcționale, altele nu. Televizorul poate fi folosit ca video recorder direct pe un hard-disk conectabil prin USB, dar și ca player multimedia, prin intermediul unui port de același tip. Ambele funcții s-au dovedit a fi foarte bine implementate și le putem bifa ca plusuri.

Televizorul suportă nu doar redarea conținutului local, ci și a diverselor stream-uri video de pe internet. Conectarea la rețea se face fie printr-un cablu, fie fără fir prin WiFi. Aici a intervenit prima dezamăgire, pe care am menționat-o și mai sus: telecomanda. Sistemul de meniuri este relativ ușor de navigat, dar introducerea unei parole puternice, care a conținut litere mari, litere mici, cifre și caractere speciale s-a dovedit a fi un coșmar. Practic, metoda de introducere a textului este exact aceeași ca pe un telefon cu tastatură normală: utilizatorul trebuie să apese în mod repetat o tastă pentru a obține caracterul dorit, iar acest lucru devine extrem de frustrant, extrem de rapid pentru o parola de 14 caractere, dintre care unul a fost introdus gresit. Televizorul poate fi controlat și prin intermediul unui telefon sau tablete Android, care face lucrurile în mod sigur mai simple, dar faptul că sistemul standard de control este atât de greu manevrabil este regretabil.

Odată conectați la WiFi, utilizatorii au la dispoziție un browser, un serviciu de streaming din mai multe surse puse la dispoziție de Sony, plus un client de YouTube și mai multe widget-uri utile. Să le luăm pe rând: browserul, o funcție care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai importante, nu a funcționat decât cu site-uri extrem de simple. StyleReport.ro nu a putut fi încărcat dincolo de pagina principală, după care televizorul a afișat o eroare cauzată de lipsa de memorie.

La capitolul streaming, situația este semnificativ mai bună: Sony oferă o gamă destul de variată de surse, de la EuroNews la canale destinate exclusiv conținutului 3D. La fel, aplicația de YouTube funcționează impecabil, fie că este vorba de clipuri HD sau de fidelitate standard. Lista aplicațiilor preinstalate include un ceas desteptator, vremea, Facbook, Twitter și un client Skype (pe care nu am putut să-l testăm, în lipsa unui webcam compatibil). Utilizatorii pot adăuga aplicații suplimentare din magazinul Opera dedicat televizoarelor, dar selecția este destul de restrânsă.

Concluzie

Sony Bravia HX850 împlinește promisiunile în ceea ce privește calitatea imaginii, fiind cu adevărat unul dintre cele mai bune modele de pe piață. Funcțiile de streaming și content-on-demand sunt de asemenea foarte bune, dar browserul slab și sistemul de control total neadaptat sunt minusuri semnificative. Dacă vă interesează un ecran foarte bun, dar totuși clasic, Bravia HX850 este o alegere bună. Dacă în schimb vă doriți un Smart TV în adevăratul sens al cuvântului, recomandarea noastră este să mai așteptați, atât pentru Sony. cât și pentru ceilalți producători, situația majorității modelelor de pe piață fiind similară. Specificațiile complete, pe site-ul Sony.

9 comentarii

 • Maracin pe 24 Aug 2012

  Frumoasa reclama.
  Ceea ce nu spune este ca toate televizoarele astea spectaculoase nu pot creste semnificativ marimea fontului la subtitrare.
  Cand ai parinti in varsta care nu mai vad asa de bine aceasta este crucial.
  Televizoarele au posibilitatea de alegere intre 4 fonturi dar nu marimea este diferenta dintre ele.
  Eu am gasit cu greu un televozor la care sa pot mari fontul subtitrarii. Nu il voi spune aici ca sa nu se creada ca sunt de la concurenta si vreau sa fac contrareclama.
  Am fost uimit insa sa constat aceasta lipsa. Si inca cred ca mai sunt si altele.
  numai bine

  Reply
  • mortal pe 26 Aug 2012

   pacat… eram interesat de un asemenea “feature” mai mult decat ce e prezentat in articol.

   Reply
 • soni pe 24 Aug 2012

  Ca pret are ?!

  Reply
 • Null pe 24 Aug 2012

  Eu am un Sony NX-700 din 2011, care in afara de 3D (inutil din lipsa de surse) si inregistrare prin USB pe HDD extern, are absolut tot ce descrieti aici. Inclusiv partea cu parola si telecomanda frustranta. Am si un sistem sony, iar telecomanda acestuia este de 10 ori mai ergonomica decat cea a TV-ului.

  Reply
 • marius2 pe 24 Aug 2012

  avand picior mic, pentru a vedea toata imaginea trebuie sa fii la nivelul televizorului, mai ales daca nu-l pui pe marginea mesei

  Reply
 • Andrei B pe 24 Aug 2012

  $2400 costa…dar are doar 55″! reteaua de magazine Cosco are deja 70-75″ la acelasi pret.

  Reply
 • XANADU pe 25 Aug 2012

  Nu stiu daca ati incercat sa faceti ceva reclama,dar va asigur ca nici un Led tv nu se compara cu Samsung-ul,cel putin cele incepind cu seria 6.Culmea ca aceste Led-uri tv Samsung,citesc filmele in format Mkv,chiar si cele de pe torrente si mai ai si obtiunea de a mari sau micsora dimensiunea subtitrarii.

  Reply
 • XANADU pe 25 Aug 2012

  Nu stiu de unde a iesit “obtiunea” in loc de optiunea.

  Reply
 • cyberul pe 26 Aug 2012

  Cu tot respectul pentru noile generatii de TV (fie ele si de la Sony), in afara de 3D (din articol nu e clar, dar as paria ca e 3D activ si pe o tehnologie proprietara) Samsung si LG au deja din 2009/2010 cele mai tari implementari al unui LCD pe piata: 200 Hz rata de refresh, redare de continut digital 1080P cu Cinema Mode, THX, USB playback/recording inclusiv in format MKV. IN plus cele 2 televizoare LG LH5000 pe care le am de 3 ani si care au mai toate tehnologiile de mai sus, au un sistem de sunet integrat proiectat de celebrul Mark Levinson, asa ca cele 2 sisteme Home Cinema care le-am cumparat pt. a le conecta la acestea someaza…
  Inca astept sa apara ceva cu adevarat revolutionar…peste vreo 5 ani…:)
  In rest…reclama ieftina…:(

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului