Hi-Tech

REVIEW Sony Vaio Z – ultraportabil business class

scris pe 17 Noi 2011 de Constantin Barbu 28953 vizualizări
IMG_9993

Sony Vaio Z este unul dintre laptopurile care promit o experiență fără nici un fel de compromis: portabilitate, performanță, autonomie și design. Cu un preț pe măsură, vârful de gamă al companiei japoneze reușește să se țină de promisiuni în unele domenii, dar eșuează din unele puncte de vedere. StyleReport.ro a testat ultraportabilul timp de o săptămână, iar rezultatele le puteți citi pe larg în review.

Hardware și design

Vaio Z este descris ca un laptop de business, orientat către manageri și directori care nu au timpul necesar pentru a lucra pe un computer lent. Spre deosebire de majoritatea computerelor ultra-portabile, laptopul nu folosește un procesor de voltaj ultra-redus, ci un procesor mobil convențional, cu performanțe semnificativ mai bune. Procesorul cu două nuclee Core i7 din modelul testat de noi funcționează la o frecvență de 2,66 Ghz și este unul dintre cele mai rapide CPU-uri disponibile pe piață. Memoria RAM inclusă în sistem este de 8GB, iar spațiul de stocare folosește un sistem SSD pus in configurație RAID 0, cu o capacitate totală de 256GB.

Practic, computerul are in interior două module de câte 128GB, pe care le scrie și citește în paralel, pentru a obține o viteză de transfer dublă, comparativ cu utilizarea unui singur modul. Dacă un fișier de 1GB este scris în acest fel, fiecare SSD scrie doar jumătate de informație, ceea ce reduce considerabil timpul. Ca un minus al acestui sistem, în cazul în care unul dintre cele două elemente se defectează, întreaga informație scrisă în tandem este pierdută iremediabil. Acest sistem exotic (și exorbitant de scump, comparativ cu o soluție care folosește HDD-uri normale) duce beneficii semnificative în ceea ce privește performanța, pe care le vom detalia pe larg.

În ceea ce privește placa grafică, Sony a ales o soluție destul de atipică, dar pe care probabil o vom vedea din ce în ce mai des integrată în viitor: sistemul incude în mod standard un cip Intel, cu performanțe destul de reduse, dar cu un consum foarte mic de energie, la care se adaugă o placă Radeon HD 6650M integrată într-un dock extern. Diferențele de performanță dintre cele două soluții sunt enorme, iar placa externă poate să facă față aproape oricăror aplicații grafice intensive, inclusiv jocuri. Dacă vorbim de dock-ul extern, merită menționat că acesta se conectează la laptop prin standardul Intel ThunderBolt (sau Lightpeak, după cum era cunoscut înainte de lansarea oficială). Lățimea de bandă a acestei conexiuni este elementul care permite utilizarea unei plăci video externe. Din păcate, Sony a ales să folosească un conector tip USB pentru implementarea conexiunii, fapt ce reduce destul de mult numărul de accesorii compatibile. În același timp, cât dock-ul nu este conectat, portul servește ca interfață USB 3.0.

Vaio Z oferă două porturi USB, un port HDMI de dimeniuni standard, un port de rețea Gigabit Ethernet și un port VGA, la care se adaugă două sloturi pentru cartele de memorie SD și Memory Stick. Odată conectat dock-ul extern, sistemul primește și o unitate optică DVD sau BluRay, în funcție de configurație, plus încă două porturi USB, un conector HDMI suplimentar, o mufă Ethernet și un port VGA. Pentru un ultraportabil, numărul de monitoare ce pot fi conectate la sistem este uimitor: până la trei monitoare, dintre care două pot fi conectate și fără utilizarea dock-ului extern. Vaio Z include și un modul 3G+ compatibil HSDPA, care îi permite să se conecteze la internet în orice punct acoperit de o rețea GSM. Slotul pentru cartelă SIM este poziționat în spatele display-ului.

Ecranul, recomandat de Sony ca fiind parte a gamei Premium, funcționează la o rezoluție de 1600×900 de pixeli, destul de mare pentru o diagonală de 13 inci. Luminozitatea este foarte bună, dar unghiurile din care imaginea poate fi vizualizată corect ar putea fi mai ample. In ciuda utilizarii unui sistem de iluminare LED, monitorul are o intensitate variabilă a iluminării, vizibilă mai ales atunci când imaginea este privită din laterale, un minus la care nu ne-am fi așteptat de la un laptop din această categorie.

Designul portabilului folosește linii extrem de simple, cu un minimum de decorațiuni. Carcasa este construită din magneziu ranforsat și fibră de carbon, ceea ce îi oferă o rezistență foarte bună și o greutate redusă. Din păcate, materialul folosit pentru capac este extrem de fragil: dacă doriți ca laptopul să arate impecabil pe termen lung, o husă de protecție este obligatorie. Exemplarul testat a avut mai multe zgârieturi pe carcasă, ceea ce dovedește că, în condițiile unei utilizări normale, laptopul are toate șansele să nu își mențină aspectul inițial foarte mult timp.

Tastatura retroiluminată este de dimensiune normală, iar cursa tastelor este destul de scurtă, dar aici vorbim despre preferințele individuale ale ficărui utilizator. Per ansamblu, nu am avut nici o problemă în a tasta texte de lungime medie și mare pe Vaio Z, dar, după cum spuneam, experiența diferă de la utilizator la utilizator. În plus față de tastele standard, Sony a inclus și un comutator pentru pornirea/oprirea rețelei Wireless, un buton pentru invocarea unui browser web și două butoane configurabile.

Dacă în legătură cu tastatura nu am avut plângeri, trackpad-ul este o cu totul altă situație. De dimensiuni destul de mici, sistemul de input tactil implementat de Sony folosește o suprafață texturată și două butoane integrate în pad. Dimensiunile reduse s-au dovedit a fi destul de frustrante, mai ales că ar fi existat spațiul necesar integrării unui trackpad mult mai amplu. Deși (teoretic) sistemul include și suport pentru scroll cu două degete, acesta nu a funcționat decât intermitent și cu dificultăți. Între cele două butoane, Sony a integrat un cititor de amprente, pentru o securitate sporită a sistemului, dar acesta s-a dovedit a fi mai mult un invonvenient: sensibilitatea sa este mult prea mare, aplicația de autentificare fiind invocată de multe ori fără nici un motiv.

Una dintre cele mai mari dezamăgiri legate de modelul Vaio Z a venit pe partea sistemului de sunet: difuzoarele stereo oferă o calitate inacceptabil de slabă a sunetului redat, la un volum mai mic chiar și decât cel de pe multe smartphone-uri. Sistemul include o mufă standard de 3.5mm pentru conectarea unor difuzoare externe, dar în acest segment de piață, calitatea boxelor integrate este pur și simplu inacceptabilă.

Software și performanțe

După cum spuneam mai sus, combinația de SSD ultra-rapid și utilizarea unui procesor Core i7 de top practic garantează performanțe excelente pe orice laptop. Sony Vaio Z, care vine preinstalat cu Windows 7 Professional, confirmă acest lucru. Timpul de pornire al sistemului este de 16,4 secunde, un record pe care nu l-am mai întâlnit până în prezent pe un laptop, iar timpul de revenire din stand-by este practic zero. De îndată ce capacul a fost deschis, computerul își reia funcționarea instantaneu. Am testat laptopul în condițiile noastre de utilizare normală, care au inclus browsing, editare de text în Microsoft Office și procesare de imagini și nu am perceput practic nici un fel de lag. Totul se întâmplă instantaneu, fără nici cea mai mică întârziere, iar acest lucru este principalul atu al sistemului: pentru dimensiunile sale, este incredibil de rapid. Nu am efectuat teste sintetice de performanță dincolo de GeekBench, care testează viteza procesorului și a memoriei RAM. În acest test, scorul a fost de 6442 de puncte, iar pentru o comparație cu alte modele/platforme puteți merge aici.

Datorită faptului că este un sistem orientat spre business, nu am testat performanța în jocuri, dar placa video externă ar trebui să facă față cu succes în cazul marii majorități a jocurilor de pe piață. Pe lângă sistemul de operare, Sony include pe Vaio Z și o serie de programe proprii de monitorizare și control. Cu excepția software-ului care permite o restaurare a sistemului la starea sa din fabrică, restul programelor s-au dovedit a avea o utilitate destul de limitată, dar o apetență foarte mare pentru multe, multe update-uri. Sistemul include și o bară de pornire rapidă a aplicațiilor în partea superioară a ecranului, dar și aceasta s-a dovedit a fi redundantă. Am fi preferat ca laptopul să includă cât mai puține programe tip bloatware, dar acestea pot fi îndepărtate destul de ușor dacă utilizatorul decide că nu îi sunt utile. De exemplu, prezența a trei utilitare pentru configurarea conexiunii wireless, unul creat de Sony, al doilea de Intel și al treilea de Microsoft ni s-a părut redundantă. Chiar și așa, sistemul compensează printr-un nivel extrem de ridicat al performanței și responsivității.

Autonomie

Conform producătorului, modelul Vaio Z ar trebui să aibă o autonomie de 7 ore cu bateria standard și până la 14 ore dacă este folosită și un modul suplimentar. Nu am putut testa varianta extinsă, dar bateria integrată este, din păcate, destul de departe de specificațiile propuse de Sony: folosit în condiții normale de muncă, ce au inclus navigare web, editare de imagini (nu mai mult de 15 minute), editare de text și o repriză de teste în GeekBench (1 minut de încărcare maximă), sistemul nu a reușit să reziste decât 3 ore și 47 de minute, cu luminozitatea la 70% și WiFi pornit. Ne așteptam la mai mult, dar o autonomie ceva mai mare poate fi obținută scăzând și mai mult luminozitatea display-ului. Timpul de reîncărcare a fost de două ore.

Concluzie

După cum spuneam la început, Vaio Z promite să nu facă nici un compromis, dar în realitate acest lucru este imposibil. Din fericire, numărul compromisurilor este destul de mic, iar deficiențele pot fi remediate pentru generațiile viitoare: sistemul de sunet poate fi înlocuit cu un model mai bun, bateria poate fi îmbunătățită, iar materialul capacului poate fi făcut, probabil, ceva mai durabil. Dacă există un domeniu în care Vaio Z excelează, acesta este performanța. Cu atât de multă putere la dispoziție, Vaio Z poate înlocui oricând un computer desktop. În plus, toată această performanță este comprimată într-un corp extrem de zvelt și de ușor, ceea ce îl face pe Vaio Z unic. Comparația cu oricare Ultrabook, inclusiv MacBook Air, este inutilă: Z folosește un procesor semnificativ mai puternic, iar SSD-ul exotic integrat este mult înaintea competiției. Dincolo de reproșurile pe care le-am menționat, ultraportabilul Sony este un laptop excelent, dar cu un preț pe măsură: 12.000 de lei.

UPDATE: Vaio Z include și un modul 3G+ compatibil HSDPA, care îi permite să se conecteze la internet în orice punct acoperit de o rețea GSM. Slotul pentru cartelă SIM este poziționat în spatele display-ului. Ne cerem scuze pentru omisiune.

Exemplarul testat ne-a fost pus la dispoziție de Sony România.

24 comentarii

 • iulian pe 17 Nov 2011

  bravo domnu constantin barbu, un review reusit. tine`o tot asa.

  Reply
 • Torax pe 17 Nov 2011

  VaioZ este un macbook pro intr-o carcasa de macbook air.
  Varianta high end vine cu o solutie proprietara Sony(QuadRaid) si un ecran 1900×1080.
  Despre review, cel putin ecranul este mat si nu glossy, desi ar putea avea unghiuri mai ample din lateral.

  Reply
  • popas pe 17 Nov 2011

   “VaioZ este un macbook pro intr-o carcasa de macbook air.”

   Eterna poveste: Apple este cel mai tare, si toate produsele concurentilor seamana cu Apple…
   Cand va produce Apple vreun laptop cu SSD in matrice RAID, cu 8 GB RAM si cu placa video externa, poate vom spune asa ceva, si poate nici atunci.
   De curiozitate: de ce crezi ca VaioZ este un macbook pro intr-o carcasa de macbook air?
   Merci!

   Reply
   • Torax pe 18 Nov 2011

    Crede-ma nu sunt un macuser. Stiu ca era inevitabil sa apara comparatii. Eu vroiam sa specific ca acest Z este prin analogie cu un produs Apple, un puternic macbook pro(cel mai puternic al lor produs) intr-o carcasa de Air. Z-ul are un procesor “regular voltage” si nu low power precum Air-ul si in acelasi timp tot Z-ul este mai usor si mai subtire. Nu mai zic de inovatia dock-ului. Concluzia, am facut un compliment si nu o critica :) .

    Reply
  • kLM pe 18 Nov 2011

   Unghiurile reduse sunt OK; eu unul n-as vrea ca vecinul de birou/de scaun/clientul sa vada ce scriu prin mailuri.

   Reply
 • Florin pe 17 Nov 2011

  Am vreo 3 laptop-uri de la Sony, ultimul un Z 21. Asta a fost de vreo 3 ori la doctor in Germania (in Ro nu fac service pentru asa ceva).
  Lucrul de care m-am convins este ca urmatorul laptop nu va mai fi un Sony (nu se justifica in niciun fel preturile enorme vis-a-vis de calitate/performanta!)

  Reply
  • bully pe 17 Nov 2011

   Acum vreo 3 ani cumparam de nou dintr-un magazin un Sony Vaio cu 4500 Ron , o suma extrem de mare pentru timpurile acelea…cand a fost vorba de service dupa un timp si am aflat povestea cu Germania si costurile interventiei, m-am lasat pagubas si am renuntat definitiv la aceasta marca.

   Reply
 • Agi pe 17 Nov 2011

  Am un vaio, care inlocuieste un alt VAIO.

  Pe langa lentoarea pe care o are, desi e mai dotat ca hp-ul prietenei si care totusi merge mai bine, ma irita zgomotul coolerului. Am avut aceeasi problema cu laptopul anterior.

  nici la mine nu va mai fi vaio urmatorul.

  si nici macbook, am luat si un de asta si curba de invatare mi s-a parut ca nu merita. Si oricum nu imi place MAC OS, grafica mi se pare mai slaba iar modul in care se ascund detalii de catre user inacceptabil.( o fi bun pt cei neexperimentati insa)

  Reply
  • Samuel Benza pe 06 Dec 2011

   Foarte posibil ca ventilatorul sa fie defect, in acest caz procesorul nu este racit eficient. Daca este schimbat merge foarte bine. S-ar putea sa mai fie inca in garantie (prelungita de Sony pentru anumite modele).

   Reply
 • Muntean Ilie pe 17 Nov 2011

  Am si eu un Sony VGN-FZ21Z. L-am luat in dec. 2007 cu 1800 Euro. Dupa trei ani si jumatate am avut probleme la placa video(nu se mai vedea clar pe ecran). La service mi s-a spus ca trebuie schimbata placa de baza care costa 500 EURO +TVA. Pana la urma am gasit un service care mi-au recomandat sa relipesc placa video care este un cip si trebuia relipite acele ”picioruse”in placa de baza. La Bucuresti exista un aparat care a lipit cipul iar calculatorul a functionat normal.Pretul a fost de 450 lei iar garantia de 3 luni. Dupa 3 luni si 27 de zile s-a dezlipit cipul din nou. L-am retrimis la Bucuresti pentru a relipi cipul si functioneaza din nou. M-a costat 250 lei(au facut o reducere!). Cei de la service mi-au recomand SA VAND laptopul si sa cumpar unul nou de la alta firma: DELL. Ce este rau la SONY e ca nu exista in Romania un service SONY!!!!! Am inteles ca exista numai in GERMANIA!

  Reply
  • Jay pe 17 Nov 2011

   Aceeasi problema am avut-o si eu. Diferenta, in cazul meu, este ca am luat un laptop VGN-FZ21M din reprezentanta Sony din Romania cu toate actele in regula, imediat dupa lansare (deci nu de pe piata gri) iar acum, cand am ajuns cu el in service pentru clasica problema a placii video, am vazut in interior semne clare de intrare in service (coduri si date de intrare in service), desi aparatul cumparat de mine nu fusese niciodata pe mana unui mester reparator. Raspunsul a fost clar: aparatul fusese reconditionat inainte sa imi fie vandut mie. Halal marca – pentru asta am platit atatia bani, pentru un aparat refurbished.

   Reply
   • popas pe 17 Nov 2011

    Ar fi trebuit sa ceri justificare reprezentantei care ti-a vandut aparatul.
    Si eu am un Sony Vaio VGN-[nu-mai-stiu-cum]; dupa 4 ani de exploatare intensa, mi s-a stricat placa video, in sensul ca in Normal mode mi se inchide ecranul, si nu mai pot face nimic; merge doar in Safe mode.
    Am fost si eu dezmagit de chestia asta, dar m-am consolat cu faptul ca l-am utilizat cativa ani, si ca si-a facut datoria. Acum se odhihneste pe un raft in mansarda.
    Acum cand citesc de aceeasi problema la mai multi clienti, parca mi-am schimbat parerea despre Vaio.
    Al meu mai scotea niste tziuituri la anumite sarcini facute de placa video: daca plimbam o imagine pe ecran, un obiect (fereastra, icon, etc).
    Pacat… Sony Vaio este un brand premium, insa din pacate, aceasta eticheta nu se justifica atunci cand vorbim de fiabilitate.

    Reply
    • Jay pe 17 Nov 2011

     @Popas, nu pun la indoiala fiabilitatea produsului in sine pentru ca si al meu a fost utilizat destul de mult, deci pot spune ca, intr-o oarecare masura, si-a facut treaba. Problema care se pune este legata de faptul ca s-a vandut un aparat drept nou care, insa, avea urme clare de reparare – data intrarii si a iesirii din service notata pe carcasa, suruburile erau stranse manual (unul mai bine, altul slab, altul abia era montat). Nu am pretentii absurde de la un laptop, insa de la marca Sony am pretentii legate de calitate si responsabilitate. Intrebarea este urmatoarea: ce ma determina sa cumpar un nou produs Vaio daca la primul am trait o asemenea experienta? Iar Sony, prin definitie, se bazeaza pe fidelizarea clientilor intomai prin aceasta incredere pe care o emana. Probabil ca in Romania nu se aplica aceasta regula. Repet: nu am fost neaparat dezamagit de faptul ca produsul a cedat la un moment dat (era de asteptat), ci de faptul a produsul cumparat din reprezentanta nu era conform cu ceea ce mi s-a vandut.

     Reply
 • Claudiu pe 17 Nov 2011

  Am fost un admirator sustinut al prduselor de top de la SONY. Sunt cu multi pasi inaintea concurentei, au grija la detalii si performante.
  Am detinut anteriorul varf de gama, TZ, care in conditii de utilizare relativ normala, este la al treilea display.
  Pretul unui display de TZ ca piesa de schimb era enorm (450 USD in Singapore, 700 EURO in Romania, cu comanda), iar pretul displayului de la seria Z actuala, ca piesa de schimb, cred ca este mult mai mare.
  Asta nu ar trebui sa fie o problema, daca ar rezista.
  Un search pe net va lamuri curiosii.
  La seria TZ se raportau sporadic, dar destul de des, cazuri in care relativ usor displayul facea crack. La seria Z, spargerea displayului este o problema foarte mare. Ce pot sa va spun este ca o presiune ceva mai mare exercitata asupra laptopului, chiar inchis, determina spargerea displayului.
  Concluzia: mult prea sensibil in utilizare, pret mult prea mare pentru reparare.

  Reply
 • ssd pe 17 Nov 2011

  Am de cateva luni un model similar (core i5) varianta US. Autonomia e apropiata de cea specificata doar daca folosesti toate optiunile de power save. Software-ul preinstalat e inutil si mananca multe resurse. Probleme hardware apar la docking – unitatea de disc nu e recunoscuta – trebuie trecut pe profil de maximum performance sau reboot. Modulul Wifi folosit e mediu nu
  o varianta de top si am avut ceva probleme cu BT.
  Puncte slabe: trackpad, difuzoare, software, lipseste 3G inclus, pret ridicat
  Puncte forte: viteza

  Reply
 • opticul pe 17 Nov 2011

  De ce sa dai atatia bani pe un pc la care o sa pice oricum, ba monitorul, ba placa video, ba motherboard-ul, etc, o sa te zgandare la cap cooler-ul, o sa trebuiasca sa faci update-uri la antivirus, sa umbli cu cleanere si doctori de disc?
  Macbook-ul Pro 2012 o sa rupa gura targului, de fapt o sa fie un giant Mcbook Air.

  Reply
  • Torax pe 18 Nov 2011

   Adica mbp-ul 2012 o sa fie exact ca Z. Z-ul are chipset de laptop normal si nu ultrabook ca air-ul.

   Reply
 • Mircea Stoicescu pe 17 Nov 2011

  @all In primul rând vreau sa va mulțumesc pentru alegerea produselor VAIO.
  Referitor la service: Service-ul in garanție se face afară, se preia produsul de la domiciliul clientului de un curier si se livrează tot acolo. Tot procesul este gratuit si dureaza aproximativ 1 saptamana in perioada de garantie.
  Pentru cei care au/au avut probleme de service după expirarea garanției sau care au probleme care nu fac obiectul garanţei (gen scăpat pe scări şi spart ecranul) există în Bucureşti două centre service autorizate: Just IT http://www.justit.ro şi MB Distribution http://www.mbd.ro .
  @Agi: recomand să încerci http://www.sony.ro/support/ro/hub/NOTEBOOK . E posibil să găseşti acolo un update de firmware care să rezolve problema zgomotului
  @Claudiu: când spui presiune asupra laptopului închis, e cu sau fără pix uitat între ecran şi tastatură ;-)
  @ssd: Varianta vândută în Romania are docking station furnizat şi modul 3G inclus.
  Toate bune,
  Mircea

  Reply
 • Inci-tat pe 17 Nov 2011

  Un inc doi inci nu exista in limba romana. Nici macar in romgleza :-)
  Exista insa un tol, doi toli sau ma rog, un inch doi inch.

  Reply
 • bipbip pe 17 Nov 2011

  @Inci-tat
  http://dexonline.ro/definitie/inci

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului