Hi-Tech

Noi funcții la televizoarele de vârf: comandă prin gesturi și voce, procesoare dual-core și panouri OLED de dimensiuni mari

scris pe 10 Ian 2012 de Constantin Barbu 14574 vizualizări
Screen shot 2012-01-10 at 14.11.42

Dacă anul trecut tehnologiile 3D au fost în prim-plan în lumea televizoarelor, succesul destul de limitat al tehnologiei a reorientat producătorii către diversificarea funcțiilor și oferirea de noi metode de interacțiune cu aparatele.

Poate cele mai importante evoluții de anul acesta țin de diversificarea tipurilor de panouri prezentate. Dacă în anii precedenți ecranele OLED erau considerate ceva exotic, o tehnologie încă nepretabilă fabricării la scară largă cu costuri rezonabile, anul acest situația s-a schimbat foarte mult. Atât Samsung cât și LG au prezentat aparate cu diagonale de 55 de inci (~140 cm) bazate pe tehnologie OLED. Noile televizoare promit rate de reîmprospătare a imaginii mult, mult superioare tehnologiilor LCD sau cu plasmă, de ordinul miilor de hertzi, plus o reproducere mult mai exactă a culorilor și unghiuri de vizibilitate care acoperă aproape orice poziție imaginabilă a privitorului.

Televizor LG OLED văzut din față și din laterală

Dincolo de caracteristicile imaginii, noile televizoare se remarcă prin dimensiunile extreme: grosimea unui televizor este de doar câțiva milimetri, iar rama din jurul ecranului este aproape invizibilă. Prețurile sunt încă ridicate, în jurul cifrei de 6000-7000$ pentru un televizor OLED, semnificativ mai puțin decât era posibil în urmă cu doar un an.

Dincolo de noile ecrane, producătorii au continuat să prezinte un număr mare de televizoare compatibile 3D, dar accentul a început să cadă pe funcțiile suplimentare pe care televizoarele le aduc. Dacă în anii precedenți Smart TV-urile erau doar elemente exotice în portofoliul marilor producători, cu funcționalitate oarecum limitată, anul acesta aproape toate companiile din domeniu au prezentat televizoare bazate pe procesoare mult mai rapide, similare celor folosite în telefoane inteligente și tablete, cu funcții mult mai avansate și sisteme de comandă complet noi. În plus, televizoarele se apropie și mai mult de computere prin posibilitatea de a upgrada în viitor aparatele, pentru a le menține competitive pe piață pe termen lung. Samsung este prima companie care oferă acest serviciu de upgrade, numit Smart Evolution, dar este previzibil că și ceilalți mari jucători de pe piață vor adopta strategii similare.

După startul dat de Microsoft cu sistemul de recunoaștere a mișcărilor Kinect, Samsung este una dintre primele companii care integrează controlul prin gesturi direct în aparatul TV. Televizoarele Smart TV din generația 2012 vor folosi tehnologia Samsung Smart Interaction – o platformă intuitivă care foloseşte funcţiile de comandă prin gesturi, voce și recunoaștere facială.

Samsung LED8000, unul dintre modelele compatibile cu noul sistem de control

De exemplu, utilizatorii pot deschide sau închide televizorul, activa aplicaţiile selectate sau naviga pe Internet prin simpla comandă vocală într-una dintre cele 20-30 de limbi suportate de această tehnologie. Doar cu o mişcare a mâinii, aceştia pot să navigheze şi alege un link sau conţinut pe Internet. Camerele încorporate recunosc mişcările din prim plan iar cele două microfoane distribuite unidirecţional recunosc vocea cu acurateţe. Tehnologia de reducere a zgomotului ajută la eliminarea oricărui sunet din fundal atunci când utilzatorii folosesc comanda vocală.

Televizor LG 4K de 84 de inci (213 cm)

Pe final, merită menționată și încercarea mai multor producători, printre care Sharp, LG și Toshiba, de a trece la nivelul următor al semnalului de înaltă definiție, 4K. Acest nou sistem oferă o rezoluție de patru ori mai mare decât standardul FullHD actual, dar încă nu există decât foarte puține surse de semnal capabile să livreze conținut de o asemenea fidelitate. Dintre prototipurile prezentate la CES 2012, majoritatea s-au remarcat prin diagonale foarte mari, între 60 și 80 de inci (~2 metri). Iar dacă 4K vi se pare insuficient, merită menționat că au apărut deja și câteva prototipuri pentru standardul 8K, cu o rezoluție de patru ori mai mare decât 4K și de 16 ori mai mult decât FullHD.

3 comentarii

 • popas pe 10 Jan 2012

  WAW, WAW, WAW!
  Primele 3 cuvinte pe care le-am spus citind despre noile televizoare!!!
  Din nou, Samsung isi dovedeste valoarea de companie care produce valoare adaugata…
  Acum 2 ani nu credeam ca poate fi realizabil in urmatorii 10 ani.
  Sunt curios cu ce va veni Apple la al sau Apple TV. Ar putea initia niste procese impotriva Apple… stiti voi: patente, inovatii, etc…

  Reply
 • el condor pe 10 Jan 2012

  8k inseamna de 4 ori mai mult decat 4k si nu numai de doua ori 4k=8,3-8,7 megapixeli iar 8k=32 megapixeli

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului