Hi-Tech

M-Disc – backup pentru 1000 de ani

scris pe 15 Aug 2011 de Constantin Barbu 15494 vizualizări
mdisk

Durata de viață a unui CD sau DVD, chiar și de cea mai bună calitate, nu depășește 100 de ani, conform testelor efectuate în laborator. Durata de viață a mediilor de stocare magnetice este chiar mai mică: 25-30 de ani, poate puțin mai mult în cazul produselor de arhivare de cea mai bună calitate. Un start-up american numit Millenniata propune un tip de DVD care poate să reziste până la 1000 de ani. Sau mai mult.

Principiul de funcționare al unui CD/DVD înregistrabil este destul de simplu: un laser arde pe un strat organic de la mijlocul discului cu o succesiune de informații binare (1 și 0), reprezentate prin porțiuni care reflectă lumina în mod diferit, practic asemănătoare unor ”dealuri și văi”. Un alt laser, cel de citire, urmărește succesiunea de date inscripționate și redă conținutul de pe disc, fie că este vorba de filme, fotografii, muzică sau orice alt tip de date.

Problema de durabilitate a discurilor optice din prezent derivă mai ales din caracterul organic al suportului de inscripționare: supus unor temperaturi înalte sau chiar expus la oxigenul din aer sau la lumina soarelui, un disc optic convențional va deveni în timp ilizibil pentru o unitate de citire. Noul M-Disc, propus de compania americana Millenniata și fabricat în colaborare cu LG, are toate caracteristicile unui DVD obișnuit, dar înlocuiește stratul organic de inscripționare cu unul mineral și plasticul de protecție obișnuit cu unul ultra-rezistent. Dacă e să credem clipul video de mai jos, discul rezistă chiar și unei scufundări în azot lichid.

Conform companiei, discurile înregistrate pot fi cititie de orice unitate DVD de pe piață, dar își păstrează proprietățile timp de mai bine de un mileniu, chiar și fără măsuri speciale de protecție. Conform site-ului companiei, prețul de 3$ al unui disc va fi ceva mai mare decât cel al unui DVD obișnuit, iar primele inscriptoare ar putea fi disponibile începând cu anul viitor.

5 comentarii

 • catalin pe 16 Aug 2011

  si cu societatea de consum cum ramane…si asa 25-30 ani era mult pentru conceptul asta…

  Reply
  • Nautilus pe 16 Aug 2011

   E o adevărată plăcere să îţi spună birocratul modern “baza de date de la cadastru/policlinică/impozite/etc a fost aruncată cu tot cu backupul pe DVDuri, că aşa e în societatea de consum”.

   Unii ar trebui să mai gândească înainte de a pune mâna pe tastatură.

   ~Nautilus

   Reply
 • Armand pe 16 Aug 2011

  Comparativ cu pretul DVD-urilor actuale e cam piterat pretul.

  Reply
 • ATX pe 17 Aug 2011

  Cine si cu ce dispozitive va citi informatia de pe noule medii de stocare peste 50 de ani ?

  Cu actulul ritm al progresului tehnologic , mai ales in IT, mi-e ca peste 50 de ani nu vor mai exista dispozitive periferice pentru a citi aceste noi “M-Disc”-uri.

  Oricum, datorita pretului piperat, noile M-Discuri nu vor intra in utililizare curenta prea curand.

  Reply
 • Adi pe 20 Oct 2011

  “Never say Never” In max o luna aceste medii optice vor fi disponibile si in Romania, inclusiv burner pt. M-Disc.

  @ATX

  Nu e vorba de cum vei citi, ci mai important e sa ai informatia disponibila.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului