Hi-Tech

(P) AudioPro LV2 – stereo wireless la superlativ

scris pe 21 Sep 2011 de Constantin Barbu 8470 vizualizări
IMG_4895

AudioPro LV2, cu o putere totală de 100 de watti și toate avantajele unui sistem de sunet fără fir, este o propunere foarte interesantă pentru cei care caută un sistem stereo HiFi care să poată fi folosit atât de pe computer, cât și din orice altă sursă de sunet.

Până la inventarea unor soluții practice de transmitere a electricității fără fir, cablurile de alimentare pentru orice aparat fix rămân obligatorii. Pe de altă parte, dependența de un fir pentru transmiterea semnalului audio de la sursă la boxe devine din ce în ce mai frustrantă, pe măsură ce tehnologia transmisiilor de date wireless devine disponibilă la scară largă și oferă performanțe similare celor obținute de un sistem cablat. Dacă luăm în considerare și faptul că sursa de sunet are mai mari șanse să fie un laptop, un smartphone sau un iPod decât un deck fix, utilitatea unui sistem audio fără fir devine și mai evidentă. Modelul LV2 de la producătorul suedez AudioPro renunță tocmai la exeste fire, care au cele mai mari șanse să creeze probleme.


Cum funcționează?

La fel ca toate sistemele HiFi wireless de la AudioPro, modelul LV2 folosește o configurație extrem de simplă: un DAC (Digital to Analog Converter) performant este ”împachetat” într-un dongle-emițător cu conectare prin USB sau jack standard de 3,5mm, iar difuzoarele primesc semnalul audio prin intermediul unui receptor integrat. Fără nici o configurare suplimentară, odata ce emitatorul este conectat la o sursa de semnal, difuzoarele pornesc, iar utilizatorul se poate bucura imediat de sunet.

În cazul conectării prin USB, pentru Windows 7 recunoașterea s-a făcut instantaneu, iar la Mac OS X a fost nevoie de o singură configurare, în schimbarea ieșirii de sunet către căști USB. Din păcate, atunci când emițătorul este conectat la o sursă de semnal clasică, printr-o mufă standard de 3,5mm, dongle-ul trebuie alimentat separat prin intermediul unui adaptor dedicat. Simplitatea și viteza procesului de conectare poate fi cel mai clar văzută în clipul de mai jos.

Audiopro folosește trei zone de semnal (1, 2, 3), pentru eventualitatea în care în casă sunt mai multe difuzoare fără fir și trei zone de volum (A, B, C) diferite pentru a asculta muzica la tonalitatea dorită în fiecare dintre ele. Cu alte cuvinte, dacă există o singură sursă de semnal audio și mai multe difuzoare wireless, volumul poate fi reglat pentru fiecare cameră separat. În sufragerie, considerată zona A, copiii pot asculta muzica mai tare, în dormitor se ascultă muzică în surdină (zona B), iar în a treia încăpere, aceeași melodie sună la volum de intensitate medie. Împărțirea în zone de semnal e utilă atunci când fiecare difuzor primește sunet de la o sursă diferită (mp3 player, calculator, sistem audio).


Construcție și design

AudioPro LV2 este un sistem audio stereo de dimensiuni medii-mici, cu incinte construite din lemn, pentru o mai bună rezonanță. Designul folsit de producătorul suedez este unul clasic pentru filosofia scandinavă, cu linii clare și un accent pus pe funcționalitate. Două paralelipipede învelite în piele, cu o mască textilă detașabilă care acoperă difuzoarele și fără nici un element de control vizibil, difuzoarele LV2 sunt construite cu o atenție deosebită la detalii și fara dorinta de a epata. După cum era de așteptat, fiecare dintre cele două difuzoare folosește câte un singur cablu, cel de alimentare, care include și un mic transformator, cu o forma extrem de asemănătoare cu cea a unui alimentator pentru laptop. Din păcate, lungimea cablului de alimentare este destul de redusă, dar poate fi prelungita destul de ușor printr-un cablu standard cu doi pini.


Masca frontală detașabilă a boxelor ascunde câte un difuzor dedicat frecventelor joase, medii și înalte, plus un led de status folosit și pentru identificarea ușoară a celor doua canale stereo. Puterea totală de 100W a ansamblului stereo s-a dovedit a fi suficientă pentru a ”umple” o încăpere de dimensiune medie (aproximativ 30 de metri pătrați), în ciuda dimensiunilor destul de reduse (210x145x180mm) ale boxelor.


Emițătorul wireless e construit dintr-un plastic de calitate inferioară și nu se remarcă prin ergonomie, dar nu a prezentat în testele noastre nici o problemă de funcționalitate. Pachetul mai include și o telecomandă cu butoane de oprire/pornire, control al volumului pentru până la trei zone diferite și mute.

Dincolo de varianta albă, testată de noi, AudioPro oferă și o variantă neagră a modelului LV2.

Calitatea audiției

În cele două săptămâni pe care le-am petrecut alături de sistemul LV2, putem spune că am testat difuzoarele cu aproape orice tip de fișiere, formate și surse audio. În mod evident pentru un sistem stereo, cele mai bune rezultate au fost obținute în testele de audiție muzicală: spațialitatea a fost foarte clară pe cele două canale, sunetul clar la toate toate nivelele de volum, iar caracterul general al reproducerii a fost unul ”cald”, cu bass plăcut și frecvențe medii clare. Woofer-ul și tweeter-ul dedicate și-au făcut simțite prezența, cu sunete excelente în tot spectrul de frecvențe, de la sunete joase la foarte înalte. În mod evident, performanța în cazul bașilor poate fi ajutată de un subwoofer dedicat, dar nu putem spune că i-am simțit lipsa, mai ales în cazul testelor muzicale. Comparativ cu modelul LV1, sunetului este foarte diferit, în primul rând prin separarea fizică a difuzoarelor pentru stânga și a celor pentru dreapta. Puterea mai mare și cele două woofere s-au făcut de asemenea remarcate.

La fel ca și în cazul oricărui alt difuzor, calitatea sunetului este limitată în primul rând de calitatea sursei: un fișier mp3 la un bitrate scăzut se va auzi bine pe LV2, dar nu va pune în aproape nici un fel în valoate calitățile boxelor. Producătorul recomandă pentru calitate optimă folosirea de CD-uri audio sau de fișiere audio fără compresie, cu meste FLAC, de exemplu, iar testele noastre confirmă recomandarea. Nuanțele delicate, care adesea sunt estompate de algoritmii de compresie agresivi folosiți în multe formate audio larg răspândite, au fost redate excelent de LV2 atunci când sursa de sunet a fost una necomprimată.

În ceea ce privește raza de acțiune a sistemului wireless, LV2 s-a comportat extrem de similar cu modelul LV1: în linie dreaptă în interior, distanța maximă la care ansamblul fără fir a fost de aproximativ 20 de metri. Atunci când în ecuație au intrat trei pereți de beton, raza de acțiune a scăzut semnificativ: 7-8 metri, dar date fiind condițiile, nu putem spune că nu ne așteptam. Pentru exact acert tip de situații, AudioPro oferă și un amplificator de semnal pentru legătura fără fir dintre emițător și difuzoare, care teoretic dublează raza de acțiune și permite extinderea unei ”rețele” de boxe LV în moduri altfel imposibile.

Am apreciat de asemena și filosofia adoptată de AudioPro pentru sistemul său wireless: distanța maximă la care ansamblul transmițător-receptor funcționează este distanța maximă la care semnalul poate fi transmis fără pierderi de calitate. De îndată ce a fost detectată o deteriorare a calității semnalului, transmisia este pur și simplu întreruptă până când parametri de calitate originali pot fi restabiliți. Dacă tot vorbim de raza de acține, merită menționat și faptul că, în linie dreaptă, telecomanda nu reușește să egaleze cei 20 de metri ai sistemului de transmisie wireless.

Concluzie

AudioPro LV2 este un sistem stereo cu un design clasic și finasaje excelente, care poate fi integrat cu ușurință aproape oriunde. Tehnolgoia wireless oferă o flexibilitate foarte ridicată a posibilităților de poziționare, dimensiunea este suficient de mică pentru a nu incomoda, iar sunetul este puternic și clar. Din nou, nu am apreciat calitatea incomparabil mai scăzută a construcției transmițătorului comparativ cu restul sistemului și nici cele două transformatoare din sistemele de alimentare ale boxelor, dar per ansamlu impresia pe care ne-a lăsat-o modelul LV2 a fost una foarte bună.

Marca Audiopro este reprezentata in Romania de catre firma Acustic Mall.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului