Hi-Tech

Olimpiada 2012 va fi înregistrată UHDTV: video cu 4 miliarde de pixeli pe secundă

scris pe 29 Mai 2012 de Constantin Barbu 8004 vizualizări
Hi-tect - London

Londra 2012 va fi prima ediție a Jocurilor Olimpice care va fi captată video la rezoluție 8K, sau UHDTV. Noul standard oferă o rezoluție de 16 ori mai mare decât standardul FullHD 1080P actual și va permite captarea a patru miliarde de pixeli în fiecare secundă.

Măsurată în pixeli, rezoluția standardului Ultra High Definition Television (UHDTV) este de 7,680 × 4,320 puncte, aproximativ 33 de megapixeli. Noul format este, pentru moment, proiectat pentru ecrane de dimeniuni extrem de mari, și va fi implementat de către BBC la Jocurile Olimpice din vară.

Pentru a asigura o captare cât mai fluentă a acțiunii rapide din timpul olimpiadei, camerele vor filma cu o frecvență de 120hz (120 de cadre captate in fiecare secundă), la o calitate ce se apropie de nivelul unei proiecții IMAX. Fiecare minut de film înregistrat în acest format va ocupa (necomprimat) aproximativ 200GB spațiu de stocare. Conform The Guardian, Jocurile Olimpice vor fi transmise în direct pe mai multe ecrane cu o diagonală de 15 metri în mai multe oriașe din Marea Britanie, iar experiența va fi “comparabilă cu cea din tribune”.

 

Specialiștii sunt de părere că noul standard va rămâne un format exotic până în anul 2020, când este prevăzută o impelementare la scară largă.

1 comentariu

  • Picasso pe 29 May 2012

    E o idee excelenta. In momentul in care ochiul nu mai poate sa vizualizeze pixelii apare iluzia de imagine naturala. Ramane problema debitului, probabil ca se va trece pe FibreChannel, pentru ca la 4GPs inseamna de 32GB/s, si la ora actuala retelele 100G au probleme de latenta.

    Pe de alta parte, nu s-a vorbit de partea 3D. Pt un 3D natural e nevoie de 8 imagini diferite (tehnologia fara ochelari). La ora actuala inca e in stadiul de laborator. asta urca pe la 0.25TBs.

    Deci este un domeniu pasionant in care se poate investi cu incredere, pentru ca este de viitor

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului