Hi-Tech

MBL Radialstrahler – revoluția sunetului sferic

scris pe 25 Mai 2011 de Constantin Barbu 22192 vizualizări
radial 2

În limba germană, Radialstrahler înseamnă “a emite un semnal circular”, iar acesta este principiul după care sunt construite difuzoarele companiei germane. Tehnologia nu folosește difuzoare convenționale, în care vibrațiile unei membrane sunt amplificate în interiorul unei incinte acustice, ci un sistem ovoidal format din mai multe lamele care pulsează.

Lamelele din care este construit fiecare ovoid sunt confecționate din fibră de carbon sau un aliaj de magneziu și aluminiu, în funcție de proprietățile acustice ale fiecărui material și a aplicabilității lui pe o anumită frecvență.

Datorită formei sale, acest tip de difuzor oferă o proiecție acustică spațială excepțională, fiind greu de egalat de difuzoarele clasice. Primele încercări de a crea un difuzor pe această tehnologie au avut loc la începutul anilor ’80, când inginerul Wolfgang Meletzky a realizat primul prototip Radialstrahler, format din trei difuzoare ovoidale, fiecare pentru câte un segment al spectrului audio: sunete joase, medii și înalte. Pentru a varia sunetul obținut, fiecare dintre cele trei ovoide avea o dimensiune diferită: cea dedicată sunetelor înalte era de dimensiunea unei mingi de ping-pong, cea pentru sunete medii de dimensiunea unei mingi de fotbal, iar cea pentru bass avea un diametru de câteva zeci de centimetri.

Actualul vârf de gamă, numit MBL Radialshtrahler 101 X-treme, impresionează în primul rând prin dimensiunile foarte mari: 186 de centimetri înălțime și 265 kg greutate. Fiecare exemplar al modelului 101 X este compus din două corpuri separate: unul pentru sunete medii și înalte și unul dedicat exclusiv bass-ului, bazat pe difuzoare convenționale. Greutatea totală a unui astfel de asnamblu se apropie de jumătate de tonă, deci este foarte important ca ele să fie poziționate pe suprafețe rezistente și stabile. Designul se axează pe forma unică a difuzoarelor, acestea fiind complet expuse, fiind protejate doar de o cortină de filamente negre.

Compania germană produce și o serie de amplificatoare, preamplificatoare și CD-playere, care completează difuzoarele Radialstrahler și oferă un nivel optim al performanței acestora. Mai multe detalii pe mbl.de.

8 comentarii

 • bobo pe 25 May 2011

  super tare , a vazut cineva preturile , COSMICE ! :) ~

  Reply
  • Jim cel negru pe 25 May 2011

   45.000 de dolari boxele,si 15.000 de dolari o unitate audio.Sunet bestial,ceva ce numai la concert live vei auzi,dar exista un mare dar….Cum boxele sunt cu difuzoare omnidirectionale,sunt foarte greu de montat de profani.MBL ofera instructiuni de instalare, traduse din germană în engleză, sunt greu de inteles mai ales având în vedere configurarea unica şi specifica ceruta de firma pentru boxele omnidirectionale. Există un desen foarte clar legat de triunghiul dintre cele două difuzoare şi poziţia ascultare şi distanţele optime între amplificator şi partea din faţă (“b”) şi lateralele (“a”) (ziduri),se cere să folosim raportul de 1.32m la 1.63m la calcularea din perete in perete la difuzor si distantele la spate, la fel ca în: “Distanţa” b “între unitatea Radialstrahler şi zidul din spate = 1 m, a / b = 1,32 … 1,63 m)etc,etc si aici ajungem la alta problema daca zidurile nu sunt solide,ai o distorsiune maxima la sunet.Daca reusesti sa elimi toate aceste probleme,vei avea parte de un sunet sublim.

   Reply
 • George pe 25 May 2011

  265 de kg ? Te cred ca pretul trebuie sa fie pe masura greutatii :) !

  Reply
 • madonion pe 25 May 2011

  Cand este vorba de imaginat tepe nimic nu le intrece imaginatia unora. Lucrez in domeniu si imi vine sa rad de lucruri precum cabluri de difuzoare de 5,000 USD bucata, pic-up-uri de 55,000 euro si mai stiu eu ce…[editat de StyleReport.ro]

  Reply
  • Radu pe 26 May 2011

   asa este. si mai sunt si niste nesimtiti care zic ca pamantu’ e rotund, ca totul pe lumea asta este usor de obtinut si trebuie sa fie gratis pentru tot poporu, si ca unu ca Tesla, care a trait si murit in laborator, mai bine statea la carciuma, ca oricum nu e nici o diferenta intre ce insemna tehnologia pe vremea lui si ce a insemnat tehnologia DUPA el. [editat de StyleReport.ro]

   Reply
  • anonim pe 26 May 2011

   Astfel de echipamente nu se adreseaza amatorilor, ci studiourilor de inregistrari profesionale. [editat de StyleReport.ro]

   Reply
  • Yon pe 26 May 2011

   Da, sunt cabluri de 5.000 de dolari, au baterii si culmea calitatea sunetului se schimba radical… folosesc o tehnologie legata de stringuri din fizica particulelor

   Reply
 • num pe 08 Jun 2011

  E ca si cum s-ar face un telefon mobil de 500 de kg si e normal sa coste mult, dar cine il va folosi?
  Pentru experiment si cercetare are sens, dar pentru utilizare pe scara larga nu va avea viata deloc.
  [editat de StyleReport.ro]

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului