Hi-Tech

Nikon bate recordul la zoom pe camere foto compacte cu un model 42X

scris pe 01 Feb 2012 de Constantin Barbu 15861 vizualizări
feat_nikon

Nikon a anunțat un nou model de cameră foto compactă care depășește recordurile de până acum când vine vorba de puterea de apropiere: cu un obiectiv zoom 42X, ce acoperă o plajă focală de la 24 la 1000mm (echivalență față de sistemul clasic, pe film de 35mm), modelul P510 va fi disponibil de luna viitoare.

Deși în mod sigur aparatul nu se va ridica la nivelul calității unui dSLR, ideea de a putea purta în buzunar un teleobiectiv atât de puternic va face noul model atractiv pentru foarte mulți utilizatori. Obiectivul cu o diafragmă variabilă f3-5.9 beneficiază și de un sistem de stabilizare optică, extrem de utilă la distanțe focale mari, iar imaginile sunt captate de un senzor retroiluminat de 16,1 megapixeli.

Dotările noului aparat includ și un cip GPS integrat, util pentru adăugarea automată de coordonate geografice fiecărei imagini captate plus capacitatea de a filma clipuri video FullHD 1080P și de a capta imagini la o cadență de 5 cadre pe secundă.

Prețul modelului P510 va fi de aproximativ 430 de euro, iar mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Nikon.

10 comentarii

 • gabriel b. pe 01 Feb 2012

  Eu tot NIKON am dar DSLR cu 2 obiective 18-135mm si un 70-300mm vr2.Body e un D80.imi plac si cele care se adreseaza in zona compacta dar totusi sunt cam limitate fata de DSLR. ceea ce ma nemultumeste la cele 2 tipuri de aparate foto e ca din ce in ce mai mult se folosesc cu ecran rabatat adica in timp se cam uzeaza balamaua unde sunt contactele cu diplayul si din neatentie poate sa se si rupa acea balama sau sa lovesti displayul cand e rabatat si sa-l deteriorezi.vad ca are si GPS ceea ce da un cost mai mare pentru o poza. nu cred ca sta cineva mai ales ca de multe ori cand faci o poza stai sa vezi daca a iesit bine sau nu, sa mai stea sa se incurce si cu GPS-ul.prea multe functii prea multa bataie de cap. nu cred ca e cineva interesat sa vada ce afiseaza GPS-ul, mai degraba poza conteaza ca de asta se cheama aparat foto.eu sincer nu ma hazardez sa cumpar inca acest aparat foto….pret cam mare, displayul care vrea sa stea in toate pozitiile, GPS care dupa parerea mea nu e pentru foto poate pentru autovehicule.

  Reply
  • popas pe 01 Feb 2012

   Ecranul rabatat are avantajul ca iti permite sa detii controlul asupra aparatului atunci cand faci poze din pozitii deosebite: cand tii aparatul cu bratele ridicate, deasupra capului si suprinzi un cadru in plan orizontal, sau cand faci o fotografie la nivelul solului. Chiar si un autoportret poate fi realizat cu usurinta daca detii un aparat foto cu ecran rabatabil.
   Din acest punct de vedere, ecranul rabatabil reprezinta un atu, iar pentru a proteja ecranul de loviri accidentale, poti sa tii ecranul nerabatat, si doar in situatii exceptionale (ca cele prezentate de mine mai sus) il poti rabata.
   Functia de GPS iti salveaza pozitia geografica a locului unde ai suprins cadrele, nu iti indica directia de urmat asa cum o face un GPS auto :)
   Personal, consider ca functia GPS este un atu, si arata faptul ca aparatul a fost gandit a fi destinat fotografilor calatori, care prefera un aparat compact, usor, si care sa inlocuiasca vreo trei obiective cu distanta focala in intervalul 24-100 mm, 100-300 mm si un tele de peste 300 mm.
   Asa cum scrie si autorul articolului, aparatul este interesant pentru acei fotografi care doresc un aparat cu un obiectiv super tele, chiar daca nu va avea calitatea unui DSLR.
   Pretul este mai mult decat rezonabil, avand in vedere ca este un produs superior (prin dotari) unui aparat compact similar.
   Eu am un Nikon D2X, e profesional, insa e mare, greu, nu prea poti sa il cari prin excursii, iar pentru un obiectiv de 1000 mm ar trebui sa platesc minim 2000 euro.
   Clar, pentru excursii, pentru fotografii nepretentiosi, aparatul foto din articol poate fi o alegere excelenta.

   Reply
 • Vizitiul pe 01 Feb 2012

  Atentie!

  Zice 42x zoom aplicabil unui echivalent de 24mm la 1000mm. Ce nu stiu multi este faptul ca pana acum se pleca de la 28mm, reducand la 24mm se obtine “zoom” in plus, tocmai bun pentru marketing. In cazul de fata o plecare de la 28mm ne va da un zoom de 35x.

  Tehnic zoomul de 42x este corect (adica nu este o minciuna) dar practic va fi echivalent cu aparetele cu zoom de 35x pentru ca omul nu va apropia mai mult de 35x desi se asteapta sa apropie la 42x.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 02 Feb 2012

   Cred ca faceti o eroare, un zoom “35X” nu inseamna nimic in sine. Indicatorul zoom-ului este un raport intre distanta focala maxima si distanta focala minima pe care un obiectiv le are. Un zoom 42X nu inseamna ca imaginea este marita de 42 de ori, la fel cum un zoom 35X nu inseamna ca imaginea este marita de 35 de ori.

   Reply
  • popas pe 02 Feb 2012

   Atentie, ce nu stiti dvs este faptul ca exista obiective care pleaca de la 11 mm, acele fish-eye; chiar exista un obiectiv fabricat in serie limitata, de 13 mm, dar care nu este fish-eye: Nikon 13mm f/5.6

   Reply
 • simion paul pe 02 Feb 2012

  Cu atit mai mult un zoom este mai lung ,cu atit este mai neprofesionist .
  Nu te apuci sa faci portrete pe muntele Gaina ;10 metri sint maxim de ajuns pt un portret bun si asta cu celebrul Nikon 80-200/2.8.
  Iar cind ajungi la capatul cursei de 1000m,obiectivul este foarte intunecat ;in conditiile in care folosesti
  ISO mare si o viteza corespunzatoare ,NUMAI cu trepied poti face o poza .
  In concluzie acest zoom este slab ,cu multe accente comerciale dar neprofesioniste .
  Nu stiu cum o sa arate un cumparator de asemenea zoom .

  Reply
  • popas pe 02 Feb 2012

   Obiectivul respectiv acopera plaja 24-1000 mm, iar pentru portrete, poti seta distanta focala pe intervalul 50-100 mm. Nu vei avea dof pronuntat, dar poti focaliza la distanta de minim 3 metri.
   La capatul cursei de 1000 mm, obiectivul are diafragma de f5.9 (nu chiar cel mai intunecat posibil).
   Mai mult, lipsa luminozitatii se compenseaza cu perioada mai mare de expunere, ceea ce nu ar trebui sa fie o problema, avand in vedere ca aparatul detine stabilizator de imagine; daca il mai montezi si pe un trepied, poti face fotografii la distanta considerabila, fara nicio problema.
   Si eu consider ca un obiectiv este cu atat mai putin profesional cu cat are zoom-ul mai mare; insa acest aparat nu isi propune sa fie profesional, ci un companion pentru turisti, care sa nu mai care un DSLR greu, si vreo 3 obiective.

   Reply
 • Emil pe 12 Feb 2012

  S-a pomenit aici ca cel mai performant ultrawide Nikon 13mm f5.6 si ca unele obiective au chiar 11mm echivalent dar sunt fisheye. Poate autorul s-a referit doar la obiective fixe, dar vreau sa amintesc aici ca avem de multi ani pe piata obiective mult mai wide. Exeplul Tokina 11-16 f2.8, bine inteles fara sa fie fisheye, cei drept este un obiectiv zoom, dar mult mai luminos.Tamron 11-17mm. Iar mai nou Sigma 8-16mm. Cred ca mai sunt exemple dar astea mi-au venit pe moment in cap, maiales ca pe primul il detin de vreo 3 ani.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 12 Feb 2012

   Nikon 13mm este obiectiv full frame, cele mentionatede dvs. sunt pentru senzori crop. Sigma produce un zoom 12-24mm pentru full frame, dar Nikon-ul de 13mm ramane cel mai larg obiectiv cu focala fixa.

   Reply
 • alek pe 29 Apr 2012

  Fara patina blitz !
  Fara zoom manual !
  Fara focus manual !

  Detin fuji HS20 ! chiar si cu doae 30x zoom , bate nikon-ul la dotari si profesionalism !

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului