Hi-Tech

Nest, termostatul care economisește energie prin inteligență artificială

scris pe 31 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 20021 vizualizări
Hi -tech - Nest termostat

Ecranul LCD, programarea și monitorizarea prin wi-fi, dar mai ales capacitatea de a învăța obiceiurile zilnice ale utilizatorilor fac din termostatul Nest un bun exemplu despre cum arată viitorul electrocasnicelor. Proiectat de ingineri care au lucrat pentru dezvoltarea iPod, Nest face economii de energie importante adaptând în mod dinamic temperatura casei la nevoile consumatorilor.

Spre deosebire de un termostat obișnuit, Nest are nevoie de stabilirea manuală a temperaturii doar pentru câteva zile de la montare. Utilizatorul alege dacă își dorește căldură sau aer rece și programează valorile minime și maxime pe care le dorește în interiorul casei. Apoi, cu ajutorul unui algoritm dinamic, aparatul înregistrează fiecare modificare ulterioară și o învață pentru a o putea folosi în mod automat.

Nest este capabil să rețină programul zilnic al locatarului. Știe când casa este ocupată sau oprește automat furnizarea de căldură sau aerul condiționat atunci când locatarii lipsesc. În termen de opt zile, schimbarea opțiunilor la anumite ore va duce la înțelegerea comportamentului și aplicarea lui automată. Termostatul va ști că trebuie să înceapă furnizarea de căldură la 7.30 seara sau să o oprească după patru ore, va învăța că la prânz utilizatorii își doresc o temperatură de 24 de grade și că dimineața trebuie să încălzească mai mult apartamentul.

Mai mult, odată ce este conectat la o rețea wi-fi, termostatul Nest determină singur vremea și acceptă programări de la distanță de pe calculator sau de pe telefonul mobil. Odată cu schimbarea anotimpului, programul de învățare este reconfigurat pentru a se adapta la noile temperaturi. Conform producătorului, automatizarea temperaturii ambientale duce la o reducere a costurilor de 20-30% pe parcursul unui an – una dintre cele mai mari promisiuni de acest gen de pe piață.

Proiectul îi aparține lui Tony Fadell, inginerul responsabil pentru 18 generații ale playerului mp3 iPod și trei ale telefonului iPhone. În plus, echipei care dezvoltă algoritmul de învățare pe care se bazează Nest i s-au alăturat și Yoky Matsuoka, fostul șef de dezvoltare Google precum și Sebastian Thrun, profesor Stanford și cercetător în domeniul roboticii și inteligenței artificiale. Prețul aparatului se ridică la 250 de dolari și urmează a fi disponibil în viitorul apropiat.

8 comentarii

 • mihai pe 31 Oct 2011

  Nimic nou pana acum! Produsul “asta” exista deja pe piata si in variata cablata si wireless… e drept ca nu proiectat de “inginerul responsabil pentru 18 generații ale playerului mp3 iPod și trei ale telefonului iPhone”…
  Si cu chestia ai cu radiatiile radio cum ramane? Pai sunt tari in europa ce nu recomanda wireless inpreajma copiilor?!

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 31 Oct 2011

   Dacă locuiți într-un oraș mare, numărul de rețele wi-fi din jurul dumneavoastră este deja extrem de mare. Nu prea se pune problema să vă protejați, pentru că aproape oriunde mergeți există un semnal activ wi-fi. Termostatul în sine nu funcționează fără fir, ci este cablat, la fel ca unul clasic. Conectivitatea wi-fi îi permite să fie programat de la distanță prin Internet și să facă singur o analiză a buletinului meteo.

   Reply
 • gica nokiot pe 31 Oct 2011

  Mi-as cumpara maine dar din pacate nu am fire trase de la centrala prin pereti, deci voi astepta pana Nest va construi un termostat care e capabil sa transmita comenzile spre centrala prin unde radio.

  Sper ca or sa faca si asa ceva. Cat despre conectivitatea WIFI a termostatului sunt putin sceptic – daca reusesti sa patrunzi in reteaua interna a apartamentului, poti sa iti dai seama daca cineva e acasa sau nu heckuind termostatul. Cam stupid dar perfect posibil nu? :)

  Altfel, arata nemaipomenit si mi se pare absolut genial comparativ cu termostatele care le mai am prin casa si ai nevoie sa citesti manual de 20 de pagini ca sa setezi ceva.

  Reply
  • Constantin Barbu pe 31 Oct 2011

   Cred ca daca ai intrat in reteaua locala, proprietarul are probleme ceva mai mari decat statusul termostatului :) .

   Reply
   • gica nokiot pe 31 Oct 2011

    ei iti dai seama ca asa e, dar asata e inca un gadget care ma face sa ma intreb daca mai exista viata privata pe lumea asta :)

    oricum, daca tu ai cont pe Facebook unde scrii in fiecare 3 ore unde esti si ce faci, cred ca termostatul nu iti mai poate face nimic rau, ti-l faci tu oricum :) )

    Reply
 • trustman pe 31 Oct 2011

  Termostatul meu 5+2 imi permite sa-mi programez pentru fiecare zi a saptamani, patru plaje orare (pe care le aleg eu), cu temperaturi diferite. In momentul asta nu am nevoie de mai mult. Da, cel din articol imi permite sa fac mai mult, dar daca e nevoie de mai multe plaje orare orice producator poate modifica softul termostatului si imi poate oferi toate astea. La un pret cu mult, mult mai mic. aia cu vremea e o prostie. daca vreau in casa 23 de grade la ora 17.00, atunci le am. nu conteaza ca e furtuna de zapada afara sau soare cu dinti.

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 01 Nov 2011

   Adevărat, cred totuși că funcția meteo se leagă de umiditate mai mult decat de temperatură. Frumusețea lui Nest e în simplitatea utilizării, în faptul că e cu un pas în fața celorlalți și în ideea în care aparate inteligente de acest gen vor tot apărea în anii următori.

   Reply
 • infoterm pe 12 Feb 2014

  nu stiu daca nest functioneaza in Europa, si nici daca e disponibil pentru livrari..

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului