Hi-Tech

Prima zi cu Windows 8: ferestrele lasa locul unui perete transparent

scris pe 14 Sep 2011 de Constantin Barbu 46614 vizualizări
Screen shot 2011-09-14 at 6.26.49 PM

Windows 8 ar putea reprezenta pentru Microsoft cea mai importantă schimbare de design de la Windows 95 încoace. Prima ediție de test a noului sistem de operare, lansată în această dimineață, aduce în prim plan noua interfață tactilă a sistemului de operare dominant la nivel global și este doar o gustare din festinul digital care va fi lansat anul viitor.

Instalare
Fiind o versiune de test pre-beta, deci încă plină de defecte, nu mă voi referi în acest material nici la performanța, nici la stabilitatea noului sistem de operare. Totuși, voi începe prin a descrie procesul de instalare, care aduce o primă noutate: un nou tip de ecran albastru. Pentru a ține dezordinea digitală inerentă unui sistem de operare nefinalizat sub control, am încercat pentru început să instalez sistemul pe un computer “virtual”, creat în interiorul sistemului meu de zi cu zi. Astfel am făcut cunoștință și cu primul ecran albastru al noii generații de Windows, care încă nu este compatibilă cu mediul de virtualizare în care am încercat să o pornesc. Nici o problemă, nu mă așteptam să reușesc din prima încercare, dar emoticonul supărat și mesajul de eroare surprinzător de “uman” sunt o primă dovadă că Microsoft începe să renunțe la din ce în mai multe dintre năravurile care au măcinat nervii utilizatorilor mai puțin tehnici de-a lungul anilor.

Odată pornit procesul de instalare, lucrurile au continuat fără nici un incident: pașii sunt destul de asemănători cu cei din ediția precedentă, iar în mai puțin de 20 de minute sistemul îmi cerea să mă identific cu un cont de utilizator Microsoft Live! sau să creez un cont de utilizator local. Încă de la prima vedere, noul sistem de operare arată că va fi extrem de conectat la serviciile din “nor” ale companiei din Redmond, dar am optat totuși pentru un cont local de utilizator.

Noua interfață

Încă de la anunțul noului sistem de operare, Microsoft a spus clar că acesta va avea două interfețe distincte, una optimizată pentru operare tactilă și una extrem de similară celei folosite de actualul Windows 7. Versiunea de test lansată astăzi pune accent în mod deosebit pe modul tactil al sistemului, pe care pentru moment l-am testat folosind un mouse și o tastatură. Numit ”Metro”, noul design este aproape identic cu cel din OS-ul mobil al Microsoft, Windows Phone 7.

Bara de start dispare, pictogramele dispar și ele, aproape toate elementele familiare utilizatorilor de Windows sunt înlocuite de altele noi, cu noi convenții de operare. În locul clasicelor iconuri, Microsoft a integrat în noul design un careu de pătrate și dreptunghiuri, fiecare reprezenând o aplicație, dar nu doar atât. Dacă un pătrat funcționează mai mult sau mai puțin ca un icon clasic, majoritatea dreptunghiurilor sunt interactive și afișează informații în timp real: utilizatorul are acces dintr-o privire la multe date importante, de la starea vremii la cotațiile bursiere, la cele mai noi mesaje de pe twitter sau Facebook, fără să trebuiască să pornească o aplicație.

Odată ce unul dintre dreptunghiuri este apăsat, aplicația din spatele său pornește pe întreg ecranul, iar revenirea la ecranul principal se face apăsând tasta Windows, la fel ca pe telefoanele cu Windows Phone 7. Meniurile clasice, butoanele de control al ferestrelor, bara de aplicații, chiar și butonul de start, toate au dispărut în noua interfață Metro. Aplicațiile folosesc toți pixelii de pe ecran în noul mod de afișare, iar comutarea între programe se face fie prin combinația de taste Alt-Tab, fie prin revenirea la ecranul principal. Totuși, dacă mișcăm cursorul în colțul stânga-jos al ecranului, un buton de start este invocat în locul celui clasic, dar nu cu funcțiile cu care eram obișnuiți: noul buton permite utilizatorilor să pornească o căutare, să modifice setările aplicației curente sau să dea ”share” pe Facebook sau Twitter, dacă aplicația activă suportă acest lucru.

Meniurile aplicațiilor, invocate acum cu butonul de click-dreapta al mouse-ului, sunt poziționate în partea de jos a ecranului, iar opțiunile configurabile sunt semnificativ mai puține decât în edițiile precedente de Windows. Dintre aplicațiile care vin preinstalate în OS, am apreciat în mod deosebit agregatorul de știri dezvoltat de Microsoft. Cu o interfață extrem de elegantă și o ergonomie foarte bună, programul Headlines este poate cel mai bun studiu de caz pentru noua generație de aplicații pentru Windows: navigarea se face exclusiv orizontal, informația este prezentată clar, folosind forme geometrice și culori contrastante, iar operarea este extrem de simplă. Parcurgerea celor mai noi știri mi s-a părut mai apropiată de modul de citire al unei reviste decât al unui program de calculator, iar acest lucru merită lăudat.

Interfața principală a programului Headlines

Un articol de pe StyleReport.ro, vizualizat în aplicația Headlines

Bineînțeles, sistemul își păstrează compatibilitatea integrală cu toate aplicațiile scrise până în prezent, iar pentru a testa, am instalat browserul Mozilla Firefox, care a funcționat fără nici o problemă în interfața ”clasică”.

Partea de operare a fost simplificată extrem de mult în interfața Metro, iar nicăieri nu este acest lucru mai vizibil decât în Control Panel, care acum are un aspect aerisit și oferă acces la setările de care utilizatorii au cel mai adesea nevoie. Nu, nu este o reordonare gândită prost a la Vista, ci o reorganizare logică și clară, care va bucura pe majoritatea utilizatorilor.

Dintre aplicațiile incluse în Windows 8, notabile sunt cele destinate rețelelor sociale (Socialite pentru Facebook și Tweet@rama pentru Twitter) și noul Internet Explorer 10. Primele două aplicații sunt de asemenea extrem de relevante pentru noua filosofie de design a Microsoft: textul primează, iar estetica este dată de liniile simple ale literelor și contrastul puternic între culori (puteți vedea toate imaginile la rezoluție mare în galeria de la finalul articolului). Acolo unde este posibil, de exemplu într-un program de gestionarea fotografiilor, sistemul de operare permite utilizatorilor să împărtășească lucruri pe cele două rețele de socializare direct din sistemul de operare, deci integrarea celor două aplicații este mai adâncă decât pare la prima vedere.

Socialite, noul client de Facebook

Tweet@rama

Cel de-al treilea program menționat mai sus, Internet Explorer, este unul dintre cele mai vechi produse Microsoft. Cu o istorie care nu i-a făcut întotdeauna cinste, cunoscut pentru breșele de securitate, ergonomia slabă și performanțele reduse, varianta a 10-a a browserului este rapidă și pare reclădită din temelii în ceea ce privește estetica. În modul clasic, diferențele sunt minime, dar în Metro, IE 10 este un browser radical diferit: paginile ocupă tot ecranul, meniurile lipsesc cu desăvârșire, iar bara de adrese, atunci când este invocată, apare în partea de jos a ecranului și servește și ca bară de căutare. În partea de sus a ecranului, IE afișează mici previzualizări ale paginilor deschise, taburile din edițiile precedente dispărând complet în noul mod de afișare.

Noua interfață Internet Explorer

Deși nu am apucat să explorez absolut toate noile funții ale sistemului, mi-a sărit în ochi noul sistem de autentificare a utilizatorilor implementat de Microsoft: în locul unei parole, acum userii pot alege o imagine pe care să deseneze trei gesturi (linii sau cercuri). În mod sigur optimizată pentru modul tactil, am încercat noul sistem de securitate (cu mouse-ul) și pot spune că funcționează și că este o funcție extrem de interesantă.

Pentru a mă autentifica, a trebuit ca în loc de parolă să trasez de trei ori diametrul paharului

În ediția de test curenă, meniul de start tradițional, cu lista completă a programelor, nu este disponibil, dar este aproape sigur că el va reveni în varianta finală a sistemului de operare. Totuși, pentru a afișa toate aplicațiile din sistem, a fost suficientă o căutare, care a umplut ecranul cu toate programele existente în sistem. În interfața Metro, în prezent aceasta este singura metodă de a găsi un program dacă el nu este deja reprezentat de un pătrat încadrat în careu. În plus, noul modul de căutare permite găsirea cu viteză și a comenzilor din Control Panel: o căutare după cuvântul ”Wallpaper” (Tapet, n.r.) a adus pe ecran o scurtătură către setările necesare modificării imaginii de fundal a sistemului.

Noul modul de căutare

Interfața clasică

În ceea ce privește interfața clasică a sistemului de operare, diferențele față de Windows 7 sunt minime în ediția de test curentă, o execepție notabilă fiind noul Windows Explorer, care împrumută sistemul de meniuri ”ribbon”, folosit până acum mai ales în suita Microsoft Office.

(o primă) Concluzie

Noul sistem de operare are toate șansele să revoluționeze modul în care ne utilizăm computerele în viața de zi cu zi. Noua interfață Metro dovedește că Microsoft este convins de viitoarea supremație a tabletelor (și/sau a altor formate de computere cu ecran tactil), iar designul și funcționalitatea introduse în varianta de test sunt impresionante prin prospețime și prin ruptura clară de trecutul dinastiei Windows. Deși multe funcții (cum ar fi noul magazin de aplicații) nu sunt încă disponibile în varianta de test, sperăm că am reușit să vă dăm o primă impresie despre Windows 8. Vom reveni cu noi date despre principalul sistem de operare al planetei de îndată ce noi funcții vor fi implementate, dar putem spune un lucru în mod clar: prin noua interfață, Microsoft a înlocuit ferestrele cu un perete din sticlă, cu vedere spre viitor.

45 comentarii

 • Pe Testate pe 14 Sep 2011

  Stie cineva cum pot schimba background-ul ala verde-sinistru din Metro UI? Si cum pot pune celsius in loc de fahrenheit la vreme?

  Reply
 • andrei pe 14 Sep 2011

  un beta de unde pot avea?

  Reply
 • cipi pe 14 Sep 2011

  din pacate nu este nici o revolutie. iOS dar si androidul vor fi superioare acestei platforme. numai daca pui experienta acumulata pina cind acest W8 iese pe piata, poate deveni invechit deja. dar e windows, acopera inca o mare parte din piata, insa…tinerii prefera lucruri cool. totul se schimba in 10 ani.

  Reply
  • Torax pe 15 Sep 2011

   Of alt macuser… Daca tot nu folosesti acest produs, macar retine-te la a posta comentarii irelevante la acest review muncit de nenea Barbu. Momentan, Ios-ul este doar un OS de smartphone pe cand (viitorul)Win8 are puterea unui desktop OS combinat cu accesibilitatea Ios-ului(chiar mai intuitiv as zice).

   Fii mai diplomat, de exemplu: “desi nu sunt un utilizator al produselor MS(pentru ca nu sunt “cool”), apreciez efortul lor, insa doresc sa pastrez un minim de scepticism in privinta unui eventual succes al win8.”

   Despre review: O mica mentiune; Win8 va fi disponibil si pe tablete cu procesor ARM pe langa PC-uri,laptop-uri,tablete cu procesor x86. De asemenea in Win8 va fi construit in premiera suport pentru Xbox Live!.

   Reply
   • Gigel de luxembourg pe 15 Sep 2011

    Nici ce ai vazut tu nu e un OS adevarat. Windows 8 este un windows 7, nu ca ar i rau, win 7 e chiar bunicel, insa e doar un shell nou, cam asta e ce ai vazut, o aplicatie, nu un OS. singurul lucru notabil este alternativa la tastarea unei parole, in rest, este tentativa MS de e nu pierde si mai mult din piata care este din ce in ce mai “mobile”.

    Sunt curios cum or sa arate virusii, daca isi vor schimba si ei “the look”.

    Reply
    • Torax pe 15 Sep 2011

     Nu e shell nou, e ca si cum ai spune ca OSX e “doar” un shell peste BSD. Nu ai nevoie de varianta desktop deloc a win8, iar resursele “aplicatiei” desktop nu vor fi incarcate niciodata decat daca decizi altfel. Daca ai fi citit in amanunt ai vedea ca interfata Metro e mai mult decat o gramada de iconite 4×4 gen Ios,Android,PalmOS,Symbian etc. Se numesc “Live Tiles”, afiseaza intr-un mod dinamic informatii importante despre aplicatia respectiva fara sa ai nevoie sa o deschizi.
     Virusii sunt un capitol WinXP.

     Reply
   • Cata pe 15 Sep 2011

    Eu sunt utilizator de Windows dar nu ma pot opri sa nu constat cat de mult au copiat la nivel de interfata grafica de la Ubuntu 11.04.E pacat daca au ajuns la halul asta de stil de lucru.Revenind la acest beta mi s-a parut oarecum ok, pt. chestii de genul navigare si multimedia dar doamne, sper ca nu ramine asa.Nu de alta, dar cei 90% din utilizatorii obisnuiti nu or sa se descurce foarte bine pe actuala interfata.Parerea mea

    Reply
 • skyradio pe 15 Sep 2011

  really? bye bye Android!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 • Alex S pe 15 Sep 2011

  Profund dezamagit. Ce e prostia asta? Rulez aplicatii pe PC ca pe iPhone? E aberant si sper sa se razgandeasca, o sa fiu mai productiv in Windows 98 decat in asta!

  Reply
 • ... pe 15 Sep 2011

  Din pacate vad ca mai nou mai toate aplicatiile parca sunt facute sa dea bine in review-uri sau la utilizatorii adolescenti ai retelelor sociale.
  Pe cand un sistem de operare profesional destinat adultilor utilizatori de programe profesionale de CAD-CAM/editare grafica/programare,etc? Cred ca va fi din ce in ce mai greu de proiectat cladiri sau de facut analize in MathCAD cu un SO atat de orientat pe “modul tactil” sau de securizat datele firmei sau proiectul in curs pe un SO atat de deschis la retelele sociale sau la “nor”.

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 15 Sep 2011

   Tehnica si computerele in general se indreapta spre o era in care folosirea se bazeaza mai mult pe intuitivitate decat pe otice altceva. Nu cred ca peste 10 ani, de exemplu, cineva va mai avea nevoie de cursuri de operare a calculatorului. Totul va fi simplu, evident, usor de folosit si configurat si, pe undeva, anii in care computerul a fost deschis exclusiv unei anumite categorii de public justifica pe deplin nevoia de simplitate. Spre deosebire de apple, microsoft va integra acelasi OS atat in tablete cat si in pc-uri. Ceea ce vedeti in acest preview este jumatatea optimizata pentru tablete, o interfata denumita Metro UI folosita si in cazul mobilelor cu sistem de operare WP7. In rest, windows 8 se va pastra mai mult sau mai putin cum il stim, cu ferestre, control panel si posibilitatea folosirii unor programe profesionale. Nu e nici un motiv de panica, asadar. Windows nu devine nici o jucarie, nici un OS imposibil de securizat ci face ceea ce trebuia facut de mult, devine mai simplu si mai accesibil.

   Reply
   • Sorin pe 15 Sep 2011

    Cum adica “spre deosebire de Apple”? Pai iOS stii ce este, tată?

    Reply
    • Dragos Aliciu pe 15 Sep 2011

     iOS este sistemul de operare Apple pentru platforme mobile (iPod, iPhone, iPad), nu are legatură cu OS X. Windows 8 va fi același atât pentru tabletele Microsoft cât și pentru calculatoare. Dacă nu ma înșel, interfața obișnuită windows va fi accesibilă pe tablete alături de Metro UI. La asta mă refeream atunci când am spus „spre deosebire de…“

     Reply
     • imparaturosu pe 15 Sep 2011

      esti sigur? adica o sa instaleze pe tablete cam 2gb de system? haha.

      Reply
      • Dragos Aliciu pe 15 Sep 2011

       Eu zic că dacă se poate cu Windows 7 se va putea și cu windows 8, optimizat pentru tablete… http://windows7tab.com/

       Reply
      • Torax pe 15 Sep 2011

       Imparat Rosu, Maria Ta, Win8 va consuma si mai putine resurse decat Win7, cu tot cu desktop UI sau Metro UI. Alte “alternative”(impropriu spus) comerciale la Win, au tot crescut in cerinte hardware editie cu editie(de exemplu OSX).

       Reply
     • bedmadafaka pe 15 Sep 2011

      Apple a inceput deja fuzionarea iOS cu OSx,vezi Lion!Si ei sunt cei care creeaza trendul,si vin cu ideile primii,MSFT doar copiaza,si profita de pozitia de lider de piata sa se dea originali!

      Reply
      • Torax pe 15 Sep 2011

       Lion de fapt a divizat comunitatea userilor de osx. De exemplu, unul din principalii editori ai Gizmodo(un site foarte prietenos catre Apple) s-a arata dezamagit de pseudo-transformarea Lion fata de SnowLeopard. Mai multe nu pot sa zic, fiecare cum il percepe. E la fel ca Final Cut X, Quicktime X.
       Introducerea Launchpad-ului in Lion nu il face fuzionat cu Ios. Si in fine, este dreptul tau sa crezi ca unii creaza trendul iar altii copiaza.

       Reply
       • Dragos Aliciu pe 15 Sep 2011

        Plus ca din punctul de vedere al resurselor, Lion este pentru OSX un fel de vista pentru Windows. L-am vazut ingenunchiind calculatoare care functionau perfect pe Snow Leopard… Schimbarile nu sunt atat de evidente ca in cazul lui windows 8. Un „Launchpad“ similar cu ecranul aplicatiilor din ipad, gesturi multitouch pentru touchpad si aplicatii fullscreen nu sunt exact sugestii de a folosi sistemul ca pe o tableta…

       • bedmadafaka pe 16 Sep 2011

        Pai in ultimii 10 ani,Apple cam asta face!Ex:iPod,iPhone,iPad!Si toate industriile care se schimba doar datorita acestor 3 jucarii!Si ei dicteaza cum se schimba,ei impun trendul!Daca asta nu e trendsetting,atunci nu stiu ce e!Tot ei au scos si primul PC cu interfata grafica si mouse,in ’84,si de atunci tot asa a ramas!Oricat incearca sa MSFT,sa vina cu ceva nou,original, pe partea de interactiune cu masina(a se citi comp.),nu reusesc nicicum sa scoata ceva asa de functional,fiabil si simplu de utilizat ca produsele Apple.Si atunci n-au ce face si imita!

       • Dragos Aliciu pe 16 Sep 2011

        Daca chiar ne dorim un copiator in relatia asta, acela eete android. Windows phone 7 a fost chiar singurul sistem de operare care a pus problema diferit fata de sistemul app-centric dezvoltat de apple, implementat apoi si de android. Windows 8 e important pentru ca arata o schimbare de filosofie completa pentru microsoft. De la el la vista e o diferenta majora in cum se pune problema.

     • Sorin pe 15 Sep 2011

      iOS este un sistem de operare bazat pe OS X. Adica un OS X simplificat. Cu alte cuvinte au scos din el acele lucruri de care nu ai nevoie pe o tableta/smartphone.

      In rest este cam la fel. :)

      Reply
 • bedexe pe 15 Sep 2011

  Win8 e in urma cu cel putin 3 ani fata de alte sisteme de operare, unele chiar gratis si mult mai rapide pe hardware actual.

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 15 Sep 2011

   Pe ce anume vă bazați când spuneți asta având în vedere că sistemul nici nu a apărut în forma lui finală? Cota de piață a Linux nu a crescut niciodată mai sus de 1%…

   Reply
   • imparaturosu pe 15 Sep 2011

    Sunt convins ca aveti acasa linux, chiar daca nu stiti. Aveti un router un pic mai destept? Daca da, atunci sa stiti ca toate comentariile care le faceti pe net ajung la destinatie datorita linuxului care face sa functioneze routerul.

    Reply
    • Dragos Aliciu pe 15 Sep 2011

     Extrem de corect ce spuneți, dar în același timp vorbim de sisteme de operare eficiente, rapide, manevrabile pentru utilizatorii finali, nu pentru categorii anume de profesioniști.

     Reply
    • Torax pe 15 Sep 2011

     N-ai cum sa-l invingi pe nen-tu Dragos :) . Ti-a returnat precum Djokovic.

     Reply
 • Cezar Florin pe 15 Sep 2011

  Pentru ca majoritate autilizatorilor folosesc curent aplicatii care au support doar pentru windows.
  Aceste este motivul real pentur care windows inca mai detine un numar imens de utilizatori.
  Imi place ce am vazut in schimb la ceeasta prezentare.. si sarputea sa ma bag sa testez si interfata beta de curiozitate.

  Afirmatia facuta “Nu cred ca peste 10 ani, de exemplu, cineva va mai avea nevoie de cursuri de operare a calculatorului.” este adevarata, dar nu datorita faptului ca sistemele de operare vor fi mai easy to use, ci pentru ca majoritatea copiilor vor avea acces la un pc, cel mai probabail cu un windows de mici, si vor capata cunostintele din timp.
  Cum spuneam mai sus imi place cum arata noua interfata optimizata pentur touch screen, dar treui sa va ganditi ca majoritatea utilizatorilor de windows ofac pe un hardware care nu prezinta un touch screen, si cat de easy to use mai este aceasta pe un pc standard?
  probabail la aceasta intrebare imi voi raspunde singur prin testul unei variante beta.. sau poate peste ceva mai multe luni cand voi avea ocazia sa lucrez mai mult pe un astfel de sistem.

  Reply
  • Torax pe 15 Sep 2011

   Cezar, deci pe pc-uri, vei avea de ales intre Metro UI si “aplicatia” desktop win. Pe tablete ARM vei avea Win8 ARM edition, Metro ui, only. Nu iti impune nimeni interfata metro, la fel nici cea de desktop. Resursele necesare oricarei dintre acestea NU sunt incarcate daca nu este folosita. Cauta niste hands-on reviews pe site-uri tehnice si vei vedea Metro UI live pe pc-uri si ce usor e de folosit.

   Ca o mica nota imi place cum vorbeste despre motivul “real” pentru care win “inca” mai detine multi utilizatori; de parca ar fi un lucru rau si ar trebui toti sa migram cate OSX.

   Reply
   • Cezar Florin pe 15 Sep 2011

    nu spun ca este un motiv rau, dar asta nu inseaman ca windows detine atati utilizatori pestru ca este superior celorlalte sisteme.
    Nu zic ca acum trebui sa folosim numai metro.
    dar asta este mare schimbare la capitolul vizual, doar ca vad ca nu ai inteles ce am vrut sa spun :) poate m-am exprimat gresit

    Reply
    • Torax pe 15 Sep 2011

     Hai sa vedem amandoi RC-ul, o sa fie public si “moka”, tipic noului Microsoft si o sa mearga si pe mac.
     Lumea e constransa si de pretul hardware-ului pc-urilor cu alternative la Win, asa e; sau pur si simplu userii nu cunosc alternative. Insa personal tot Win7 cred ca este superior, ceea ce nu exclude ca alternativele sa fie redutabile in felul lor.

     Reply
 • Alin Ion pe 15 Sep 2011

  Merge instalat in masina virtuala VMware Player?
  Eu am incercat si mi-a dat eroare. Am windows7, proc I5(3,6Gb),4Gb de RAM.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 15 Sep 2011

   Si eu am esuat cu VMWare, recomand Parallels (mediul de virtualizare folosit pentru preview, de altfel).

   Reply
  • daniel pe 15 Sep 2011

   Merge pe VirtualBox, booteaza in 35 secunde .
   Vbox configurat cu : 2 core, 4 GB ram , hdd 30 GB si accelerare grafica 2d& 3D .

   Se misca relativ ok , problema e MetroUI …. nu am descoperit inca sa ii dau back :D

   Reply
 • Exe pe 15 Sep 2011

  Mie mi-a mers instalat in VirtualBox fara probleme.
  Os-ul are parti bune si parti mai putin bune. Va recomand sa vedeti toate conferintele Build de zilele astea. Am fost mult mai impresionat de prezentarea windows8 server care aduce mult mai multe facilitati in plus fata de varianta desktop.
  Interfata Metro nu este rea, problema este integrarea. Cele doua interfete sunt practic tratate ca doua shell-uri intre care migrezi aproximativ ca la windows98 sau windows3.1. As fi preferat sa treaca totul pe noua interfata, iar vechiul shell sa fie virtualizat. In acelasi timp shellul nou este extrem de imatur. Prima nemultumire pe care am avut-o dupa instalare a fost disparitia meniului traditional win7. Interfata noua este o alternativa buna la destopul clasic cu iconuri si widgeturi, dar meniul win cu aplicatiile organizate frumos in subfoldere este de neinlocuit deocamdata. Eventual mai multe optiuni clickdreapta si un control panel mai destept ar putea rezolva problema, dar deocamdata Metro este la cel putin un an destanta de finalizare.
  In build sunt incluse si cateva instrumente de dezvoltare printre care Visual Studio Express 11, care a fost prezentat si la conferinta si in care se pot scrie acum appsuri atat pt. .net, win32 cat si pt. noua interfata metro. Noile apiuri sunt destul de cool si cred ca aici s-a lucrat cam cel mai intens. Probabil ca urmatorul pas este un nou framework pt. ARM la care se pare ca sunt cam intarziati. Probabil ca versiunea de win8 pt. x32 si x64 vor apare la distanta de cel putin cateva luni fata de versiunea arm.
  O chestie destul de cool este ca interfata practic simuleaza un multiscreen de genul android si daca folosesti mai multe screenuri interfata se intinde frumos pe toate screenurile. De asemenea am vazut ca au imbunatatit si interfata clasica win7 multiscreenul acum avand taskbaruri si startmeniuri separate.
  Asadar win8 aduce cateva chestii cool, dar mai are mult de lucru daca vrea sa fie la fel de consistent si viabil ca IOS si la fel de customizabil si deschis ca Android. Si cam asta vrea de fapt Microsoft.

  Reply
 • Calin pe 15 Sep 2011

  Salut!

  Sunt utilizator de Linux, Windows, Mac si pot sa spun ca fiecare are partile lui bune si proaste. Depinde foarte mult unde il folosim, cine il foloseste si mai ales cum.
  Sunt convins ca oricare dintre noi putem face un Linux sa functioneze mai prost decat un Windows in cateva minute. In multe comentarii se ajunge la o paralela cu alte sisteme de operare sau cine de la cine a copiat

  Ce nu imi place in mod special este impingerea aceasta fortata catre simplitate si retele sociale. Pentru anumite categorii este in regula, dar sa imi lase si mie o optiune acolo cu ecran negru si text sa pot sa fac ce vreau eu, daca stiu cum.

  Am sa incerc sa instalez Win8 sa vad cum se comporta si sa compar cu ce se spune in articol.

  Reply
 • andrei pe 15 Sep 2011

  dupa un fail de la update… a reluat-o, nu trebuie nici un virtual machine, fa o partitie de 50 gb si dai…

  deocamdata nu-mi place 8-ul

  Reply
 • citizen B pe 15 Sep 2011

  Ha ha, blue screen of death s-a transformat in light-blue (bleu) screen of sorrow! ROFL!

  Reply
 • citizen B pe 15 Sep 2011

  Si ce-i cu interfata asta 2D only? Nu mai poate placa grafica 3D?

  Reply
 • Razvan V pe 16 Sep 2011

  Singura similitudine intre ios si osx este producatorul lor, apple. Sunt platforme total diferite, folosesc tehnologii diferite. Tabletele Windows sunt echipate cu procesor core i5, 4gb ram si ssd 64 gb, adica sunt pc-uri. Iar microsoft chiar asa le numeste, nu au pronuntat cuvantul tableta ci cuvantul pc. O mare diferenta !

  Reply
 • Dan pe 16 Sep 2011

  In timp ce Apple prezinta publicului un produs finit, gata de vanzare (in 1-2 luni de la lansarea oficiala) cei de la Microsoft se intrec in a ne oferi alpha, beta, gamma etc. Sunt la stadiul de brain storming, nu e gata nimic (doar un beta ce poate sa arata muuult diferit fata de versiunea finala – vezi epopeea Vista). Adevarul e ca MS este in deriva de mai multi ani, a pierdut locul de locomotiva in software. W7 este foarte bun, Vista, un dezastru, marketingul da rateuri rasunatoare (vezi reclama cu Bill Gates si Seinfeld in magazinul de pantofi!).
  Cu ce sentimente s-or uita da-l de Balmer & Co. la vanzarile de tablete ale celor de la Apple si Samsung?! Dar la vanzarile de smartphone-uri? Ei nu au (inca) nimic! Ne mai flutura cateva margele de sticla pe sub nas, Windows Phone, W8 etc., si iar dispar in neant, lucrand la minunatele lor produse ce vor fi lansate… in curand. Nici macar o data aproximativa nu se mai hazardeaza sa publice.
  Iar in acest timp vine iPhone 5, vine iPad2, Samsung tab si tot asa… Vorbim deja de o piata matura pentru aceste sisteme, piata in care Microsoft este ZERO.
  Cred ca era Windows/Microsoft va apune in curand. Parerea mea!

  Reply
 • Petea pe 18 Sep 2011

  Hmm, nu inteleg de unde superioritatea Apple. Mac OS Lion este lansat ca fiind final dar e incompatibil cu o serie intreaga de aplicatii, de exemplu Autocad 2011. Oare cum e sa dai cateva sute sau chiar mii de euro pe un soft ca la nici juma’ de an sa fie inutilizabil? Poti trece la 2012, dar evident ca nu e gratis. In ceea ce priveste Windows 8, mie nu imi recunoaste nici macar unitatea optica, deci e nefinisat rau de tot. Cu toate astea, arata destul de bine. Cam prea multe aplicatii de socializare dupa gustul meu, nu toata lumea sta sa “arda gazul” pe ele.

  Reply
 • Dl. Edu pe 21 Sep 2011

  Complimente pentru felul care intretineti aceasta pagina.

  Sunt foarte multe lucruri interesante de citit si de vazut..
  Cu ajutorul vostru inteleg mai usor evolutia lucrurilor in general… si nu mai raman in urma cu tot ce e modern. Multumesc pt. asta!

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului