Hi-Tech

(P) Audiopro LV1 – boxa hi fi fără fir

scris pe 08 Sep 2011 de StyleReport.ro 13540 vizualizări
feat

Boxele wireless Audiopro fac o promisiune simplă: calitate hi fi a sunetului, fără nevoia unui fir roșu-negru. Cât de departe funcționează, care sunt performanțele unui astfel de sistem și cât de fiabil se dovedește, puteți citi în testul StyleReport.ro

Chiar dacă nu pare mult, eliminarea unui singur cablu din „jungla“ firelor casnice e un progres major. Dintr-un calculator obișnuit de birou ies cel puțin 6 fire, dintr-un laptop (măcar o perioadă de timp) cel puțin unul, legat de o sursă de curent. Un sistem audio are nevoie de atâtea fire câte boxe deține, plus un cablu de alimentare. În unele cazuri, firele ajungă să ne conducă viața, decid aranjamentul mobilierului, plasarea aparatelor în cameră sau atârnă de-a lungul pereților. Sunt incomode, nepractice, inestetice.

Iar după ce telefonul și Internetul au scos deja cablul din rutina zilnică, o companie suedeză propune boxele wireless ca soluție pentru eliminarea cablului audio. LV 1 este o boxă de raft stereo cu patru difuzoare și, conform producătorului, o soluție perfectă pentru o încăpere de dimensiuni medii.

Cum funcționează?

În afara lipsei (evidente) a firului, un difuzor wireless nu este cu nimic deosebit față de o boxă obișnuită. Are nevoie însă de un „dongle“, un transmițător care se conectează prin USB sau prin jack standard 3,5mm la orice dispozitiv capabil să emită semnal audio. Asemănător ca dimensiuni și formă unui modem de Internet mobil, dongle-ul se cuplează la calculator sau orice altă sursă și anunță conectarea printr-un LED care își schimbă culoarea din roșu în albastru. WF100 este practic un convertor de semnal digital-analogic, care are rolul de a păstra și îmbunătăți calitatea semnalului.

Prima impresie despre WF100 este că pur și simplu funcționează. Tot procesul durează în jur de 5 secunde și nu are nevoie de drivere speciale sau alt fel de programe. În testul nostru, pentru Windows 7 recunoașterea s-a făcut instantaneu, iar la Mac OS X a fost nevoie de o singură configurare, în schimbarea ieșirii de sunet către căști USB.

Audiopro folosește trei zone de semnal (1, 2, 3), pentru eventualitatea în care în casă sunt mai multe difuzoare fără fir și trei zone de volum (A, B, C) diferite pentru a asculta muzica la tonalitatea dorită în fiecare dintre ele. Cu alte cuvinte, dacă există o singură sursă de semnal audio și mai multe difuzoare wireless, volumul poate fi reglat pentru fiecare cameră separat. În sufragerie, considerată zona A, copiii pot asculta muzica mai tare, în dormitor se ascultă muzică în surdină (zona B), iar în a treia încăpere, aceeași melodie sună la volum de intensitate medie. Împărțirea în zone de semnal e utilă atunci când fiecare difuzor primește sunet de la o sursă diferită (mp3 player, calculator, sistem audio).

Construcție

LV 1 este o boxă fabricată cu mare atenție, iar acest lucru se vede în special la detalii. Foarte robustă, incinta de lemn care găzduiește difuzoarele este îmbrăcată în piele de culoare neagră (la care se adaugă versiunile alb și roșu), alături de care cusătura albă de pe margini crează o imagine foarte elegantă. Greutatea considerabilă – 4,5kg – devine ușor manevrabilă în momentul urcării pe stativ, un picior care permite rotirea ușoară a difuzorului în orice direcție.

În spatele măștii textile, patru difuzoare – două twittere și două boxe pentru frecvențe medii de câtre 35 W fiecare – ocupă centrul, în timp în ce partea dreaptă-sus se găsesc butoanele de volum și alegere a zonei, precum și un ecran LED.

Celelalte componente ale pachetului, dongle-ul și alimentatorul boxei nu se bucură din păcate de aceeași atenție la detalii. Emițătorul wireless e construit dintr-un plastic de calitate inferioară și nu foarte ergonomic. Alimentatorul are cam aceleași dimensiuni ca cele folosite pentru laptop-uri, ceea ce ar putea crea probleme în spațiile restrânse din spatele unui dulap sau ale unei biblioteci.

Li se adaugă telecomanda, foarte ușoară și extrem de sigură în găsirea receiver-ului, cu butoane pentru volum al zonelor, butonul de pornit-oprit și mute.

Calitatea audiției

Producătorul Audiopro recomandă tehnologia wireless pentru o calitate full CD a difuzoarelor pe care le produce, iar testele noastre confirmă acest lucru. Sunetul este plin, se aude clar și redă bine toate frecvențele, inclusiv cele joase, chiar dacă nu la calitatea unui subwoofer dedicat. Incinta de lemn își face simțită prezența și conferă muzicii căldură, în special pe porțiunile în care instrumentalul preia controlul melodiei. Nivelul de volum e puternic pentru o boxă de 22cm și, altfel spus, LV1 nu ar trebui să aibă probleme la o petrecere dată într-o cameră de 30mp și cu atât mai puțin la o audiție de plăcere a unui singure persoane.

Tipul fișierului redat contează mult în calitatea audiției. Dacă formatul unui CD audio sau FLAC lasă o impresie extrem de bună legat de capacitățile de redare, mp3-urile merită folosite de la o calitate de 220 kbps în sus. Sunetul se va auzi bine și la bitrate-uri joase, dar de la o anumită valoare numerică a volumului, difuzorul produce zgomot, iar calitatea scade sesizabil. Evident, nu se pot emite pretenții hi-fi de la fișiere audio comprimate așa cum este și mp3, dar cum LV1 este foarte util de folosit ca boxă de calculator, mențiunea merită făcută.

În problema care frământă pe toată lumea – distanța la care se poate face emisia – boxa nu a arătat nici un fel de slăbiciune în aceeași cameră cu laptopul de la care primea semnal. Cu calculatorul în brațe ne-am îndepărtat de difuzor în linie dreaptă, iar muzica a continuat să cânte până când distanța dintre cele două puncte a ajuns la puțin peste 20m. Interesant este că nu există jumătăți de măsură. În cazul în care semnalul nu are calitatea cerută pentru o audiție hi-fi, emițătorul se deconectează de la rețea, căutând un semnal mai bun. Nu se întâmplă ca depărtarea dintre emițător și receptor să producă scăderi de calitate: ori se aude așa cum trebuie, ori nu se aude deloc. Într-un apartament de bloc obișnuit muzica s-a întrerupt în momentul în care între sursă și receiver au intrat trei pereți din beton. Chiar și atunci, semnalul mai putea fi recepționat, dar doar în anumite poziții din încăpere. Audiopro oferă amplificatoare de semnal nu mai mari de 10cm (WR100), care se folosesc pentru a crește distanța dintre sursă și difuzor, chiar și în prezența pereților din beton.

Conectarea la playere mobile e la fel de ușoară, deși nu acordă mobilitatea la care te-ai aștepta. Dongle-ul se leagă printr-un cablu cu două jack-uri la orice telefon mobil sau player mp3, iar calitatea emisiei nu pare să se schimbe față de CD player. Dezavantajul îl reprezintă însă nevoia de alimentare separată a emițătorului, care trebuie băgat în priză pentru a funcționa, ceea ce te leagă de un punct fix. Ar fi fost interesant dacă dongle-ul putea funcționa pe bază de baterii.

Presupunerile că semnalul wi-fi sau mausurile fără fir ar crea interferențe nu se confirmă. La sfârșitul a cel puțin 10 ore de funcționare, într-o încăpere în care se aglomerează 7 rețele de Internet wireless, LV1 nu dat semne că ar intercepta altceva decât melodiile care îi erau dedicate.

Concluzie

LV1 este o boxă de raft finisată exemplar și cu un sunet hi fi mai mult decât mulțumitor pentru un ascultător fără pretenții extrem de mari. Oferă un volum impresionant corelat cu un sunet cald și foarte clar și se comportă excelent în aceeași cameră, dar și la distanțe apreciabile. Audiopro ar mai putea lucra la materialul de construcție al dongle-ului, dar și la dimensiunile alimentatorului boxei, exagerat de mare pentru un dispozitiv care stă de obicei suspendat pe un raft. Difuzorul își arată utilitatea când e mutat des – pentru că nu trebuie să ia și sursa sau când pur și simplu nu mai vreți încă un cablu care să vă incomodeze prin încăpere.

Marca Audiopro este reprezentata in Romania de catre firma Acustic Mall.

2 comentarii

 • Adrian pe 05 Sep 2011

  Ca sa inteleg si eu, asta e un review sau e pur si simplu publicitate?

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 05 Sep 2011

   Distribuitorul a ales să își promoveze produsul printr-un review, deci singura parte publicitară este subiectul materialului. Testele au fost facute ca pentru orice alta recenzie de pe StyleReport.ro, cu părți bune și părți rele

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului