Hi-Tech

MacBook Air 11 inci – subțire și puternic sau doar subțire?

scris pe 28 Aug 2011 de Constantin Barbu 35701 vizualizări
featured IMG_3592

În urmă cu trei ani, Steve Jobs a scos dintr-un plic ceva ce părea aproape ireal: un laptop mai subțire decât orice alt portabil mai fusese creat până în acel moment. La scurt timp de la apariție, ultra-portabilul și-a arătat limitele: performanța era bună, dar nu excelentă, expansibilitatea era extrem de limitată, iar prețul era prohibitiv. Noul MacBook Air 2011 este primul care corectează cu adevărat toate aceste trei probleme.

Hardware și design

La prima vedere, un MacBook Air mă duce cu gândul în primul rând la un rucsac mai ușor de cărat în spate. Totuși, în prima zi din cele cinci petrecute cu ediția 2011 a ultra-portabilului Apple, a însemnat un rucsac mai greu. Edițiile precedente de Air s-au dovedit a fi bazate pe procesoare cu un consum redus de energie, dar cu performanțe ceva mai scăzute, așa că am preferat să păstrez laptopul meu obișnuit de muncă (un MacBook Pro de 15 inci din 2009) și să nu mă bazez integral pe laptopul de 11 inci. A doua zi, am renunțat la unul dintre laptopuri, și nu la cel la care credeam că am să renunț. Am renunțat la (de acum) bătrânul Pro.

Exemplarul pe care l-am testat este varianta de bază, cel mai simplu laptop Apple și totodată cel mai accesibil. Odacă cu renunțarea la clasicul model alb, laptopul de bază al companiei din Cupertino a devenit Air-ul de 11 inci cu SSD de 64GB, 2GB de memorie RAM și procesor Intel Core i5 la 1,6Ghz cu două nuclee de procesare. La fel ca în cazul modelelor precedente, laptopul este foarte, foarte subțire: 3 milimetri în cel mai subțire punct, 17 milimetri în cel mai gros punct. Ca greutate, noul Air are puțin peste un kilogram (1080 grame).

Partea stângă a laptopului: port USB și ThunderBolt/MiniDisplayPort

Display-ul LED are o diagonală de 11,6 inci și o rezoluție de 1368×768 de pixeli, într-un raport de aspect 16:9, același ca în majoritatea televizoarelor HD Ready. Spre deosebire de generația precedentă, ediția 2011 a MacBook Air include și o tastatură luminată, un lucru destul de impresionant pentru dimensiunile sale extrem de mici.

Tastatura cu sistemul de iluminare pornit

Conectivitatea este asigurată de două porturi USB și un port ThunderBolt, practic o conexiune PCI-Express de viteză extrem de mare (până la 10 Gbps, de două ori mai mult decât USB 3.0), un modul WiFi de mare viteză și Bluetooth 4.0. Dintre conexiunile cu fir enumerate mai sus, pot spune că doar porturile USB sunt cu adevărat utile în momentul de față, dat fiind că încă nu există decât foarte puține produse compatibile cu noul standard de mare viteză promovat de Intel. Un conector jack standard de 3,5 mm completează lista porturilor disponibile, iar portul ThunderBolt poate fi folosit și pentru conectarea unui monitor extern, fie direct, în cazul monitoarelor Apple, fie prin intermediul unui adaptor, în cazul altor mărci de monitoare.

Partea dreaptă a laptopului: conector MagSafe, USB, conector pentru căști și microfon

Finisajele noului Air sunt impecabile, fără nici un punct de reproș în ceea ce privește calitatea sau ergonomia. Tastatura are dimensiunea standard de pe toate portabilele Mac, difuzoarele au un sunet mult mai puternic decât m-aș fi așteptat de la un laptop atât de mic, iar touch-pad-ul de dimensiuni mari este foarte plăcut în utilizare, mulțumită suprafeței de sticlă care suportă gesturi cu mai multe degete, la fel ca pe iPhone sau iPad.

Software și performanțe

La capitolul software, laptopul folosește cea mai nouă ediție a sistemului de operare Apple OS X, versiunea 10.7 Lion. Sistemul aduce în plus mai multe îmbunătățiri față de varianta precedentă, dar nu vom intra aici în detalii. Pentru testare, am încărcat o parte din aplicațiile pe care le folosesc cel mai des în viața de zi cu zi: suita Microsoft Office, Adobe Lightroom, mai multe browsere și diverse utilitare și playere multimedia.

Launchpad, noua interfață de lansare a aplicațiilor, inspirată de iPad

Pornirea ”la rece” dureză 16 secunde, de la apăsarea pe buton și până în momentul în care sistemul de operare este complet încărcat, față de cele 49 de secunde în cazule laptopul meu obișnuit, SSD-ul din Air dovedindu-și astfel avantajul de viteză. Decizia de a trece întregul sistem de stocare pe memorie flash, în locul unui hard-disk convențional, cu platane care se rotesc de mii de ori în fiecare minut, datează de la ediția precedentă a seriei Air și este una pe care o apreciem. Da, există un compromis (semnificativ) în ceea ce privește capacitatea totală de stocare, dar diferența de viteză este indiscutabilă: toate aplicațiile pornesc aproape instantaneu, sistemul consumă mai puțină baterie, iar rezistența la șocuri este mult mai mare. Un alt avantaj al sistemului de stocare SSD este și revenirea aproape imediată din ”somn”: laptopul repornește imediat, fără aproape nici o secundă moartă de la deschiderea capacului. Din experiența noastră, SSD-ul compenseză într-o anumită măsură și pentru cantiatatea mai redusă de memorie RAM inclusă în mod standard în sistem: chiar și sub încărcare semnificativă, laptopul nu s-a blocat, iar performanța a fost mai bună decât mă așteptam. Ca exemplu, sistemul nu a avut nici o problemă în a rula un browser cu ~20 de tab-uri pornite, iTunes cu radio în fundal, Yahoo Messenger, două documente Word și o sesiune de import în Lightroom a 300 de fișiere foto RAW, de aproximativ 20 MB fiecare. Laptopul s-a dovedit a fi suficient de puternic pentru toate activitățile mele de zi cu zi: browsing, editare foto de fișiere RAW în Adobe Lightroom, aplicații multimedia și, ocazional, editare de clipuri video în format 720P. Nu, nu editare profesională, doar “joacă” în iMovie.

Rezultatele în testul GeekBench

Deși de obicei nu folosim teste sintetice pentru a evalua performanța unui laptop (există nenumărate alte site-uri care vă pot da zeci de cifre despre performanțele în benchmark-uri ale noului laptop – aici, aici și aici), am făcut un test GeekBench, care măsoară viteza procesorului și a memoriei RAM. Rezultatul a fost de 4645 de puncte, cu 50% mai mult decât Pro-ul meu vechi de doi ani. Puteți compara performanța cu laptopuri de aceeași marcă sau de mărci diferite aici.

StyleReport.ro văzut pe display-ul de 11,6 inci

Dacă nu am dus lipsă de viteză în cazul noului Air, nu am fost la fel de încântați de ecran. A treia zi de test a readus modelul de 15 inci în rucsac. Știam de când l-am primit că are o diagonală de doar 11,6 inci, iar aceasta este una destul de comună în lumea ultra-portabilelor. Nu ne-a plăcut în schimb raportul de aspect 16:9. Da, este ideal pentru filme, dar nu și pentru multe alte lucruri. În nici un caz pentru editare foto (deși, ca să fim corecți, nici nu a fost proiectat în acest sens). Utilizarea modului full-screen în majoritatea aplicațiilor care îl suportă este un pas care devine în scurt timp regulă. Cei 768 de pixeli pe înălțime sunt destul de puțini, iar includerea unui display de rezoluție mai mare ar fi putut genera probleme de lizibilitate.

StyleReport.ro văzut full-screen

Apple a anunțat în urmă cu mai multe luni că utilizarea tuturor aplicațiilor pe întreg ecranul va fi una dintre noile funcții din OS X Lion, dar abia acum am înțeles de ce. Conectat la un monitor de 24 de inci prin intermediul unui adaptor MiniDisplayPort la VGA (neinclus în pachet, lucru cel puțin dezamăgitor), calculatorul s-a descurcat excelent, soluție pe care o recomandăm oricui are de gând să folosească un Air ca singurul calculator. Laptopul este suficient de rapid, iar conectat la un display mare pote înlocui cu succes un calculator de birou.

Autonomie

În testele noastre, laptopul a avut o autonomie de 5 ore și 12 minute conectat la o rețea wireless, cu luminozitatea display-ului setată la 50% și muzică la căști. Nu am folosit un test sintetic, ci doar am cronometrat cât rezistă bateria la navigare pe internet în Firefox. Timpul de încărcare a fost de 2 ore și 18 minute în timp ce laptopul era pornit și de aproape două ore în stand-by. Încărcarea se face în continuare prin conectorul Apple MagSafe, una dintre cele mai utile inovații aduse de Apple în lumea portabilă: încărcătorul se conectează magnetic la computer și ”sare” foarte ușor, fără să traga laptopul după el, dacă vă împiedicați de fir. Două laptopuri stricate în trecut din cauză că au fost trase de pe birou de cablul de alimentare mă fac să apreciez și mai mult conectorul MagSafe.

Conectorul MagSafe

Concluzie

La ora actuală nu există decât un singur competitor pe piață, Samsung Series 9, care să se ridice la nivelul noului Air, atât ca design, cât și ca performanțe (și preț – ambele se situează în jurul sumei de 1000 de euro, modelul Samsung fiind ceva mai scump). Dell pare să fi renunțat la seria Adamo, un alt laptop care m-a uimit prin designul inovator în trecut, dar lumea PC se va replia în mod sigur, mai ales că Intel a investit peste 300 de milioane $ în conceptul de laptop UltraBook, care este practic exact același lucru ca și MacBook Air.

Ca o concluzie, pot spune că noul MacBook Air reușește să fie ceea ce Steve Jobs a promis la lansare: un calculator ultra-subțire, cu performanțe excelente și finisaje foarte bune. La fel ca toate ultraportabilele, MacBook Air nu este computerul ideal: este constrâns de un spațiu de stocare limitat, nu poate fi upgradat în nici un fel – nici măcar memoria RAM, iar dimensiunea mică poate deveni uneori și un dezavantaj. Chiar și așa, pentru cei care au în prim plan greutatea și dimensiunile, noul Air este o ofertă foarte bună.

Laptopul testat a fost furnizat de Apcom, distribuitor Apple în România și este disponibil online și în rețeaua resellerilor Apple.

19 comentarii

 • sym pe 29 Aug 2011

  Mai e un laptop in competitia ultraportable, dar pe segmentul de 13″, is anume Sony Vaio Z, care este mai scump dar si mult mai puternic.

  Reply
  • Torax pe 29 Aug 2011

   Subscriu…si tehnic vorbind acel Z e mai subtire ca mac-ul cu vreo .02 tzoli(se ia in considerare cel mai gros punct al ambelor pc-uri), si e si made in japan cu fibra de carbon versus china; asa ca o mica tachinare :) .

   Reply
  • imparaturosu pe 29 Aug 2011

   da, numai ca:
   1. sony este mai scump cu vreo 50%
   2. sony este mai zgomotos
   3. sony are mari probleme cu driverele (sunt fost detinator de sony vaio, nu poti instala linux fara probleme din cauza driverelor, nici macar alta versiune de windows7 nu poti fara sa te lovesti de probleme)
   4. sistemul de operare. e windows. adica naspa.
   5. din nou, ca e important, pretul. sony costa cu mult mai mult decat mac air.

   Reply
   • sym pe 29 Aug 2011

    Da, o configuratie de top e sensibil mai scumpa. Dar are multe alte avantaje, e mai usor, foloseste procesoare full power (nu ultra low voltage-uri ca Air-ul), poti sa pui 8Gb de memorie, display-urile sunt mult peste ca rezolutie, existand inclusiv optiune full-HD. Apoi e dock-ul extern cu placa video pe Thunderbold si BluRay writer.

    Deci tehnic e mult peste si personal cred ca Windows are uzabilitate mult mai buna (de exemplu poti sa maximizezi o fereastra si sa vezi repede ce aplicatii ruleaza…).

    Spun asta avand un Air de 13″ cu configuratia cea mai buna (i7, 4Gb, 256SSD) – OSX este enervant pentru ca in loc sa faca ceva usor de folosit s-au ambitionat sa fie diferit de Windows la orice si cu orice pret. L-am cumparat pentru ca aveam nevoie de un ultraportable cu care sa compilez binare de OSX, altfel luam Vaio-ul fara sa stau pe ganduri.

    Reply
    • Cristi pe 29 Aug 2011

     Personal in OSX nu ma descurc deloc si pentru ca aveam nevoie si de Visual Studio mi-am pus Parallel Desktop si rulez si windows-ul in acelasi timp. Am scapat si de finder-ul lor care este la fel de inutil ca si file explorer-ul din windows si acum folosesc total commander care are acces de sub windows si la structura de fisiere din OSX, plus ca alternative la beyond compare si tortoise svn nu exista sau sunt extrem de penibile sub OSX. As fi interesat cat de bine se misca MacBook Air cand ruleaza si OSX si Windows cu Visual Studio si XCode in acelasi timp.

     Reply
     • sym pe 29 Aug 2011

      Nici eu nu prea ma descurc cu OSX dar din fericire masina principala de dezvoltare e un desktop mare cu Windows.

      La compilat insa Air-ul meu se descurca onorabil, merge build-ul cu 4 job-uri, avand hyperthreading, iar SSD-ul e de mare ajutor aici.

      Nu pot comenta vis-a-vis de Visual Studio pentru ca eu folosesc eclipse si gcc.

      Reply
   • johnsa pe 29 Aug 2011

    Eu am VGN – Z cu Fedora 14 si dau prin HDMI pe BRAVIA / incearca asta cu OSX pe AIR si mai comentam. (Il am si pe al doilea enumerat). Prima chestie care te loveste la AIR pe post de media este ca nu poti schimba DPI la caractere, asa ca e imposibil de utilizat. E o eroare de soft ce nu a fost schimbata de generatii intregi pentru ca systemul de operare nu-si permite sa creasca nici un Mb din cauza dimensiunilor hardului.

    In alta ordine de idei , era pe undeva un articol “ANALYSIS | Like an anorexic fashion model, Apple’s new super-thin MacBook Air has made too many compromises for the sake of being skinny.” Titlul genial ascunde niste pacate ce reflecta exact faptul ca Mac-urile sunt dintr-o epoca apusa .

    Reply
    • sym pe 29 Aug 2011

     Pai nu e nicio problema sa-l conectezi la un display mare, ca e plin amazon-ul de adaptoare Thunderbolt => HDMI. Nu ca am avut nevoie vreodata.

     Nici DPI-ul caracterelor nu ma deranjeaza, ca vad bine.

     Ce ma enerveaza este OSX-ul in sine, parca e facut special sa te scoata din pepeni si sa-ti piarda timpul.

     Reply
 • Tibi pe 29 Aug 2011

  e frumusel, e subtirel, se incarca magnetic, ok..dar cu 1000 de euro iei laptop “clasic” care iti face si cartofi prajiti daca ii spui, dpdv al performantei…dar deh, nu e apple si n-are 17 mm [editat de StyleReport.ro]

  Reply
 • Nemesis pe 29 Aug 2011

  Cuvantul INCI nu exista in limba romana. Ar trebui sa folositi specificatiile originale cuv INCH
  1 inch = 1 tol = 25.4 mm

  Reply
 • nu uitati toshiba pe 29 Aug 2011

  Nu uitati de noul Toshiba Potrege R 830 care bate tot are cel mai mic pret,DVD,3 mufe USB 3.0 tehnologie Widi,touchpad ca la Apple si 1.4 kg.In SUA costa 800 usd!!!!!!!

  Reply
  • Ciprian pe 29 Aug 2011

   Frumos si Portege-ul, dar e mai gros cu 1 cm (1,05″ = 2,7 cm), iar cu 1,45 kg nu e tocmai un ultraportabil.
   Sunt convins ca o sa vina si Toshiba pana la sfarsitul anului cu un model mai Slim.

   Reply
 • ion cu vaca pe 29 Aug 2011

  Are un coleg acest laptop.
  Vreau sa spun ca nu sunt pre impresionat de el.

  Stau si ma tot gandesc…oare la compromisurile asta cat o fi nivelul e ‘radiatii’?

  Reply
 • Ina pe 29 Aug 2011

  Cine n-are sa-si cumpere!!!!! Abia dupa aceea poate sa aiba o parere. Lumea s-a schimbat de la aparitia sa. Poti duce in mana o “carte” sau tine in mana o geanta! Tu ce alegi?

  Reply
  • schumi pe 31 Aug 2011

   eu aleg sa citesc cartea…apoi o sa stiu sa folosesc ultraportabilul “lepton” si la altceva inafara de solitaire si word si dublu click pe melodie :)

   Reply
 • Paci pe 29 Aug 2011

  Daca tot s-a facut comparatie cu samsung serie 9, de ce nici noul mac air de 11 nici samsung serie 9 nu au inclus un modem wwam?… Sau au si nu am vazut eu..pana la urma in ro stam cam prost la capitolul wifi spot public…

  Reply
  • Liviu Pop pe 30 Aug 2011

   Imi pare rau, dar in Romania stam chiar bine la capitolul WiFi public, eu gasesc usor retele deschise prin centrul Clujului. Nu acelasi lucru as putea sa-l spun despre Lisabona sau unele orase din Spania. Nici in Germania nu mi-a fost mai usor. Asa ca eu ma simt chiar norocos in privinta asta, internetul e bun in Romania.

   Reply
 • amelia pe 29 Aug 2011

  Stimati comentatori, mi se intimpla sa citesc comentarii generate de articole indiferent de subiect. Recunosc ca in primul rind sint interesat de aspectul socio-lingvistic (nici o legatura cu profesia mea). Am parasit tara acum foarte multi ani si sint adesea ingrozit de evolutia limbii romane cit si de declinul inevitabil al nivelului “cultural” al comentatorilor de pe majoritatea blogurilor populare.
  In acest caz (de mai sus) am fost surprins pozitiv. O limba placuta, umor/ironie, competenta si absenta agresivitatii primare/brutale. ii felicit in egala masura pe toti comentatorii (chiar si pe cei eventual mai “slabi” in speranta ca se vor ameliora).

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului