Hi-Tech

Noul iPad – o revoluție de catifea

scris pe 25 Mar 2012 de Constantin Barbu 45655 vizualizări
feat ipad 3

Cu un design identic și multe specificații comune cu iPad 2, cea de-a treia generație a tabletei Apple a fost considerată de mulți drept un simplu pas evoluționar. Fals. Noul iPad, cu al său Retina Display, aduce un nou standard de calitate în lumea unor gadgeturi pentru care display-ul este cel mai important element.

Display

Să începem cu cel mai important nou punct al noii tablete: display-ul. Înainte de orice altceva, pentru a avea o scară a rezoluției pe care poate să o afișeze noul iPad, puteți descărca acest screenshot făcut pe tabletă în timpul testării. Vizualizat la 100%, în cele mai multe cazuri va depăși cu mult rezoluția monitorului pe care citiți acest text.

Noul display, cu o rezoluție de 2048 x 1536 de pixeli, folosește aceeași tehnologie IPS ca variantele precedente, ceea ce garantează o reproducere excelentă a culorilor și o afișare corectă indiferent de unghiul din care este privită tableta. Diferența stă în densitatea extremă a pixelilor: 268 de puncte per inch, aproape la fel de mult ca o tipăritură color de bună calitate. De la o distanță normală de utilizare de 40 cm, pixelii individuali sunt invizibili, iar imaginile și textul sunt semnificativ mai clare decât pe orice altă tabletă (sau monitor PC, de altfel) existentă pe piață. Diferența de la noul display la orice alt ecran de dimensiune medie sau mare pe care l-am văzut până în prezent este atât de mare încât nu putem vorbi de o competiție.

Culorile sunt reproduse corect, cu o saturație realistă, luminozitatea este excelentă, iar tableta poate fi folosită cu succes în aproape orice condiții de iluminare. Trebuie totuși menționat că display-ul ultra-lucios nu este chiar o alegere perfectă pentru utilizarea în bătaia soarelui, din cauza reflexiilor extrem de puternice, dar, pentru moment, aceasta este o problemă pentru aproape toate tabletele de pe piață.

În aplicațiile optimizate pentru noua rezoluție, iPad 3 strălucește: textul este extrem de clar, iar fotografiile arată mai bine ca niciodată, dacă sunt la rezoluție mare. În aplicațiile care nu sunt optimizate încă, situația nu este atât de roz: rezoluția scăzută a elementelor de intefață este vizibilă clar, iar fotografiile nu arată impecabil dacă sunt în mod nativ de dimensiuni mici. La fel ca și în cazul trecerii la Retina Display pe iPhone, va dura o perioadă până când toți dezvoltatorii își vor updata programele pentru noul ecran.

Partea revoluluționară a noii tablete este valabilă mai ales pentru ceilalți producători: din acest moment, toți producătorii de tablete vor fi practic obligați să folosească display-uri comparabile pentru ofertele de vârf, ceea ce va fi un avantaj important pentru utilizatorii tuturor platformelor. Ca o concluzie în ceea ce privește ecranul, pentru un aparat care există practic prin afișajul său, noul Retina Display este un upgrade major.

Specificații, construcție, ergonomie

Dincolo de ecran, iPad 3 aduce o serie de îmbunătățiri comparativ cu generația precedentă: memoria RAM este de 1GB (512MB pe iPad 2), procesorul include un cip grafic quad-core, esențial pentru a face față noului ecran, iar camera de pe spatele aparatului are acum o rezoluție de 5MP pentru imagini și poate capta clipuri video FullHD. Camera frontală, mult mai utilă, își păstrează din păcate rezoluția VGA, de zece ori mai slabă decât cea a ecranului.

Ca design, noul iPad este aproape identic cu varianta precedentă: fața aparatului este acoperită de un panou de sticlă ultra-rezistentă, iar spatele este confecționat din aluminiu, cu margini rotunjite. Dimensiunile sunt, din nou, aproape aceleași: diagonala de 9,7 inci a fost păstrată, iar grosimea este cu o fracțiune de milimetru mai mare decât pe iPad 2 (9,3mm vs. 8,6mm). În utilizare, diferența de grosime s-a dovedit a fi imperceptibilă. Din păcate, noul iPad are o greutate ceva mai mare decât iPad 2: 648 grame vs. 598 grame, cel mai probabil cauzată de necesitatea integrării unei baterii mult mai mari, care să poată alimenta corespunzător noul display.

Portul de date și difuzorul integrat

Noua cameră de 5MP, butonul de pornire și controlul de volum

iPad 2 vs. iPad 3

Construcția este, în mod previzibil pentru Apple, excelentă: tableta este un obiect extrem de solid, confecționat din materiale de foarte bună calitate, cu finisaje impecabile. Ergonomia este foarte bună, noul iPad având un număr extrem de mic de butoane. Am apreciat, din nou, utilizarea unui display în format 4:3, foarte potrivit pentru citirea de cărți și reviste, dar și pentru aproape orice altă activitate. Singurul minus pe care îl putem bifa la capitolul ergonomie este poziționarea mufei pentru căști în partea superioară a tabletei: o mufă situată în baza aparatului ar fi fost mult mai logică, iar cablurile căștilor nu ar mai fi incomodat în nici un fel operarea.

Software

Noul iPad este bazat pe iOS 5.1, aceeași variantă de iOS ca și iPad 2, și va fi actualizat la versiunea a șasea a OS-ului mobil Apple în partea a doua a acestui an. După cinci iterații ale sistemului, dintre care trei au inclus și suport pentru tablete, iOS a ajuns la maturitate din aproape toate punctele de vedere. Utilizarea este extrem de simplă, cu opțiuni de configurare clare și accesibile, iar aplicațiile integrate acoperă multe dintre nevoile zilnice. În plus, numărul enorm de aplicații optimizate pentru iPad disponibile în App Store (200.000 la ultima numărătoare) fac din tabletă un aparat extrem de flexibil. De la suite Office la programe avansate de business și zeci de mii de jocuri, magazinul de aplicații Apple oferă soluții pentru aproape orice problemă.

Apple a optat în continuare să mențină interfața fals-realistă pentru o parte din aplicațiile implicite ale tabletei, în contradicție clară cu designul altfel modern și minimalist al aparatului și al sistemului de operare: calendarul este în continuare o agendă din piele digitală, iar aplicația pentru notițe este un carnet de buzunar cu pagini galbene.

Browserul Safari rămâne în continuare unul dintre cele mai bune de pe piață, dacă nu chair cel mai bun. Randarea paginilor se face foarte rapid, iar memoria mult mai mare a tabletei permite afișarea fluidă a tuturor site-urilor, indiferent de dimensiune. Standardul HTML 5 este implementat excelent, atât pentru conținut video, cât și pentru elemente interactive. Adobe Flash este în continuare absent, dar acest lucru a devenit neglijabil. Chiar Adobe a anunțat anul trecut că va renunța cu totul la varianta mobilă a plug-in-ului, iar majoritatea site-urilor au făcut deja dispnonibile versiuni HTML ale conținutului flash pe care îl găzduiau. Odată cu iOS 5, browserul a primit și suport pentru taburi sub bara de adrese, iar acest lucru duce la o ergonomie mult mai bună a navigării.

Totuși, din păcate, nici această generație de iPad nu poate fi considerată un instrument de creație perfect, ci mai degrabă un aparat excelent pentru consum de media. Exemplul perfect este nou-lansatul iPhoto. Deși nu are pretenții de aplicație pentru profesioniști, varianta mobilă a popularului program de editare și management al imaginilor are dificultăți destul de serioase atunci când vine vorba de editarea de imagini la rezoluție medie și mare. Am testat noul program atât cu imagini de 5 megapixeli, provenite de la camera internă a tabletei, cât și cu imagini foarte mari, de 15 megapixeli. Pentru editări minore nu putem spune că am avut probleme, dar în lucrul cu pensule și editări complexe, tableta și-a arătat limitele. Pentru un program prezentat în timpul conferinței de lansare a noii tablete, performanțele sunt dezamăgitoare.

Performanțe, autonomie

Noul iPad, la fel ca versiunile precedente, oferă performanțe excelente. Răspunsul ecranului tactil este instantaneu, iar aplicațiile se încarcă și rulează rapid. De la jocuri la programe de birou, tableta s-a comportat excelent, cu excepția de mai sus. Totuși, comparativ cu iPad 2, diferențele sunt minime. Cele două tablete au aproape aceeași viteză, cu un avantaj minor pentru iPad 3. Diferența ține, în mod evident, în numărul de pixeli ce trebuie afișat în orice moment pe ecran: ~800.000 pentru iPad 2, ~3 milioane pentru iPad 3.

În ciuda display-ului de rezoluție mult mai mare, Apple a reușit să păstreze autonomia tabletei intactă: la fel ca generația precedentă, tableta este cotată la 10 ore de utilizare în condiții normale. Testele noastre au confirmat această cifră, cu un total de 9:48 de minute de utilizare înainte de consumarea completă a acumulatorului. Trebuie menționat că iPad 3 este semnificativ mai cald în utilizare decât generația a doua, dar nu într-un mod deranjant sau periculos. Spatele metalic al aparatului s-a încălzit în timpul rulării de aplicații cu un consum mare de resurse, cum ar fi jocurile, dar temperatura nu a fost o problemă. Timpul de încărcare a fost de două ore și jumătate în cazul utilizării încărcătorului de priză și ceva mai mult la încărcarea prin USB de la un computer.

UPDATE: se pare ca exista o eroare de afisare a incarcarii complete a tabletei. Astfel, tableta raporteaza incarcare 100%, dar acumulatorul nu este integral reincarcat. Drept urmare, este posibil ca durata precizata de noi sa nu reflecte realitatea fizica, ci doar indicatorul de pe ecran. In lipsa unor echipamente de masurare, nu putem confirma sau infirma acest aspect. Mai multe detalii aici.

Camerele foto

După cum spuneam mai sus, iPad 3 folosește o nouă cameră principală, cu o rezoluție de 5 megapixeli și filmare FullHD. În principiu, noua cameră oferă o calitate foarte bună a imaginii, dar, în continuare, experineța fotografierii cu un aparat de 10 inci este foarte neplăcută. Indiferent de calitate și rezoluție, continuăm să credem că tabletele nu sunt instrumente fotografice cu adevărat utilizabile.

Camera frontală, folosită pentru videoconferințe, oferă aceeași calitate cu generația precedentă: rezoluție VGA (640 x 480 pixeli) și calitate mediocră a imaginii. Dat fiind accentul pus de Apple pe serviciul de video-conferință FaceTime, ne-am fi așteptat la o cameră HD, care să fie pe măsura display-ului.

Concluzie

iPad 3, sau noul iPad, cum va mai fi numit o perioadă, este cea mai bună tabletă de pe piață, la fel cum iPad 2 a fost în ultimul an cea mai bună tabletă de pe piață. Noul display este o realizare tehnică impresionantă, iar modul în care vom privi tabletele, la propriu, se va schimba odată cu această generație. Performanțele, autonomia foarte bună și construcția excelentă recomandă iPad 3 drept cea mai bună alegere în acest moment.

Pentru utilizatorii de iPad 2, concluzia este ceva mai ambiguă: dincolo de noul display, tableta oferă în mare aceeași funcționalitate și aceeași viteză, cu un avantaj neglijabil pentru noua generație. Dat fiind că următoarea generație va beneficia în mod sigur de același tip de display, o decizie înțeleaptă ar putea fi amânarea unui upgrade pentru generația a patra de tablete Apple.

NOTA: Nu am putut evalua funcțiile 3G/4G pe modelul testat (Apple iPad 32GB WiFi).

Aparatul testat a fost furnizat de EvoMag.ro.45 comentarii

 • nofanboy pe 25 Mar 2012

  double battery = double charging times. cult people :)

  Reply
 • mihai pe 25 Mar 2012

  problema de logica? “cea de-a treia generație a tabletei Apple a fost considerată de mulți drept un simplu pas evoluționar. Fals. Noul iPad, cu al său Retina Display, aduce un nou standard în lumea unor gadgeturi pentru care display-ul este cel mai important elemen”
  si
  “dincolo de noul display, tableta oferă în mare aceeași funcționalitate și aceeași viteză, cu un avantaj neglijabil pentru noua generație. Dat fiind că următoarea generație va beneficia în mod sigur de același tip de display, o decizie înțeleaptă ar putea fi amânarea unui upgrade pentru generația a patra de tablete Apple”
  concluzia pentru ne-utilizatorii de iPad, daca vreti sa cumparati unul acum, luati-l pe iPad 2. Pret mai mic, performante asemanatoare…
  in definitiv din tot articolul reiese ca iPad3 e doar o inbunatarire minora a iPad2 – “un simplu pas evolutionar” … sau daca vreti asteptati generatia a IV-a … poate, poate :)

  Reply
  • Constantin Barbu pe 26 Mar 2012

   Da, ca performante este o imbunatatire minora. Ca experienta, diferenta este foarte mare. Pentru utilizatorii de iPad 2, da, este un pas pe care nu e obligatoriu sa il faca in acest moment, data fiind investitia necesara. Sunt doua concluzii diferite, pentru doua grupuri diferite de consumatori (cei in cautarea unei tablete vs. utilizatorii de iPad 2).

   Reply
   • Marius pe 26 Mar 2012

    Buna ziua,

    Poate adaugati inca un grup, zic eu majoritatea care cauta ceva portabil, si nu stiu daca sa ia o tableta sau un ultraportabil. Eu categoric recomand a doua varianta, si le am pe amandoua. Un ultra portable care face resume aproape imediat si cu full OS pe el e infinit mai util decat orice tableta. Are full multitasking, nu porcaria aia de iOS, lansezi applicatia, home buton, deschide alta, home button, cauta inapoi cealalta etc. Plus tastatura cu shortcut-uri!!! plus pozitie confortabile pe picioare si nu tinut in mana (mai ales cand are juma de kg).

    Parerea mea si confirmata de cativa prieteni care au tableta, este ca tableta e un reading device. Cand ai de facut chestii mai serioase treci la un pc cu tastatura si mouse. Iar partea cu flash nu e importanta, cred ca glumesti, is inca multe site pe flash.

    Am un prieten avea iPad2 si a luat iPad3 si a spus ca nu e mare diferenta, ecranul da e mai bun dar in rest, nu simti diferenta, de fapt toate imbunatatirile au fost aduse doar cat sa suporte noul display si atat.

    Deci concluzie, dupa parerea mea, daca ai Ipad2 nu prea se merita sa trec la 3, daca nu ai deloc eu zic sa te mai gandesti, si poate iti e mai util un ultraportabil, daca ai iPad1 si vrei neaparat tableta, treci la 3.

    Reply
 • fanel pe 26 Mar 2012

  ipad-ul nu se incarca de la portul usb care ofera maxim 500mA fata de 2A cit ofera incarcatorul de priza.

  Reply
  • imparaturosu pe 26 Mar 2012

   depinde de ce calculator ai. daca ai PC nu poti incarca insa daca ai mac atunci se incarca (eu am mac book pro si ipad2 si se incarca).

   Reply
 • Adrian pe 26 Mar 2012

  “Chiar Adobe a anunțat anul trecut că va renunța cu totul la varianta mobilă a plug-in-ului, iar majoritatea site-urilor au făcut deja dispnonibile versiuni HTML ale conținutului flash pe care îl găzduiau.”

  De curiozitate, care e adresa versiunii HTML a YouTube?

  Ma gandesc ca ti se scrie ce se intampla in filmuletul pe care incesrci sa il vezi.

  Reply
 • ionut pe 26 Mar 2012

  Pretul mi se pare destul de mare pentru o jucarie :)

  Reply
 • Alex pe 26 Mar 2012

  Sunt curios cum ati incarcat iPad in 2.5 ore deoarece incarcatorul lui asigura 10W iar acumulatorul are 43Wh. In cel mai fericit caz vorbim de 4 ore (in realitate ar fi vorba de vreo 8, dupa cum zic unele site-uri mai avizate).

  Reply
  • Costica pe 26 Mar 2012

   Eu l-am incarcat in 2 ore , nu uitati ca bateria e optimizata si ca intr-o ora se incarca 80%.

   Reply
   • io pe 26 Mar 2012

    Gizmodo raporta o durata de incarcare pana la 100% dubla fata de iPad2, deci mi-e greu sa cred ca l-ai incarcat de la 0 la 100 in doar 2 ore.

    Uite aici si o discutie de pe forumul Apple:

    https://discussions.apple.com/thread/3813474?start=0&tstart=0

    5-6 ore pare mai aproape de realitate

    Sunt curios daca accepta incarcatoare de 20w care ar trebui sa scurteze semnificativ timpul de incarcare.

    Reply
   • moucha pe 26 Mar 2012

    Daca tu poti manca 4 placinte, iar mama poate face doar una pe ora, oricat de “optimizat” ar fi stomacul tau ca in prima ora sa consume 3 placinte, toti nu poti pleca satul. Si asta pentru ca mamei tale ii trebuie 3 ore ca sa pregateasca acele placinte.

    Deci “optimizarea bateriei” e un avantaj al consumatorului de energie, in timp ce tu ai o problema la generator, care poate da maxim 10 W. Deci ca sa incarci o baterie de 40 Wh la o putere de 10 W, fara ca sa ai pierderi (deci in mod ideal), ai nevoie de 4 h. Indiferent de ce procesor sau de cat de optimizata e bateria. Se numeste fizica iar cine se ia cu ea de coarne pierde.

    Reply
   • Costica pe 26 Mar 2012

    Imi cer scuze , eu am ipad 2, la el am aceste prformante ale bateriei.

    Reply
   • Ionel pe 01 Sep 2012

    Costica nu mai minti lumea,niciun Ipad 3 nu se incarca de la 0-5% pana la 100% in mai putin de 7 ore la priza. Poate tu ai incarcat cu totul altceva in 2,5 ore.

    Reply
 • aka pe 26 Mar 2012

  Acum, conform celo de la The Korea Times, cei de la Samsung au pus punct speculatiilor confirmand faptul ca nu sunt singurii furnizori de display-uri Retina.

  Mai mult ca sigur firma coreeana LG este cealalalt furnizor de display-uri Retina pentru noul iPad. Oricum , pentru consumatorifinali, furnizorul conteaza mai putin atata timp cat calitatea este aceeasi.

  Asa cum se stie, cei de la Apple pune accent foarte mult pe componentele Samsung in ciuda ”razboiului” dintre cele doua companii. Multe componente din interiorul iPad-ului sunt fabricate de Samsung, inclusiv noul procesor A5X.

  Reply
 • aka pe 26 Mar 2012

  Suna cam ciudat sa spui “Noul display este o realizare tehnică impresionantă” – a cui?

  Reply
  • Costica pe 26 Mar 2012

   A tuturor. Caci razboiul lor este in favaorea noastra! Saturarea cu produse a pietei a dus la un avant tehnologic nemaintalnit in istorie, uitati-va cat de rapid sunt depasite dispozitivele ce includ inalta tehnologie…Cu ce viteza apar noi procesoare si se maresc capacitatile memoriilor…Si suntem departe de vreun final.

   Reply
  • Ovidiu pe 26 Mar 2012

   nici nu e :) )

   “densitatea extremă a pixelilor: 268 de puncte per inch” – desitate asta de 268ppi nu e pe nici departe “extrema”, avand in vedere ca inca iPhone 4 si 4s au 330ppi, inca din 2010.

   Sincer, asteptam ceva mai bun, nu un regres. Apple produce in continuare produse overrated pe care doar fun-cluburile si marketingul excesiv le mai tin in picioare.

   Reply
   • Stefan pe 26 Mar 2012

    @Ovidiu: Personal nu sunt fan apple, din simplul motiv ca sunt foarte scumpe produsele lor. Am laptop Asus (windows), telefon HTC (android), am avut tableta Asus transformer (fan asus), dar am scapat repede de ea si mi-am cumparat ipad 2. Motivul este simplu: cel putin pe piata de tablete nu exista un concurent adevarat pentru Apple, si asta nu pentru hardware ci pentru sistemul de operare; teoretic multe tablete android ar trebui sa fie net superioare ca performanta, avand in vedere memoria si procesoarele pe care le au, dar nu e asa.

    Multi oameni nu inteleg ca nu ai nevoie de cel mai puternic procesor, de o cantitate exagerata de memorie sau unitati de stocare, ai nevoie doar de ce folosesti TU si sa mearga bine. Nu toti clientii achizitioneaza tablete pentru messenger si joculete, unii le pun la treaba si e realmente penibil sa prezinti unor clienti un produs si sa ti se blocheze tableta.

    Reply
    • Ovidiu pe 26 Mar 2012

     Felicitari sincere, esti primul pe care’l aud ca foloseste chestia asta la ceva lucrativ.

     Personal, nu am apucat pana acuma sa vad un rost tabletelor, altul decat cel de pur gadget (de pus filme la copii, etc). Si crede-ma ca lucrez in domeniu.

     Reply
   • titirez pe 26 Mar 2012

    Te-ai gandit ca unii fac banii de un iPad in 2-3 zile si ma refer aici la muncitori normali, ca sunt destui care fac banii in cateva ore….dar nu la noi?

    Reply
    • Ovidiu pe 26 Mar 2012

     ei hai sa nu exageram totusi ;) 530$ x 22zile lucratoare/2-3zile per iPad = ~3800$-5800$ net… sunt ceva bani, nu cred ca un “muncitor normal” face atatia nicaieri… da’ ne departam de subiect ;)

     Reply
   • popas pe 27 Mar 2012

    Desi nu sunt un fan Apple, trebuie sa fiu obiectiv, si sa spun faptul ca densitatea de 268 ppi pe o tableta de 10″ este suficienta pentru a-ti oferi experienta de Retina Display, deoarece tableta este tinuta mai departe de ochi, fata de cum este tinut ecranul de 3.5″. In continuare, ppi de 268 este considerat extrem, si mai ales la ecrane de asemenea dimensiuni.

    Reply
 • Ionel condor pe 26 Mar 2012

  Nu mi se pare deloc senzational. Am modelul wifi only. Avand in vedere ca este la acelasi pret ca si vechiul ipad2 se justifica, dar daca ar fi fost muuult mai scump nu se justifca, cel putin in cazul meu.

  Reply
 • Costica pe 26 Mar 2012

  Eu am ipad 2 , nu sunt neaparat fan apple dar sistemul inchis al lor ma asigura ca aplicatiile sunt optimizate pentru aceste tablete si inca nu mi s-a blocat desi am avut si 20 de aplicatii deschise. Sunt cateva lucruri ce nu-mi convin dar per total se misca mai bine ca androidul, pe care il am pe telefon. Feeling-ul e mai bun pe apple , desi aplicatiile tv de pe android au mai multe posturi -am discovery, eurosport etc pe telefon dar n-am gasit nimic pentru ipad…doar posturi neinteresante. Pentru filme bine inregistrate, noul display este extraordinar!

  Reply
  • popas pe 27 Mar 2012

   Sunt convins ca si aplicatia “I am rich” a fost verificata de catre Apple… Pentru necunoscatori, pot aminti faptul ca aplicatia “I am rich” era defapt o iconita rosie pe ecranul iPhonului, pe care cumparatorul platea 1000 USD (parca), si care practic spunea (celor care vedeau ecranul) cat de bogat mai este cel care a cumparat respectiva iconita rosie.
   Cred si eu ca nu ti s-a blocat ipadul 2… poti deschide 1001 aplicatii, pentru ca imediat cum deschizi o noua aplicatie, celelalte care se presupune ca ruleaza in background, sunt puse in stand-by. Adica daca iPadul tau este ca o bucatarie, iar aplicatiie sunt precum electrocasnicele din bucatarie, tu crezi ca poti coace ceva in cuptor, si in acelasi timp sa faci un suc natural la storcator, sa mai incalzesti ceva in cuptorul cu microunde, dar nu este asa… Cul ai deschis cuptorul cu microunde, s-a oprit cuptorul cu placinte; daca ai deschis storcatorul de fructe, s-a oprit cuptorul cu microunde, samd.
   Este lesne de inteles de ce nu ti s-a blocat ipadul. Practic ai avut intotdeauna 1 singura aplicatie deschisa.
   Iar pentru filme, nu vad de ce este asa de extraordinar noul display, atata timp cat filmele, oricat de “bine trase ar fi”, le vei vedea la rezolutia cea mai slava intre sursa si receptor. Care va sa zica, poti avea o rezolutie de 40.000 x 30.000, dar orice film inregistrat la 1920 x 1080 va fi vazut la aceasta ultima rezolutie.
   Si pacat ca poate peste 90% din filme sunt “trase” in format wide, adica 16:9 sau 16:10… Vizionare placuta pe ipad cu ecran de 4:3

   Reply
 • baubau pe 27 Mar 2012

  Bun, un review destul de complet, dar oarecum partinitor pentru maretul iPad.
  1. In primul rand, primele imagini in care sunt comparate cele doua tablete cu decupaje de ecran sub lupa ne arata cat de prost era (si inca mai este) ecranul lui iPad 2. Scuzati0na dle Barbu, dar o densitate de pixeli de 132 dpi pentru un iDevice, este execrabil… In acelasi timp cu existenta iPad 2 au existat si inca mai exista tablete cu ecrane care poarta un dpi de cel putin 200 dpi, dar nimeni nu a cutezat sa spuna ca “Noul display al tabletei X, Y, Z este o realizare tehnică impresionantă, iar modul în care vom privi tabletele, la propriu, se va schimba odată cu această generație”
  NIMENI…
  In epoca ante- Noul iPad, absolut toata lumea a descris iPad 2 a fi tableta suprema pentru ca… aveau un scroll impecabil… Nimeni nu a atins subiectul densitatii de pixeli per inch la tablete precum Asus Eee Pad Transformer…
  Daca ai fi intrebat un iFan, de ce iPad 2 are doar 132 dpi, cu siguranta ti-ar fi taiat-o cu: “Nu e nevoie de mai mult!”
  In concluzie: iPad 2 are un ecran jenant sub aspectul densitatii de pixeli per inch, problema ce a fost corectata prin rezolutia ne-necesara de 2048 x 1536 de pixeli… Tot iFanul se lauda cu faptul ca “nici macar TVul din sufragerie nu are aceeasi rezolutie ca cea a Nouliu iPad” – pacat ca ii lipsesc vreo 20 inches, ca sa te bucuri cu adevarat de aceasta rezolutie.
  2. Cum se face ca “iOS a ajuns la maturitate din aproape toate punctele de vedere”, in continuare acesta fiind dezastruos la capitolul multitasking, personalizare a ecranului, aranjare iconite, etc.? Stim ca orice iFan va spune ca “nu este nevoie” sa iti personalizezi ecranul, probabil ca asa a decis Apple, si asa e bine… dar este aiurea sa ai acelasi ecran asa cum au 50 milioane utilizatori… un iFan ar mai spune ca se poate personaliza cu jailbreak… dar cu jailbreak, adios update-uri ulterioare.
  In privinta ergonomiei, cum se face ca toate site-urile de profil lauda noul Android ICS si evidentiaza imaturitatea iOS, prezentandu-l ca pe un OS invechit?
  Daca iOS a ajuns la maturitate, de ce mai scoate Apple inca o versiune 6?
  Daca este un sistem matur, de ce rata de crash este in continuare mai ridicata decat in cazul Android? (un search pe Google va poate elucida, in caz de curiozitate)
  3. “Browserul Safari rămâne în continuare unul dintre cele mai bune de pe piață, dacă nu chair cel mai bun” – De ce?
  Ce poti face cu Safari, si nu poti face cu Opera mobile? sunt curios… un search pe Google dupa “Safari vs. Opera mobile” poate elucida pe oricine care browser este considerat a fi mai bun. Din nou: de ce Safari este poate cel mai bun?? Doar ca vine de la Apple? Daca este asa de bun, de ce nu conduce in topul browserelor pe computere desktop?
  4. “În ciuda display-ului de rezoluție mult mai mare, Apple a reușit să păstreze autonomia tabletei intactă” – este si normal… de ce? noul iPad are de 4 ori mai multi pixeli pe aceeasi suprafata… pentru a pastra aceeasi luminozitate, este suficient sa ai 25% luminozitate? Daca ai 10 becuri de 6 watts in pomul de Craciun, vei avea aceeasi luminozitate pe care ai obtine-o cu 40 becuri de 1.5 watts, si culmea: aceeasi luminozitate!!!
  5. Ca vorbim de rezolutia extrema… oameni buni, la ce este necesara o asemenea rezolutie?? Apple a fost nevoita sa puna o asemenea rezolutie, multiplu de 1024×768, pentru ca altfel nu ar mai fi mers aplicatiile existente.
  Ma astept ca Noul Noul iPad (aka iPad 4) sa aiba o rezolutie de 4096×3072 pixeli… Va fi mai deosebit acel Nou Nou iPad?? Va mai stabili inca un punct de referinta? Pana cand? Pana cand va aparea Noul Noul Noul iPad (aka iPad 5) cu rezolutie de 9192×6144 pixeli? Si atunci iarasi va fi noul punct de referinta in domeniu?
  Oare o tableta exista doar prin ecran? Asta este acum noul imn in industria tabletelor pentru ca Noul iPad are ecranul cel mai bun??
  Se pare ca Samsung va scoate in curand o tableta 11.6 inch cu rezolutie 2560×1600 pixeli. Daca Apple va scoate imediat un iPad cu ecran cu haptic feedback, atunci se va schimba sloganul in “o tableta exista prin ceea ce te face ecranul sa simti”???
  O tableta exista prin multitudinea experientelor pe care ti le ofera, nu printr-un ecran care are o densitate de pixeli peste ceea ce poate ochiul sa citeasca…
  Cum ar fi ca Google Earth sa prezinte imagini ale Terrei la nivel de detaliu cat un bob de orez? Ar fi o aplicatie mai extraordinara? Daca DA, de ce?
  6. Cum poate fi Noul iPad cea mai buna alegere pentru o tableta, in conditiile in care daca mergi in excursie cu o camera foto, nu poti descarca pozele de pe cardul camerei in iPad, acesta neavand nicio legatura cu lumea exterioara, cu exceptia wireless si dintele albastru?? Cum atasati un document la mailul scris pe Noul iPad, fara sa folositi un alt computer?
  7. cum poate fi ideal un iPad in formatul 4:3?? ca se pot citi carti mai bine? iPad este reader?? L-as vedea mai degraba un produs de continut video decat ca pe un reader. De ce este mai bun un 4:3 decat un 16:9? pentru ca asa a spus Steve?
  Cum se vede un film wide pe 4:3??
  8. Ati incercat vreodata sa ascultati un post de radio web si sa faceti si altceva pe iPad??
  9. Credeti ca “The single button” si operarea acestuia sunt demne pentru “cea mai buna tableta a prezentului”??
  10. Credeti ca “cea mai buna tableta a prezentului” este o tableta care are o diagonala de 12 inch (30 cm) si 652 grame? Aceste caracteristici reprezinta o solutie pentru portabilitate si mobilitate? V-ati intrebat ca poate unii doresc o tableta cu adevarat mobila, si ca li se pare mai potrivita o tableta cu ecran de 7 inch? Doar pentru ca aceasta tableta de 7 inch nu are Retina display si iOS “ajuns la maturitate”, nu o mai fac buna?

  Respect parerea celorlalti, dar un review ar trebui sa fie nepartinitor, iar caracterizari de genul “cel mai bun browser”, “incredibil”, “maret”, etc sunt demne de povestea Hainele cele noi ale imparatului…

  Reply
  • Constantin Barbu pe 27 Mar 2012

   In primul rand, multumim pentru comentariu si pentru observatii. Le voi lua pe rand:

   1. E nevoie de mai mult si iPad 2 are, comparativ cu ultima generatie de Transformer, o rezolutie foarte slaba. Total adevarat. Totusi, chiar si comparativ cu un display FullHD, noul iPad este superior. Personal nu am aparat niciodata nici un produs atunci cand nu era cazul, iar iPad 2 este depasit ca display de ceva timp.
   2. E o problema de perspectiva. Fiecare cumparator este liber sa aleaga, iar piata ii ofera foarte multe alternative. Totusi, piata a decis ca iPad este o experienta superioara celorlalte tablete din multe puncte de vedere, iar testele noastre au confirmat asta. Majoritatea utilizatorilor (eu inclus) sunt mai degraba atrasi de o platforma stabila in aproape orice situatie si de simplitate in utilizare.
   Este un sistem robust, care ofera foarte multe, intr-un mod foarte prietenos. Problema multitasking-ului este una falsa pentru marea majoritate a utilizatorilor. Suntem un site de lifestyle si nu are nici un sens sa intram in detalii mai tehnice decat e cazul. Sunt doua tipuri diferite de executare simultana a sarcinilor (servicii vs. aplicatii), iar pentru 90% din utilizatori diferenta nu este relevanta. Plus, review-ul nu a facut nici o comparatie cu alt sistem. Am spus ca iOS este o platforma matura si atat. Android este in exact aceeasi situatie.
   3. Da, testele pe care le-am facut de-a lungul timpului m-au adus la concluzia ca Safari ofera cea mai buna experienta a unui browser mobil. Opera Mobile are o serie de probleme cu interpretarea HTML 5 si de ergonomie, plus sentimentul general al utilizarii produsului.
   4. iPad 3 foloseste o matrice de LED-uri de 2,5 ori mai puternice decat cele de pe iPad 2. E randul meu sa va sugerez o documentare mai atenta :) -> http://www.bgr.com/2012/03/21/ipads-led-backlight-could-be-source-of-excess-heat-expert-claims/
   5. Nu este vorba de necesitate. Tabletele sunt departe de a fi aparate necesare, iar sa vorbim despre lucruri necesare pe un device optional e cam mult. Experienta este mai buna, dar nu este vorba de necesitate. Plus, ierarhiile nu sunt permanente. Stiu zvonul despre urmatorul Tab si nu pot spune decat ca abia astept sa fiu si mai impresionat de display-ul sau.
   6. Apple Camera Connection Kit, lansat in urma cu 3 ani. Samsung ofera ceva similar pentru gama Tab.
   7. Da, statisticile spun ca cititul si browsingul sunt doua dintre cele mai populare activitati pe tablete.
   8. Da, a functionat foarte bine.
   9. Da, pentru ca restul elementelor sunt transferate pe ecran, la fel ca pe Android. Nu exista un set de soft-buttons la nivelul intregului sistem ca la OS-ul Google, dar ergnomia a fost si este in continuare excelenta.
   10. Kindle Fire a dovedit in mod clar ca exista o piata pentru tablete de 7 inci. Am afirmat ca iPad este cea mai buna alegere dintr-o serie mai lunga de factori, care se contrabalanseaza (performanta, autonomie, experienta in utilizare, portabilitate).

   Review-ul este nepartenitor. In acest moment, imi mentin afirmatia ca iPad este cea mai buna tableta de pe piata. Sa dam Cezarului ce e al Cezarului. Personal, va recomand sa cititi recenzia de anul trecut de iPad vs. Galaxy Tab, recenzia modelului Galaxy S II sau a iPhone 4S. Si atunci am dat Cezarului ce a fost al Cezarului. Luam recenziile foarte in serios si ne asumam de fiecare data fiecare cuvant scris.

   Va multumim din nou pentru feedback si apreciem sprijinul pe ni-l oferiti. Va asteptam cu opinii avizate de fiecare data cand credeti ca gresim, pentru ca prin dezbatere vom putea ajunge la adevar.

   Reply
   • baubau pe 27 Mar 2012

    Multumesc pentru raspunsuri! Apreciez foarte mult calitatea articolelor, si va invidiez ca aveti ocazia sa faceti analize in domeniul asta :) Mi-ar placea si mie sa fac asa ceva.
    Nu sunt (intru totul) de acord cu unele raspunsuri, dar nu vreau sa continuam o discutie fara sfarsit… Inca odata, multumesc!

    Reply
 • Alex S pe 27 Mar 2012

  Am avut iPad si stiu ce e, e o jucarie initial impresionanta dar care se dovedeste inutila cu timpul. E prea mare sa o cari dupa tine, o tii acasa unde oricum ai PC, cu care poti face mult mai multe lucruri decat pe o tableta. Astia de la Apple deja o iau pe aratura, ar fi o idee sa scoata si ei ceva nou, nu vrajeli gen ecran si mai bun, procesor si mai rapid. De ce mi-as lua iPad 3 daca as avea iPad 2, sau chiar iPad 1 care merge perfect. Pt jocuri? Niciodata nu o sa te poti juca pe touch decat jocuri banale gen Angry Birds, degeaba au placi grafice puternice pt ca nu vor concura cu PC sau console.

  Reply
 • unu_de_aiurea pe 27 Mar 2012

  Articolul e cam partinitor.
  In special mi se pare dubios ca se compara Noul iPad cu iPad 2 si apoi se decide ca Noul iPad este cea mai buna tableta de pe piata…hmm.
  E amuzant cum la Apple tot ce nu exista inseamna ca nu e nevoie: cum mentiona si baubau, inainte nu era nevoie de rezolutie mai buna, de multitasking, de customizarea ecranului, etc…
  Acum taiem partea cu “nu era nevoie de rezolutie mai buna” si brusc rezolutia devine singura chestie importanta la o tableta.
  La McBookAir cea mai importanta caracteristica a unui laptop era sa fie foarte subtire si usor si sa incapa in ceva plic, dar la ultima tableta greutatea a devenit ceva neimportant.
  Detin ceva produse Apple si imi place stabilitatea lor, dar widgeturile si multitaskingul mi se par mai importante decat Apple zice ca sunt…

  Reply
  • popas pe 27 Mar 2012

   Comparatia cu iPad 2 si concluzia cum ca iPad 3 este cea mai buna de pe piata, s-a construit probabil pe ideea ca iPad 2 era deja cea mai buna tableta de pe piata; astfel, cele mai bune tablete existente in prezent ar trebui sa fie: iPad 3 si iPad 2, urmate de restul tabletelor.
   Cand imi aduc aminte la ce prototip SF se astepta comunitatea… acel clip cu doua tablete bara bezel, care se lipesc prin magnetii incorporati…
   http://www.youtube.com/watch?v=BuedlbUO4vg
   Dar stim… “nu este nevoie” :)

   Reply
 • Costica pe 27 Mar 2012

  Imi pare rau pentru android dar se blocheaza si se impiedica mai mult in comparatie cu IOS -ul, asta am patit-o eu cu telefonul in comparatie cu iPad-ul. Si poti sa-ti pui ce poza vrei pe ecran, eu am o poza din spatiu a pamantului. Ca nu stiti sa o puneti , e altceva. IOS este un sistem inchis , Apple face o afacere cu sistemul si dispozitivele asta sunt, portanrea sistemului. Banii vin mai ales din viitorul legaturii permanente cu cloudul si itunes, la fel cum si Google vrea sa agate cat mai multi cu Google play in Android. Nu va mai radicalizati, parca a inebunit lumea, cum sunt de alta parere sar nu stiu cati sa-mi demostreze ca-s prost si ei destepti…Eu cred ca voi aveti o problema cu banii pe care ii fac aia in comparatie cu saracia noastra. Ca de , dorinta e sa moara ala, nu sa ne ridicam noi… [editat de StyleReport.ro]

  Reply
  • popas pe 27 Mar 2012

   Draga Costica,

   In primul rand: daca esti inca beneficiarul unui telefon cu Android 4 (ICS), te felicit… Deocamdata, singurul telefon cu ICS este Google Nexus Prime, care costa ceva.
   Daca ai facut comparatie intre iPad cu iOS 5 si orice alt telefon cu Android (maxim) 2.3, atunci comparatia ta nu se justifica. De ce? Pana la versiunea 4.0 a Androidului, acest sistem de operare avea intr-adevar anumite dificultati de cursivitate in comparatie cu iOS, din cauza constructiei diferite fata de iOS 5, si poate pentru ca acest OS Android poate fi instalat pe o multitudine de configuratii hardware.
   Mai mult, a face o comparatie intre cea mai recenta versiune de iOS (adica versiunea 5.0) si o versiune veche de Android (adica 2.3) este injust; este ca si cum ai compara un Volkswagen Broscuta cu o Dacia Duster, si ai concluziona ca Dacia Duster este cea mai buna masina.
   Eu am avut un telefon cu Android 2.1 si nu mi s-a blocat niciodata. Nu stiu cum altora li se blocheaza; nu stiu…
   In al doilea rand: eu parca tot aud ca iOS este groaznic de usor, pentru oricine, ca pana si bunica poate sa il utilizeze… Cum se face ca noi – restul – nu reusim sa punem o poza pe ecran, aceasta sarcina revenind doar anumitor oameni? Nu ar trebui ca oricine sa puna o poza pe ecran cu o simplitate infioratoare?
   PS: Recent am descoperit niste carti pe internet, carti care se numesc “iPhone for dummies”, “iPad 2 for dummies”. Le poti gasi pe Google.
   Sincer, se nasc doua intrebari:
   - Cat de dummy trebuie sa fii, pentru a folosi un dispozitiv Apple cu super-facilul iOS, SAU
   - Daca exista carti de acest gen, mai este iOS un SO asa de simplu de utilizat?

   Intr-adevar, radicalizarea nu duce la nimic bun, su cred ca toata patima pro- sau contra- unui produs este ca rezultat al politicii de marketing a Apple. Ei promoveaza ideea ca doar tinerii, frumosii, desteptii, modernii (etc) sunt cei care folosesc produse Apple, iar restul – adica: uratii, grasii, plictisitorii, etc sunt cei care folosesc produse non-Apple. Mass media este suprasaturata de elogii la adresa iPad, iPhone, evolutia bursiera a Apple, ceea ce creaza un sentiment de prea-plin; este ca si cand vecinul tau vine din Spania cu un Audi din ’95, si iti spune in fiecare zi cat de nasol mai este aici la tine in Romania, ce bine o mai duce el, ce standard de viata bun mai are, etc.
   Este aceeasi reacie pe care poate ai avut-o cand ai vazut clipul cu “taranul cu Masserati”…

   Reply
   • Constantin Barbu pe 27 Mar 2012

    Cred ca ar fi bine sa mentinem comentariile la un nivel mai tehnic. Piata ofera foarte multe alternative, e decizia fiecaruia ce foloseste. Patima nu aduce nimic bun in aceasta discutie.

    Reply
 • diana pe 28 Mar 2012

  Sa ma bag si eu in discutia baietilor :)
  Am un ipad2. Am telefon Nokia din ala cu Symbian.
  Nu o sa trec la ipad3. Singurul avantaj major din punctul meu de vedere la ipad 3 e ca ca te dor mai putin ochii cand citesti carti. Nu suficient cat sa scot 700-800$ din buzunar.

  Reply
 • Adi pe 30 Mar 2012

  @diana – faptul ca te dor ochii are legatura cu softul utilizat la citire, dimensiunea fontului, luminozitatea ecranului…
  Am un iPad 2 si pot spune ca pe partea de Educatie (de la gradinita la facultate) ecosistemul Apple este la ani lumina de Android.
  Este de ajuns sa “rasfoiesti” o singura carte iBook Textbook interactiva si te “convertesti”.
  Pana la urma o tableta este doar un instrument pe care fiecare il foloseste cum vrea!

  Reply
 • Madalina pe 31 Jul 2012

  Buna la toti,
  Eu am o tableta Blackberry si vroiam sa va cer parerea in legatura cu Ipad 2 sau 3… care e mai buna? Ma refer inafara de ecranul mai generos si diferenta sistemului de operare… e vreo diferenta? ce sfaturi imi dati? merita sa trec pe Ipad sau sa raman la Blackberry? Multumiri!

  Reply
  • Constantin Barbu pe 31 Jul 2012

   Diferentele ca performanta intre iPad 2 si iPad 3 sunt minime, dar ecranele sunt extrem de diferite. Cel mai bine ar fi sa incercati sa le testati in paralel si apoi sa luati o decizie.

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului