Hi-Tech

Nokia N9 – cântecul de lebădă al vechii Nokia

scris pe 25 Oct 2011 de Constantin Barbu 44561 vizualizări
feat n9

N9 este poate ultimul exemplu a ceea ce vom putea numi în curând ”vechea Nokia”. Construit integral in-house în jurul sistemului de operare MeeGo, noul vârf de gamă al companiei finalndeze este unul dintre cele mai dificil de evaluat produse pe care le-am testat până în prezent.

Construcție, design, dotări și ergonomie

Nou-lansatul Nokia N9, anunțat încă din luna iunie, uimește din primul moment prin calitatea construcției. Carcasa este construită din policarbonat negru și nu are aproape nici o îmbinare. Spre deosebire de carcasele din plastic convenționale, care sunt turnate într-o formă și apoi asamblate, corpul modelului N9 este tăiat dintr-o bucată pre-formată de material, iar apoi componentele electronice sunt introduse în interior și sigilate. Această abordare permite aparatului să fie mai rezistent, dat fiind că nu există practic puncte slabe în structura sa.

Finisajele sunt impecabile, iar suprafața mată a carcasei a reușit să rămână curată pe întreaga durată a testării. Ecranul de 3,9 inci de pe fața aparatului este protejat de un strat curbat de sticlă ultra-rezistentă GorillaGlass, care contrastează prin suprafața sa extrem de lucioasă cu restul telefonului. În colțul dreapta-jos a ecranului, o cameră foto-video de rezoluție VGA este disponibilă pentru video-conferințe.

Marginea inferioară a telefonului găzduiește un difuzor de putere medie, iar partea superioară ascunde în spatele a două ușițe compartimentul pentru cartela microSIM și conectorul de alimentare și transfer de date microUSB. Tot în partea superioară mai este integrată și mufa de căști standard de 3,5 milimetri.

Butonul de pornire și cele două butoane de control al volumului sunt poziționate lateral, în partea dreaptă, o decizie destul de bună din punct de vedere al ergonomiei, iar pe spatele aparatului putem găsi o cameră foto-video de 8MP cu lentile Zeiss și un blitz cu două LED-uri de putere mare.

Per ansamblu, N9 se remarcă prin simplitatea extremă a liniilor sale: totul este axat pe funcționalitate, durabilitate și ergonomie. Designul nu este perfect – notăm poziționarea cel puțin neobișnuită a camerei secundare – dar este unul dintre cele mai elegante și simple pe care le-am întâlnit până în prezent. Producătorul a mers atât de departe în a simplifica modul în care utilizatorii interacționează cu telefonul încât a eliminat orice buton de control al interfeței, optând pentru un mod de comandă bazat exclusiv pe gesturi.

Specificațiile modelului Nokia N9 sunt departe de a fi de vârf, mai ales dacă luăm în considerare cele mai noi lansări ale competiției: un procesor cu un singur nucleu la 1Ghz, un gigabyte de memorie RAM și 16 sau 64GB spațiu de stocare. Chiar și așa, după cum vom vedea în secțiunea software, telefonul reușește să se descurce foarte bine în aproape orice situație. Ecranul este de tip AMOLED și are o rezoluție de 854 x 480, ceea ce ii permite să afișeze nuanțe foarte adânci de negru, comparativ cu ecranele LCD convenționale. Culorile sunt mai saturate decât ne-am fi dorit, dar deja ne-am obișnuit cu această caracteristică a panourilor OLED. Unghiurile de vizualizare a imaginii sunt și ele foarte bune, dar culorile capătă o ușoară tentă verzuie atunci când display-ul este privit din laterale, din nou, o ”caracteristică” a tehnologiei folosite.

Software

Ca să spunem lucrurilor pe nume, nu am fost foarte surprinși de calitatea excelentă a construcției și a finisajelor de pe Nokia N9. În gama superioară, compania finlandeză are o reputație excelentă în ceea ce privește durabilitatea și eleganța telefoanelor sale. Declinul Nokia din ultimii ani nu a fost adus de calitatea scăzută a componentelor din telefoanele sale, ci de software-ul folosit. După ani de zile în care sistemul de operare Symbian a dominat clar lumea telefoanelor inteligente, Nokia a intrat într-un con de umbră odată cu intrarea pe piață a Google și Apple. Salvarea părea să vină tot din interior, prin sistemul de operare Maemo, redenumit între timp MeeGo, care urma să ia rolul de vârf de lance al companiei. Între timp, Nokia a ales Windows Phone de la Microsoft, iar MeeGo, OS-ul pe care este bazat modelul N9, a fost practic abandonat.

Versiunea 1.2 ”Harmattan” a sistemului MeeGo reprezintă un pas foarte mare înainte, comparativ cu versiunile precedente. După cum spuneam mai sus, sistemul elimină necesitatea folosirii oricărui buton de control al interfeței. Telefonul poate fi ”trezit” din stand-by prin două atingeri rapide ale degetului, aplicațiile pot fi minimizate sau închise printr-o simplă mișcare a unui deget, iar singura operațiune care are nevoie de apăsarea butonului de pornire/oprire este stingerea display-ului. Înainte de a intra în amănunte, urmăriți cum funcționează noul sistem de operare în clipul video de mai jos.

Într-un mod care aduce aminte, la prima vedere, de Windows Phone 7, sistemul de operare este proiectat pe orizontală: din meniul central, care conține toate aplicațiile disponibile, utilizatorul poate naviga la stânga, pentru un ecran care afișează toate aplicațiile pornite, sau la dreapta, pentru un meniu dedicat notificărilor și a activității contactelor în cadrul rețelelor sociale Twitter și Facebook. Designul preia elemente de la toate platformele disponibile pe piață, dar reușește totuși să își păstreze o personalitate proprie: amintim aici eleganța cu care se poate seta o alarmă sau simplitatea calendarului și a agendei. Meniurile din MeeGo sunt proiectate pentru a fi cât mai simple și au, în general, o structură nu foarte elaborată. Opțiunile de personalizare disponibile sunt extrem de limitate: utilizatorii pot schimba fundalul ecranului de pornire și tonurile de apel, dar nu mai mult de atât. De exemplu, ca o notă deranjantă, senzorul de lumină nu poate fi oprit, iar telefonul își ajustează în permanență luminozitatea în funcțiile de condițiile de lumină din ambient.

Programele integrate încearcă să acopere într-un fel sau altul selecția extrem de limitată disponibilă în magazinul de aplicații Nokia: MeeGo 1.2 include clienți pentru Facebook și Twitter, o aplicație completă de navigație asistată GPS, un cititor de feed-uri RSS și mai multe jocuri, inclusiv celebrul Angry Birds. Aplicația de email este destul de spartană în ceea ce privește opțiunile, dar sistemul compensează prin aplicația de mesagerie instant integrată. SMS, MMS, Facebook Chat, Skype, Google Talk – toate aceste servicii sunt integrate în programul ”Messages”. Practic, utilizatorul poate să rămână conectat la toate programele sale de instant messaging permanent, fără să aibă nevoie de nici o aplicație suplimentară. Conversațiile sunt separate în funcție de protocolul folosit, iar funcționalitatea este exemplară.

Dacă vorbim de mesagerie, merită menționată tastatura virtuală a modelului Nokia N9, care este de departe cea mai bună soluție de input tactil pe care am tesat-o până în prezent: cu un sistem de corecție a erorilor excelent și o sensibilitate foarte bună, tastatura oferă utilizatorului feedback haptic (prin vibrații) pentru fiecare atingere. Senzația poate fi cu greu descrisă, dar dincolo de o tastatură fizică, nimic din ce am testat până în prezent nu se ridică la nivelul său. Deși am mai întâlnit implementări similare, inclusiv feedback-ul prin vibrații, echilibrul de pe modelul N9 nu a mai fost egalat, din punctul nostru de vedere.

Browser-ul este compatibil HTML5, inclusiv video, și oferă o viteză destul de bună a navigării și o randare corectă a majorității paginilor. Din păcate, interfața este extrem de limitată: nu există un istoric serios al paginilor vizitate, fiecare pagină nouă este deschisă într-o fereastră nouă, iar paginile favorite pot fi salvate doar ca inconuri în interfața principală a sistemului de operare.

Per ansamblu, telefonul a funcționat destul de bine, cu tranziții fluide între aplicații și un sistem multitasking solid. Din păcate, situația nu este atât de bună permanent: am remarcat de mai multe ori încetinirea aparent fără motiv a sistemului de operare, iar de două ori am fost nevoiți să repornim telefonul din cauză că nu mai răspundea la nici o comandă. Sistemul de control tactil este excelent până în momentul în care apare prima problemă, de unde devine cel puțin frustrant. Este adevărat că nu am întâlnit problemele foarte des, dar simpla lor existență denotă că MeeGo ar mai avea nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește stabilitatea.

Calitatea recepției, conectivitate și autonomie

Nokia N9 poate fi conectat la internet prin 3G+, cu viteze de descărcare de până la 14,4Mbps, sau WiFi N, iar un cip GPS, un modul Bluetooth și unul NFC completează lista standardelor de conectivitate. Recepția, atât pe transmisii de date, cât și pe transmisii de voce, a fost excelentă. Nu am avut nici o problemă cu modelul N9, iar semnalul a fost superior multor smartphone-uri testate de noi până în prezent. Calitatea convorbirilor este excelentă, fie că acestea sunt purtate direct pe telefon, sau pe headset-ul stereo inclus în pachet. Autonomia modelului testat de noi, în condiții de utilizare normală, a fost de aproximativ o zi și jumătate, în linie cu modelele concurente de pe piață.

Camera foto-video

Noul vârf de gamă de la Nokia folosește o cameră foto de opt megapixeli cu lentile Zeiss care produce imagini de calitate rezonabilă, dar nu chiar la nivelul maxim atins de compania finalndeză prin modelul N8. Pe lumină bună, imaginile rezultate au fost de calitate foarte bună, dar în condiții de iluminare slabă, situația nu a mai fost chiar atât de pozitivă.

Camera captează și clipuri video HD la rezoluție 720P, dar în acest moment este depășită de aproape toți competitorii direcți, care au trecut deja la standardul FullHD. Aplicația care controlează funcțiile foto-video oferă o multitudine de opțiuni configurabile de utilizator, oferind o paletă largă de variabile ce pot fi modificate.

La capitolul camere, adevărata dezamăgire este cea frontală, care nici nu poate fi accesată de software-ul implicit de fotografiere. Odată ce am reușit să o pornim prin intermediul unei aplicații din magazinul Nokia, am înțeles de ce: calitatea imaginii este (cel mult) la nivelul unei camere frontale de pe un telefon 3G de acum 5-6 ani. Indiferent de condițiile de lumină, imaginile captate au fost extrem de slabe calitativ, iar pe lumină artificială au devenit inutilizabile.

Concluzie

N9 este telefonul pe care îl așteptam de la Nokia în urmă cu doi ani: exemplar construit, cu un sistem de operare robust și cu un viitor luminos. Din păcate, pentru producătorul finlandez, acel moment a trecut neexploatat, iar în prezent MeeGo nu mai are nici un viitor. Odată cu trecerea la Windows Phone 7, moartea sistemului de operare de pe N9 este aproape sigură. Cel de-al doilea mare susținător al platformei, Intel, s-a retras de asemenea, iar în prezent viitorul nu arată foarte luminos. Deși este probabil ca modelul N9 să mai primească update-uri în următorul an, pe termen mediu-lung poate fi considerat mort.

În plus, într-o piață în care platformele mobile sunt definite mai mult de aplicațiile pe care le pot rula decât de funcțiile ce vin integrate, N9, cu cele doar câteva sute de aplicații disponibile, majoritatea de calitate destul de redusă, nu are nici o șansă. În ciuda construcției excelente, a sistemului de operare bun și a prețului sub competiție, nu putem recomanda modelul N9 decât celor care sunt siguri că funcțiile integrate le sunt suficiente. În această săptămână, Nokia va prezenta noile telefoane bazate pe OS-ul Microsoft, iar odată cu acest pas vechea Nokia va începe să dispară. Odată cu ea, din fericire, și sistemul Symbian. Din păcate, și MeeGo.

Telefonul testat ne-a fost pus la dispoziție de Nokia România.

30 comentarii

 • zeltera pe 25 Oct 2011

  Nu ati scris nimic despre baterie. Marea problema a telefoanelor concurente (si aici ma refer la galaxy, din care am un exemplar) e legata de faptul ca bateria trebuie incarcata si de 2 ori pe zi.

  Am un Nokia N97 de a carui baterie sunt foarte multumit si pe care il folosesc in detrimentul galaxy.

  Cat tine bateria la N9?

  Reply
  • Constantin Barbu pe 25 Oct 2011

   Mai cititi o data review-ul, veti vedea ca autonomia e mentionata: o zi si jumatate in conditii de utilizare normala (convorbiri, navigare pe net, mail la 20 de minute) WiFi+3G.

   Reply
   • gica nokiot pe 25 Oct 2011

    Cei care au lucrat la proiectul Meego stim cat s-a straduit tovarasul Stephen Elop sa omoare proiectul asta. Meego a fost sabotat 2 ani la rand. De aceea a aparut dupa 2 ani. Telefonul era gata acum un an jumate, inaintea lui a existat unul chiar mai frumos (ii zice N900 si e disponibil acum numai pentru developeri – care or fi aia?).

    in concluzie, povestea Meego s-a sfarsit in momentul cand Elop a preluat conducerea Nokia. In momentul ala, de si sistemul era practic gata de vanzare au inceptu sa apara change-requesturile.

    Ui-urile au fost schimbate din temelii de mai bine de 5 ori in 2 ani. Dupa care hop! “we are on a burning platform” si singura solutie e – EVIDENT – Windows!

    Elop e calul troian Microsoft in Nokia. Rolul lui e de a darama compania pana in punctul in care actiunile sunt atat de ieftine incat M$ sa o poata cumpara pe nimic.

    Cam astea ar fi lucrurile vazute din interiorul Nokia.
    Asasinii economici lucreaza cu spor.

    Reply
    • gica nokiot pe 25 Oct 2011

     N950, pardon, pentru telefonul developerilor

     Reply
    • aki pe 16 Nov 2011

     De acord cu tine.. MeeGo era directia normala pentru evolutia telefoanelor Nokia.. in opinia mea este peste IOS de la Apple..
     Aia de la Nokia de au fost de acord cu aducerea lui Elop ori sunt cretini, ori sunt mai bogati acum si s-au retras.

     Eu cred ca Microsoft au vrut sa revina pe piata acaparata in totalitate de Android si IOS(cel putin in US si in Japonia), au tintit un mare producator de Statii Mobile si acum sunt in etapa “sa vedem daca ne-a mers figura”.. Din pacate, unde isi baga Microsoft-ul coada, s-a dus naibii tot..

     Daca te uiti la telefoanele Nokia cu Windos Mobile 7, o sa vezi ca singura diferenta e reprezentata de sistemul de operare.. in rest aceleasi caracteristici(poate e un procesor mai destept si ceva mai multa memorie, ca deh OSul e Windows Mobile 7)

     Pe scurt.. in cursul anului care vine Elop dispare si se reia proiectul MeeGo si alte platforme Nokia mult mai destepte ca Windows Mobile.

     Reply
 • radukku pe 25 Oct 2011

  N9 este cantecul de lebada al vechii Nokia, viitorul smartphone cu Win va fi cantecul de lebada al noii Nokia. Chiar daca MeeGo a fost laudat mai sus mie mi se pare rudimentar.

  Reply
 • Youngwolf pe 25 Oct 2011

  Un review reusit.

  “prețului sub competiție”
  Se poate preciza si pretul sau ce furnizor de telefonie mobila il ofera? De asemenea, care ar fi competitia directa pt N9.

  “N9, cu cele doar câteva sute de aplicații disponibile, majoritatea de calitate destul de redusă, nu are nici o șansă”
  Se pare ca un firware update este in pregatire si va contine 3500 de modificari noi. N9 este un telefon compatibil Qt si asta inseamna ca orice programel scris in Qt va rula si pe N9. Viitorul lui N9 nu este in MeeGo, este mai degraba in Qt.

  Reply
 • Casargoz pe 25 Oct 2011

  Ce rost are sa-ti cumperi un smartphone cu un sistem de operare end off life?
  Doar daca esti un masochist care vrea sa se streseze cu ingineri de suport de la Nokia.
  Si de ce ai da o gramada de bani pe un telefon facut in china de Nokia? Doar ca incurajezi economia chineza?
  Samsung macar are fabrici de asamblat televizoare in Europa, si banuiesc ca in fabricile Samsung oamenii nu sunt platiti cu 100 de euro.

  Reply
  • Torax pe 25 Oct 2011

   Smartphone-urile sunt device-uri mai “perisabile” decat un PC de exemplu. Te detasezi foarte usor de platforma respectiva(decat daca esti un fanboy). Meego face tot ce ai avea nevoie vreodata de la un smartphone. Iar daca esti genul care mestereste, poti instala pana si android pe dansul :) . Meego nu e inchis precum Ios. [editat de StyleReport.ro]

   Reply
  • zertty pe 25 Oct 2011

   Daca apreciezi eleganta, robustetea la un telefon si ai nevoie de functionalitatile de baza, de ce sa nu ti-l cumperi?! Mai ales ca pretul este sub nivelul pietei…
   Eu am un Nokia N8… Injur din cind in cind ergonomia Symbian insa, in rest, telefonului nu-i lipseste nimic… In plus fotografiile si filmuletele sunt de-o calitate exceptionala, telefonul e foarte rezistent (l-am scapat pe jos de foarte multe ori…)Autonomia este super ok, mai ales cu aplicatia Nokia de gestionare automata a profilurilor… Pot naviga pe Internet cind vreau, am citeva jocuri insa le folosesc rar… Sincer, n-am nevoie de mai mult.

   Reply
 • john pe 25 Oct 2011

  pacat de el….ca e frumusel rau

  Reply
 • kLM pe 25 Oct 2011

  Probabil ca rezolutia este de 480×854 (orizontala x verticala).

  Reply
 • andrei pe 25 Oct 2011

  feedback haptic (prin vibrații) are si HTC Touch PRO un telefon destul de vechi pe care inca il folosesc.

  Reply
 • Croco pe 25 Oct 2011

  Un review destul de bun si in mare parte impartial.
  Insa acolo unde trebuiau trasate concluziile lucrurile cam scartaie si nu sunt bine documentate. Vad ca marea majoritate a blogarilor au aceasta manie de a prelua clisee si de a le generaliza.
  Inca nu s-a inteles faptul ca un device trebuie prezentat ca atare atat timp cat producatorul nu l-a pozitionat ca cel mai cel mai dintre cele mai.
  Astfel din punctul meu de vedere ca utilizator de N9, telefonul face exact ceea ce trebuie sa faca. Conceptul industrial se intalneste de la design pana la interfata si la functionalitati. Este un telefon care uimeste prin simplitate si se adreseaza celor care nu pun pret pe cel mai tare procesor sau cele mai multe aplicatii.
  Subiectiv, mie nu imi place Androidul pentru ca a ajuns sa fie mai incalcit ca Symbianul pe care il blameaza toata lumea iar IOS nu imi place pentru ca telefonul ma limiteaza si este prea scump pentru ceea ce stie sa faca.
  N9 nu este cel mai tare de pe piata insa este cel mai altfel de pe piata intr-un sens bun.

  Reply
 • dvdsev pe 25 Oct 2011

  Surpinzatoare concluzia de la sfarsit privind disparitia symbian-ului. Din cate stiu Nokia a incredintat sustinerea pe mai departe a Symbian-ului unei alte firme (urmare a acordului cu M$). Sistemul de operare in sine este f bun indiferent de “aroma” sa (MeeGo sau Belle de exemplu), prost e staff-ul Nokia pt ca ingradit accesul la sistemul de operare, producerea de aplicatii pt el si a considerat ca daca ei sunt lideri de piata atunci si interfata cu utilizatorul va fi pe veci cum vor ei sa fie.
  Acu’ le pare rau da’ e cam tarziu, o sa imparta caimacul (daca o sa mai ajunga la el) cu Bill Gates. Dar Nokia mai pastreaza probabil o speranta: ca o sa vina si la ei un Steve Jobs sa-i scoata din kk cum au avut parte cei de la Apple acum cativa ani cand fondatorul ei a revenit la conducerea firmei si a scos pe piata I-pod-ul si serviciile aferente.

  P.S. Colegii bulgari de la GSM Arena scriu review-uri mai la obiect, mai argumentate si mai documentate. Merita sa invatati de la ei. Atentie mare la speculatiile cu privire la viitorul Nokia s.a.m.d: trebuie sa fii ori un geniu ori prost sa faci pe un ton sigur afirmatii despre viitorul Nokia & comp.

  Reply
 • Ionut pe 25 Oct 2011

  Arhivele de backup (contacte etc) de pe un Nokia cu Symbian pot fi portate pe N9 prin intermediul aplicaţiei Nokia PC Suite, sau echivalent? Cu alte cuvinte există vreun nivel de compatibilitate la portarea datelor de pe alte telefoane Nokia?

  Reply
 • Gabi pe 25 Oct 2011

  Prin vara cand am vazut primele imagini si filmulete despre N9 am spus ca trebuie sa-l am! Imi placea foarte mult, dar acum nu mai sunt atat de sigur ca mai vreau sa cumpar acest telefon. Daca ar fi sa aleg intre E72 si N9 , as alege E72-ul meu oricand :)

  Reply
 • deion pe 25 Oct 2011

  Download-ati aplicatia SmartCam din Ovi Store pentru Nokia N9: transforma telefonul mobil intr-un webcam wireless pentru PC. Aplicatie 100% romaneasca.

  In alta ordine de idei as vrea sa felicit echipa stylereport pt ca au gasit in Bucuresti cateva locuri decente unde sa poata face cateva poze pentru review care sa nu fie invadate de: mizerie, caini vagabonzi, rahati, etc. Oricum din cate se vede exista un numar limitat de unghiuri in centrul istoric din care poti fotografia BNR-ul sau cladirea CEC-ului.

  Reply
 • Noni pe 25 Oct 2011

  Este frumos arata bine, dar nu as cumpara asa ceva, chair daca software-ul ar fi perfect, nu gasesti aplicatii petnru el

  Reply
  • dronne pe 28 Nov 2011

   sa stii ca au inceput sa scoata aplicatii pe banda , am vazut ca numarul acestora a trecut de 100.000 si este in crestere.nokia n9 nu cred ca va fi parasit de programatori asa de curand.

   Reply
 • exilat pe 26 Oct 2011

  Review bun. imi pare rau ca a iesit asa tarziu.

  Reply
 • marius ionescu pe 02 Nov 2011

  un review dintre cele mai bune vazute pana acum la acest nokia n9: pt cei care se lovesc de sistemul lui de operare si unde este el produs , sa nu uitam ca discutam despre un telefon si nu de o masina sau de un televizor – perioada de `posesie` al unui telefon ( smart – si normal pt cei cunoscatori ) eu zic ca este maxim de un an , tinand cont ca mobilele au ajuns ceva de genul pc-urilor unde mereu apare ceva nou.asa ca daca te uiti la detaliile acestui telefon si iti place ce vezi il iei, fara sa te mai gandesti ca peste 6 ani acesta nu va mai avea suport din partea dezvoltatorilor.

  Reply
 • Mobile StrongBOX pe 04 Nov 2011

  Wow, browserul se misca mai bine decat pe laptopul meu cu i5 si 4 GB RAM dar cu Win7

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului