Hi-Tech

Lytro: primul aparat foto care nu măsoară imaginile în megapixeli, ci în mega-raze

scris pe 19 Oct 2011 de Constantin Barbu 30973 vizualizări
lytro featured

În urmă cu câteva luni anunțam că o companie americană numită Lytro pregătește un aparat de fotografiat care generează imagini a căror focalizare poate fi ajustată după momentul apăsării pe declanșator. Astăzi, tehnologia a fost integrată într-un aparat ultra-compact care va fi în curând disponibil pe piață.

Practic, dacă într-o fotografie sunt două persoane în planuri diferite, fotograful va putea alege care dintre ele apare clar în imagine după ce fotografia a fost deja făcută. Aparatul folosește un nou tip de senzor, diferit de orice altceva este disponibil pe piață, iar firma producătoare promite că va revoluționa industria fotografică. Compania a fost fondată de un doctorand al Universității Stanford, Ren Ng, iar ideea noului tip de cameră a fost derivată din subiectul tezei sale de doctorat.

Noul sistem măsoară nu doar cantitatea de lumină care atinge senzorul, ci și direcția din care aceasta vine, permițând practic recompunerea ulterioară a oricărei imagini captate. Din acest motiv, imaginile captate cu aparatul Lytro nu au rezoluția măsurată în megapixeli, ci într-un nou standard, numit mega-raze (MR – megarays în original, n.r.). Primul model disponibil pe piață are o rezoluție de 11 MR (11 milioane de raze de lumină captate, conform producătorului).

Camera Lytro va folosi un obiectiv cu zoom optic 8X și diafragmă constantă f2, extrem de luminoasă, și va fi construit din aluminiu. Aparatul va cântări doar 214 grame și va fi disponibil în mai multe culori. Operarea se va face prin intermediul unui ecran tactil de 33mm, iar imaginile vor putea fi afișate pe orice computer, smartphone sau tabletă echipată care poate rula software-ul special necesar. Imaginile pot fi deja integrate în pagini web, iar câteva exemple pot fi testate mai jos.

Aparatul Lytro va fi disponibil la începutul anului viitor în două variante, una cu o capacitate de stocare de 8Gb la un preț de 399$ și una de 16GB, pentru 499$. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul companiei.

16 comentarii

 • dino pe 19 Oct 2011

  de ce sa alegi care sa plan sa fie clar si care nu, in loc sa ai, ca pana acuma, TOATE planurile clare, asa cum o face tehnologia actuala cu lentile multifocale…

  Reply
  • Constantin Barbu pe 20 Oct 2011

   Nu inteleg la ce va referiti, nu gasesc tehnologia pe care o mentionati. Puteti sa dati mai multe detalii?

   Reply
  • albatrosul_verde pe 20 Oct 2011

   Corect.

   Reply
  • Paul pe 20 Oct 2011

   Nu exista toate cimpurile clare. Exista o profunzime de cimp, care e zona de clar, DOF, care poate fi mai mare sau mai mica in functie de distanta pina la subiect si diafragma folosita.
   Un DOF mare (adica o zona foarte mare de clar) presupune o diafragma foarte mica, o distanta mare fata de subiect si un timp de expunere pe masura….
   La peisaje pare clar totul dar daca maresti suficient de mult imaginea iti dai seama care zone sint in cimpul de profunzime si care infara lui.
   Ochiul e foarte usor de pacalit.
   Ideea de a avea DOF variabil dupa ce ai facut imaginea e foarte buna pentru amatori care nu stiu sa focalizeze exact subiectul pe care il doresc si de obiei lasa aparatul pe Auto cu toate zonele de focalizare active iar aparatul face ce vrea el.

   Reply
   • zertty pe 20 Oct 2011

    “Ideea de a avea DOF variabil dupa ce ai facut imaginea e foarte buna pentru amatori care nu stiu sa focalizeze exact subiectul pe care il doresc si de obiei lasa aparatul pe Auto”
    Nu numai… E excelenta in arta fotografica: este o unealta extraordinara ce da o libertate si mai mare creativitatii ….

    Reply
 • Radu pe 20 Oct 2011

  Am mai vazut asa ceva acum vreo 2-3 ani, insa lentila obiectivului era asemanatoare cu ochiul de insecta, compus din multe lentile mici (lentila rezultata numindu-se Plenoptica):
  http://www.youtube.com/watch?v=-EI75wPL0nU

  Dupa cum se vede in filmulet, in Adobe Photoshop CS6 si 7 se pot manipula astfel de imagini, putand alege domeniul de focalizare a pozei captate.

  Exemplu de poza:
  http://www.tgeorgiev.net/Bike.jpg

  Reply
 • Vlad pe 20 Oct 2011

  Pot sa va sugerez eu un motiv:
  Fotografiile cu toate planurile clare sunt in general cele clasice, fara o componenta artistica speciala.

  Permitand unei parti din fotografie sa fie neclara ajuta la incadrarea subiectului in poza. In plus, unele culori terne (diferite nuante de galben, maro, grena, albastru) arata foarte cald daca nu sunt focalizate si dau o nota eleganta fotografiei.

  In plus, fotografia este (era) pana acum ceva static, cu care utilizatorul nu putea interactiona. Se pare ca in curand acest lucru ar putea fi lasat in trecut. Bineinteles ca nu toate fotografiile vor fi facute asa de acum incolo.
  Imaginati-va insa un aparat de fotografiat care include atat senzorul normal, CCD, cat si pe acesta. Optiunea acestei tehnologii va fi atractiva in mod sigur!

  Desigur, daca privim lumea simplist, toti ar trebui sa lucreze pentru tratarea bolilor incurabile si a rezolvarii problemelor energetice. Insa lumea e mai complicata/diversa (din fericire) decat atat.

  Reply
 • Ionut pe 20 Oct 2011

  Poate nu inteleg eu exact ce face aceasta camera dar cu ce difera de lentilele EDoF(extended depth of field) de la Nokia?
  http://www.allaboutsymbian.com/features/item/12136_Nokia_its_new_device_trio_and_.php
  Practic fotografia este focalizata toata apoi un soft da iluzia ca doar o parte din ea este “in focus”, nu?
  Intreb pentru ca nu este prima oara cand vad articole de despre asta in care este laudata si vazuta ca revolutionara desi Nokia are de ceva timp aceasta tehnologie incorporata in telefoanele lor intr-un format mult mai compact. Ok, nu au softul care da acea iluzie de “out of focus” dar nu e practic aceasi chestie?

  Reply
 • BX pe 20 Oct 2011

  Nu. Nu e acelasi lucru. Pe tipul asta de camera nu ai ajustari software. Captura se face direct hardware.
  Si btw, nu Nokia a inventat EDoF.

  Reply
  • Ionut pe 20 Oct 2011

   Nu am zis ca Nokia a inventat doar ca la ei am vazut pus in practica…
   Inteleg ca este facuta hardware captura dar la fel se face si la EDoF. Incerc sa-mi dau seama de diferenta dintre aceste doua tehnologii.
   Ce nu inteleg eu…
   Captura originala din camera lytro este focalizata complet(de aproape pana in fundal) apoi folosind software defocalizeaza anumite portiuni artificial
   SAU
   Imaginea capturata cotine *efectiv* informatia necesara defocalizarii(subiectul este capturat focalizat SI defocalizat in acelasi timp) iar softul tot ce face este sa acceseze aceasta informatie?

   Reply
 • misha studio pe 20 Oct 2011

  Ideea de a avea profunzimea de camp controlabila in posprocesare e foarte interesanta nu numai pentru amatori care nu stiu sa focalizeze exact subiectul ci si pentru alte aplicatii ale fotografiei.Orice tehnica noua care te ajuta in procesul de creeatie sau posprocesare a fotografiei e binevenita.

  Reply
 • Lup Alb pe 20 Oct 2011

  Megarays ?
  Deabia astept a cincea generatie.

  Reply
  • Iosif Nichifor Niepce pe 11 May 2012

   Da si eu cred c-o sa ma abtin pina pe la generatia a patra ☺

   Lasati DOF-ul, obiectivul e straluminos constant f2, declansare instantanee, cred ca Nikon, Canon, Sigma (Faveon) Hasselblad, Leica, Olympus si alti mahari din domeniu sint pe telefoane acuma sa-i cumpere inventia, pentru ca-i o mare inventie

   Reply
 • Felix pe 20 Oct 2011

  Ce mi se pare mie o prostie e faptul ca focalizezi cand dai click pe imagine si aceasta isi da automat seama ce vrei tu sa vezi focalizat. mi se pare logic sa sa fi avut un cursor (ca si acela de dat volumul mai tare la winamp :D ) cu care sa schimbi focalizarea mai “milimetric”. Acum cand incerci imaginile astea par a fi doar trei imagini care in functie de ce zona de pe imagine apesi aceea apare cu un efect “fade”

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului