Hi-Tech

Q: noul sistem compact Pentax cu obiective interschimbabile

scris pe 23 Iun 2011 de Constantin Barbu 16227 vizualizări
pentax q

Pentax a anunțat joi lansarea unei noi serii de aparate foto compacte cu obiective interschimbabile, numit Q. Acesta este al patrulea sistem de acest tip, după Sony NEX, MicroFourThirds și Samsung NX.

Noul aparat foto Pentax nu folosește un senzor de mari dimensiuni, ci un senzor de o dimensiune comparabilă cu cea a unui aparat compact obișnuit. Decizia de a merge pe această cale s-ar putea dovedi o idee destul de proastă, calitatea imaginilor captate de un aparat de fotografiat digital fiind strâns legată de dimensiunea senzorului – cu cât acesta este mai mic, cu atât calitatea imaginilor este mai slabă.

Designului modelului Q urmează trendul retro al modelelor lansate în ultimii ani de competitorii de la Panasonic și Olympus: camera include o multitudine de controale manuale, corpul este construit dintr-un aliaj de magneziu iar detaliile amintesc de aparatele de fotografiat ale anilor ’70. Odată cu noul Q, Pentax a lansat și mai multe obiective: un grand-angular cu perspectivă deformată în ochi de pește, mai multe obiective cu focală fixă și un obiectiv kit cu zoom de la 27,5 la 83mm.


Aparatul va fi disponibil în această toamnă, la un preț de 800 de dolari. Mai multe detalii pe site-ul Pentax.

14 comentarii

 • horea pe 23 Jun 2011

  Bravos, ati scris in aceiasi zi ca si dpreview!
  Aparatul arata bine, si ma bucur sa vad si un urmas de-al lui “Petax 110″ – doar ca ceva mai mare.

  Reply
 • Mihai pe 23 Jun 2011

  Fotografii ceva mai bune ca o compacta dar mai slabe ca un dslr iar pretul se apropie de un dslr entry-level, tot iti trebuie o geanta sa il cari cu tot cu obiective. Un dslr de acum 8 ani face fotografii mai bune decat un mft, singurul avantaj e ca obiectivele sunt compatibile cu toate aparatele care respecta mft. Mai bine se mentineau pe dslr, aveau obiective ieftine iar aparatele erau destul de reusite.

  Reply
  • nu dezinforma pe 24 Jun 2011

   fotografii la acelasi nivel cu cele mai proaste compacte, oricum sub LX5, S95…. chiar si sub Nokia N8. Am o compacta cu senzorul ala si stiu ce spun.
   Pretul e de 2x fata de un DSL entry level

   Reply
 • x pe 24 Jun 2011

  Nu e al treilea sistem de acest tip. Mai exista si Samsung NX, de care vad ca nu ati auzit desi e unul din cele mai interesante variante de MILC (mirrorless interchangeable lens compact).

  Pentru a nu lasa lucrurile schioape, iata cateva informatii:
  - Micro Four Thirds – consortiu format de Panasonic si Olympus, pionerii acestui tip de sistem. Camere foto notabile: Panasonic G1, G2, G3, GH1, GH2, GF1, GF2, GF3, Olympus E-P1, E-P2, E-PL1, E-PL2. Senzorii sunt in format 4/3, crop factor 2x (putin mai mic decat APS-C), produsi de Panasonic.
  - Sony NEX. Senzor APS-C, produs de Sony, acelasi format ca si senzorii din DSLR-urile entry si mid-semipro-level. Calitate excelenta a imaginii. Camere: NEX 3, NEX 5, NEX C3
  - Samsung NX. Tot senzor APS-C, produs chiar de Samsung. Calitate foarte putin mai mica decat senzorul de la Sony, insa mai buna decat la sistemele micro 4/3. Camere: Samsung NX10, NX11, NX100.

  Pentax-ul pe care tocmai il anuntati e o ciudatenie si reactia publica la lansare a fost extrem de proasta. Senzorul e extrem de mic, identic cu cele din aparatele compacte de buzunar. Asta inseamna calitate la fel de slaba a imaginii la pret exagerat si dimensiune a aparatului mai mare. Deci de fapt nu prea e in aceeasi categorie cu aparatele enumerate mai sus. Se zvoneste insa ca Pentax va lansa un mirrorless mai bun in curand.
  [editat de StyleReport.ro]

  Reply
 • Milu pe 24 Jun 2011

  Se pare ca avem de-a face cu o camera care ofera tot felul de controale si obiective interschimbabile, facilitati care sunt utile fotografilor care stiu ce e aia focala, depth of field si altele, insa care sunt dispusi sa foloseasca un senzor de clasa HIGH END in zona compactelor. Dupa cat de mare apare in poze, pare sa fie vorba de un senzor 1/6″ sau eventual un pic mai mare. De pe un asemenea senzor ies poze excelente, daca vorbim de segmentul fotografiei de amator, vezi modelul Panasonic LX5 sau Canon G12, care au senzori de marime comparabila.
  Totusi, datorita marimi relativ mici a senzorului (pentru o camera cu obiective inetrschimbabile), efectul DOF similar cu cel produs de camere Nikon/DX sau Canon/APS-C la F5.6 vor necesita probabil F2 pe o camera cu un senzor atat de mic.

  Reply
  • x pe 24 Jun 2011

   Senzorul e de 1/2.3″ deci foarte mic (egal cu cel din compactele de buzunar)

   Reply
   • Milu pe 24 Jun 2011

    Daca e senzor 1/2.3″ ma intreb cui se adreseaza aceste camere. Nu prea vad amatori de obiective interschibabile carora sa li se para acceptabil acest senzor.

    Reply
    • DanB pe 21 Sep 2011

     Amatori vor fi cei “nevoiti” sa-si lase DSLR-urile acasa daca, mai nou, vor sa intre pe o arena de fotbal sau la concerte.

     Reply
  • popas pe 24 Jun 2011

   Efectul DOF (Depth of Field) nu este produs de camera, ci de catre obiectivele care au f stop number mic, acest efect fiind vizibil mai pronuntat intre f1.0 si f1.8
   Iar acest efect se poate obtine pe orice camera foto, nu doar Nikon/DX sau Canon APS-C.
   Si ca sa nu confundam termenii si sa bagam in ceata cititorii, DX si APS-C sunt caracteristicile senzorului de imagine; DX fiind “crop frame” la Nikon (mai exista si FX pentru “full frame” la Nikon), iar APS-C fiind “full frame” la Canon.

   Reply
   • Milu pe 24 Jun 2011

    Prin “Nikon/DX” si “Canon/APS-C” ma refeream la marimea senzorului.
    Un DOF este mai accentuat cu cat diafragma este mai larga SI cu cat lentila are diametrul mai mare.
    Pe camerele cu senzor 1/1.6″ (ex: Olympus XZ1, Panasonic LX5) n-ai nici o sansa sa produci la F5 acelasi DOF pe care il faci pe Nikon/DX la F5, din cauza diametrului obiectivului.
    PS: Am testat asta pe Panasonic LX5. Geometria nu poate fi invinsa de luminuozitate.

    Reply
   • B pe 24 Jun 2011

    APS-C e cropul de la Canon.

    Reply
 • w pe 24 Jun 2011

  Va scoate poze comparabile cu Benq. Macar un 1/1.7″ ceva sa fi pus. Asta e, mort din fasa.

  Reply
 • ska pe 30 Jun 2011

  Fain Q system…pt copii totusi

  Mai interesant este ce a scos Olympus pe 30 iunie

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului